Napjaink

Egy blog napjainkról. Mindennapokról, különleges alkalmakról, arról ami nem tetszik és arról ami igen. Ötletekről és lehetőségekről melyeket megfontolásra alkalmasnak tartok.

Hirdetések

Utolsó kommentek

  • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
  • goldblum: Mindenki, aki állatokat gyilkol és felhasznál, az barbár. Ennyi. (2018.06.18. 13:16) Minden vadász barbár!?
  • goldblum: @Gergő: Vadászati kultúra nincs. A vadászat gyilkolás, olyan kamu indokokkal, amin mindenki halálr... (2018.01.22. 18:38) Minden vadász barbár!?
  • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
  • Balkáni: Micsoda tudáshiány! Ahogyan az iró azt gondolta, hogy a vadász a lesről gyilkolászik, én azt gond... (2016.11.20. 14:09) Minden vadász barbár!?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
  • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
  • Reactor: Azt nem értem, az ilyen mesés csodaüzletekbe miért interneten, meg közösségi oldalakon keresik az ... (2013.09.26. 21:23) MLM, azaz Multi-level Marketing
  • kisálmosfarkas: @KicsiSáti: "MAGÁNTERÜLET, BELÉPNI TILOS" - olvasom a táblán, melyet legutóbbi gyűlésükön a Kecske... (2012.01.20. 14:33) Vadászat! - Nem szeretem!
  • Szélvédő Klinika: A kezdetektől hallgatom őket és pokol volt az életem, amíg nem velük ébredtem. Te, "kedves" blog-... (2010.02.01. 09:20) Boros - Bochkor: a két paraszt

Magyar foci és a gonosz bíró

2007.09.13. 22:26 Napjaink

Nem láttam a Török-Magyar meccset. Nem érdekelt.
Ma viszont minden hírportálon ott virít az eredmény és a csaló bíró története. No ez már valami! Mindenki azt harsogja, hogy már megint elindultunk felfele, már megint jó úton haladunk és már megint mások tesznek keresztbe a magyar focinak!
Nem akarom bántani a fiukat. Lelkesek, sőt tehetségesek. Mindenképpen tehetségesebbek, mint én vagy bármelyikőnk aki nézi őket, vagy olvassa a hírek közt a meccs beszámolóját. Nem véletlenül ők a Magyar Labdarúgó Válogatott.
A gond azzal van, hogy már megint többet látunk a dolgokban, mint ami. Szép siker legyőzni az olaszokat barátságos meccsen. Lehet neki örülni. Megverni a bosnyákokat is eredmény. Ettől azonban a magyar foci még magyar foci marad.
Ugyanúgy nincs már magyar csapat az európai kupákban. Ugyanúgy szánalmas, sétálgató focisták poroszkálnak az első osztályú bajnoki mérkőzéseken és ugyanúgy csak a nagy ligák második vonalában kapnak lehetőséget tehetségeink.
Jön ez a mostani meccs. Fogalmam sincs, hogy mi történt pontosan, csak azt látom, hogy 3-0 és mindenki a bírót szidja. Elhiszem én, hogy hatalmasat hibázott a spori, de lépjünk már túl rajta. Most a média, az emberek mással se foglalkozik csak azzal, hogy a világ legrosszabb bírójának titulálja a Skótot és ezzel meg is van magyarázva az eredmény. Az az eredmény, ami amúgy egyáltalán nem számít. Már rég kiestünk és a jövőre kellene koncentrálni, de mi inkább a bizonyítványunk és még inkább a bíró bizonyítványt magyarázzuk.
Nem ismerős ez valahonnan? Még ha igazunk is van ebben az egy esetben. A 3-0 az 3-0 és biztos vagyok benne, hogy nem csak a bírón múlt. Ne mondja nekem senki, hogy egy hasonló ítélet ugyanilyen vereségbe kergette volna mondjuk a Svéd, Belga, vagy Skót válogatottat.
Direkt nem írtam nagy focinemzeteket. Arra a szintre kellene csak felérnünk egyenlőre, amin az említett 3 ország van. Messze vagyunk még tőle. Nagyon messze.
Mindenki boldog volt az olasz meccs után és a bosnyákok megverése után már egyenesen bizonyítottnak láttuk, hogy jók vagyunk. Én nem. Azt a meccset sem láttam, de az az 1-0, ráadásul tizenegyesből lőtt góllal nem valami egetrengető siker. Mondhatni éppenhogy megvolt.
A fene se tudja. Nem lehet, hogy a bosnyákok akkor kiáltottak csaló bírót?
Nem az a lényeg, hogy adott helyzetben jó, vagy rossz ítéletek születtek. Mi mind nagyon értünk a focihoz, csak épp az eredmények sose minket igazolnak.
Én nem értek a focihoz. Igen! Magyar vagyok és mégsem értek hozzá!
Azt viszont látom, hogy a fél ország odáig van valamiért, ami nem megy nekünk. Milliókat, sőt milliárdokat költünk erre a sportágra mindhiába. Még a megyei másodosztályban is kapnak "költségtérítést" a játékosok, melyek közül van aki ebből tartja el magát. Egy ilyen csapat tud szponzort szerezni, támogatja évi több millióval az önkormányzat. Miért?
Az a falu, aki mondjuk 5 milliót ad a focira évente összesen nem költ el 100.000 forintot az összes többi sportágra, sportrendezvényre vagy az egészséges életmódra!
 
Ébredjünk már fel emberek! A magyar foci tart ahol tart. Nem fog az egyik napról a másikra megváltozni. Lesznek részsikerek és kudarcok is, csak épp ezeket nem kellene a magyar foci felemelkedéseként, vagy hatalmas tragédiaként megélni. Évek, vagy évtizedek alatt juthatna előrébb a magyar foci. Ehhez azonban nem ártana, ha normálisan állnánk a helyzethez.
Mi magunk termeljük ki a sok bunkó kisvárosi focistát, akinek minden második szava káromkodás. Sportembernek aligha nevezném, az amúgy cigarettázó, sörhasú, ám kicsit tehetséges vidéki játékost, aki ebből még meg is él. Miért van ez így és miért nincs így más sportágban? Alapvetően sportban sikeres nemzet vagyunk, de ez alól a foci nagyon kilóg. Elrontottuk, elkényeztettük focistáinkat és most is ezt tesszük azzal, hogy megmagyarázzuk a történteket.
Lehet változtatni kellene a hozzáállásunkon! Kevesebb figyelmet kellene a focinak szentelni és talán a pénzt is lehetne legalább részben más sportágakra fordítani.
A foci nem minden. Ne próbáljon mindenki érteni hozzá és a körülményeket, pénzhiányt... okolni az eredménytelenségért! Hagyjuk focizni a fiukat! Ígyis-úgyis saját kezükben van a sorsuk és egyben a válogatott sorsa is.

2 komment

Címkék: sport foci elmélkedés gondolatébresztő

A bejegyzés trackback címe:

https://napjaink.blog.hu/api/trackback/id/tr43164941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2007.09.18. 11:21:20

Szerintem ne nagyon nyilatkozz csak az eredmények alapján, mert megtévesztő.

A bosnyákok elleni 1-0-nál egyértelműen jobbak voltunk játékban is, szóval teljesen megérdemelt a győzelem még akkor is, ha az ellenfélnek is volt kontrából egy-két helyzete. Azt meg egyenesen nevetséges kritizálni, hogy a gól tizenegyesből született. Egyrészt szabálytalanság volt, másrészt pedig itt ráadásul még tovább is vihettük volna a labdát és a támadást, és majdnem üres kapus szituáció lett volna, ha a bíró nem fúj közbe.

A törökök ellen pedig megint jobbak voltunk (tétmeccsen! idegenben!) egészen a második félidő közepéig. Aztán jött volna egy tizenegyes és egy kiállítás a hazaiaktól. És jött helyette a mi irányítónknak és legjobb játékosunknak a kiállítása. Persze előfordulnak téves ítéletek a futballban, de ilyen szintű durva hiba tényleg nagyon ritka. És igen, összeomlottunk utána, amit valóban nem kellett volna, de ettől a csapattól már az is szép teljesítmény, hogy 11 emberrel végig tudtuk tartani a lépést a törökökkel.

Egyébként meg a meccsnek igenis volt tétje. Komolyan véve az, hogy hányadikok leszünk a csoportban, és így legközelebb melyik kalapba soroltatunk be. Kevésbé komolyan pedig a nemhivatalos világbajnoki cím, amit akkor már két meccse birtokoltunk: en.wikipedia.org/wiki/Unofficial_Football_World_Championships

Mondom mindezt én, aki már évek óta csak röhög a válogatotton. És csak az eredményeket látva valószínűleg röhögnék még mindig, de a három egymást követő meccsen mutatott játék az, amivel különösen elégedett vagyok az eddigiekhez képest.

Napjaink · http://napjaink.blog.hu/ 2007.09.18. 11:48:26

Látom nem jött át a lényeg.

Klubcsapataink és egyéb...???
A Magyar foci attól még ugyanilyen marad, hogy van 1-2...5-10 olyan játékosunk, aki 3 meccsen mutatott valamit.
Korábban megvertük a Németeket 2-0-ra. Akkor mindenki Torgelle Sanyizott.
Most ezek a fiuk a megmentők. Frászt!

A lényeg tehát az, hogy rakjuk már a helyére a magyra focit. Egy-két meccs alapján ne lássunk mindig a kiutat, mint az elmúlt 10 évben úgy 20x!
süti beállítások módosítása