Napjaink

Egy blog napjainkról. Mindennapokról, különleges alkalmakról, arról ami nem tetszik és arról ami igen. Ötletekről és lehetőségekről melyeket megfontolásra alkalmasnak tartok.

Hirdetések

Utolsó kommentek

  • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
  • goldblum: Mindenki, aki állatokat gyilkol és felhasznál, az barbár. Ennyi. (2018.06.18. 13:16) Minden vadász barbár!?
  • goldblum: @Gergő: Vadászati kultúra nincs. A vadászat gyilkolás, olyan kamu indokokkal, amin mindenki halálr... (2018.01.22. 18:38) Minden vadász barbár!?
  • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
  • Balkáni: Micsoda tudáshiány! Ahogyan az iró azt gondolta, hogy a vadász a lesről gyilkolászik, én azt gond... (2016.11.20. 14:09) Minden vadász barbár!?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
  • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
  • Reactor: Azt nem értem, az ilyen mesés csodaüzletekbe miért interneten, meg közösségi oldalakon keresik az ... (2013.09.26. 21:23) MLM, azaz Multi-level Marketing
  • kisálmosfarkas: @KicsiSáti: "MAGÁNTERÜLET, BELÉPNI TILOS" - olvasom a táblán, melyet legutóbbi gyűlésükön a Kecske... (2012.01.20. 14:33) Vadászat! - Nem szeretem!
  • Szélvédő Klinika: A kezdetektől hallgatom őket és pokol volt az életem, amíg nem velük ébredtem. Te, "kedves" blog-... (2010.02.01. 09:20) Boros - Bochkor: a két paraszt

Vadászat! - Nem szeretem!

2007.10.25. 17:12 Napjaink

Korábbi vadászattal kapcsolatos bejegyzésem annak apropóján íródott, hogy nem sokkal előtte rámfogta a fegyvert egy vadász. Talán nem véletlenül írtam, akkor számukra igen negatív bejegyzést!
Mostanában meglepődve tapasztaltam, hogy egyre több háborgó vadász jelenik meg a blogomon és szól hozzá akkori bejegyzésemhez. Gondoltam kicsit utánanézek mi áll ennek a hátterében és higgadtabban írok a témáról.
Mint kiderült a vadászok kedvenc fórumáról özönlik pár napja ide a nép. A fórumban nem tudom mit írnak, mert azt csak regisztrált tagok olvashatják, de gondolom nem szeretnek engem.
Hát igen. Mit lehet erre mondani?
Én is szégyellném a helyükben azt amit tesznek és én sem szeretném ha más ezt olvasgatná. :)))
Nyilván jól kitárgyalják majd ott ezt a bejegyzésemet is és mindent elkövetnek "a vadászatról kialakult negatív kép" megváltoztatása érdekében.
Üzenem nekik, hogy a kialakult képet maguknak köszönhetik! Hiába irogatnak ide, vagy hiába hívnak meg egész hétvégés ingyenes vadászatra én akkor sem fogom szeretni őket, véleményem nem változtatom meg. A vadászatra köszönöm, de nem megyek el!
Vannak saját tapasztalataim, nyilván nem véletlenül írtam és írok erről. Előző bejegyzésemben is írtam a rossz tapasztalataimról, de azóta is értek további atrocitások vadászoktól. Pedig nem csinálok semmit, csak gyalogolok a turistautakon ( Sőt, néha letérek róla. Ez főbenjáró bűn? ) és nem átallom azt néha délután, estefelé tenni.
Kérdem én: ki a hibás? A turistaúton gyalogoló turista, vagy a vele ordítozó részeg vadász?
Nem mondom, hogy minden vadász részegen vadászik, de sokszor előfordul és az ordítozás még gyakoribb.
Két hete már hosszabban elbeszélgettünk az egyik "ismerős" vadásszal. Nem emlékezett rá, hogy korábban már többször ordítozott velem, így egész normális hangon tudtunk beszélni. Biztos jó napja volt, hogy most nem ordított, mindazonáltal az erdőből most is kiparancsolt! Nem ajánlott más útvonalat, hanem azonnali távozásra szólított fel!
 
Mi lehet a helyzet megoldása? Mit várok ettől az egésztől? Miért írok erről?
 
Egyrészt fel vagyok háborodva. Kikívánkozik belőlem.
Másrészt viszont remélem hogy egyszer szemléletváltozás fog bekövetkezni a vadászoknál. Aligha érek el bármi konkrét eredményt negatív tapasztalataim és véleményem leírásával, hisz ettől még nem fognak jogszabályokat módosítani, de a vadász sem sajnálja meg szegény turistát / kerékpárost / kutyasétáltatót és fog ritkábban kezébe puskát.
Azt azonban remélem, hogy talán hatást tudok gyakorolni néhány vadászra. Én is találkoztam olyan vadásszal, aki normális volt.
Megkért, hogy ha tehetem ne balra, hanem jobbra menjek tovább a másik jelzésen és másnap lehetőleg eleve arra induljak. Eleget is tettem kérésének. Semmiből nem állt. Kultúrált volt, nem követelőzött, hanem kért és tisztában volt vele, hogy mindketten csak vendégek vagyunk az erdőben. Ez lenne a követendő példa. Ha minden vadász így tenne nem is szólna róluk egy betű sem ezen a blogon.
 
Azt azonban sem én sem mások sem fogják elfogadni, hogy hónapokig folyamatosan ki vagyunk tiltva az erdőből és az ordítozó, fegyvert ránk fogó vadász hatására sem fogunk pozitívan gondolni a vadászokra. Nekik kell változni, nem nekünk.
Menni fogok az erdőbe, ha akarják, ha nem. Egyesek a kutyájukat is ki fogják vinni, mások biciklivel mennek, akármit is tesznek ellene.
Az erdő mindenkié és szerencsére ezt mostanában egyre többen fedezik fel. Kezd divatba jönni bizonyos rétegeknél a természetben való kikapcsolódás és nem a puskával a kézben történő változatra gondolok.
 
Kérésem tehát annyi, hogy:
 
Ne megtűrt idegenként tekintsenek ránk, hanem fogadják el, hogy az a normális, ha az átlag ember az év bármely napján és bármely napszakában nekiindul az erdőnek!
Ne éljenek vissza fegyverükkel, azzal különösen nagy óvatossággal bánjanak, mert nekik se jó, ha lelőnek minket.
Ne védjék egymást mindenáron, hanem zárják ki köreikből, azt aki szégyent hoz rájuk, azt aki lejáratja őket!
 
Végezetül csak annyit, hogy ha a vadászok fenntartják eddigi szemléletüket hamar idegbajt fognak kapni. Megyünk az erdőbe és egyre többen leszünk!

9 komment

Címkék: természetvédelem rombolás bosszúság gondolatébresztő vadászat

A bejegyzés trackback címe:

https://napjaink.blog.hu/api/trackback/id/tr86207944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2007.11.22. 16:35:34

Kedvesem!

Ha van egy erdőm, érted, magántulajdon, bekerítve, táblával jelezve, hogy ez egy magánerdő... Akkor minek jössz be? Én sem kávézom a konyhádban...

Napjaink · http://napjaink.blog.hu/ 2007.11.22. 16:54:06

Ki beszél itt magántulajdonú erdőkről?

Sima egyszerű állami erdőkről beszéltem.

Boar 2007.12.02. 21:30:24

Kedvesem, javasolnám, hogy olvasd el az erdőtörvényt...ami a kedvenc állami erdőidre vonatkozik...hátha megváltozik a véleményed a turistaútról való letérés és az erdő bármely napszakban történő látogatása mint állampolgári jog témakörökben...
És még valamit. Olyan állami erdő, ahonnan a vadászok kitiltanak, nics, mégha szeretnék is. Olyan viszont van, ahonnan az erdészek de kiváltképp a természetvédők kitiltják az embert és súlyos bírságokat akasztanak a nyakába ha mégis belép.
Szóval a vélt állampolgári jogaid védelme c. projektben keress magadnak új ellenséget...

Napjaink · http://napjaink.blog.hu/ 2007.12.03. 10:16:17

1. Többnyire turistaúton megyek. (90+ %)
2. Erdőtörvényben nem az áll, hogy reggel és estefelé nem szabad az erdőbe menni. A vadász mégis hasonlót mondott.
3. Mégpedig a vadász kitiltott. Legalábbis közölte, hogy arrafelé nem mehetek 4 hónapon át. Én tudom, hogy ilyet nem tehet, de azért ő megpróbálta.
4. Erdészek, természetvédők kitilthatnak. Ez így igaz. Csakhogy ők sem egy egész hegységből, hanem egy-két különösen védett területről.

4-es kiegészítés: Ilyen területet ismerek is. Egyetlen egyszer jártam bent és összetalálkoztam egy erdésszel. Elmondta mi a helyzet (védett növények...), azóta nem jártam ott.
Viszont azt a mai napig nem értem, hogy az érintett területen miért van több tucat vadles. Az ilyen természetvédelmi okokból bevezetett korlátozás a vadászokra nem vonatkozik?

Boar 2007.12.03. 14:51:22

Az, hogy a vadász mit mondott, az ő dolga, mérgében sokmindent mond az ember.
A vadászatra jogosult korlátozhatja az erdőbe való belépést, de ez nem állandó jellegű kitiltás csak bizonyos időszakra szól amikor különösen érzékeny a vadállomány(pl. szarvasbőgés) vagy különösen veszélyes a benntartózkodás(hajtások időszaka, november-január). Erről köteles tájékoztató táblákat az utakon elhelyezni...és persze te ezeket nem veszed észre, mert letértél a turistaútról...
Az nincs az erdőtörvényben, hogy tilos éjszaka az erdőbe menni. Arról sincs törvény, hogy tilos éjszaka sötétszürke ruhában az országút közepén feküdni, mégsem teszel ilyet...
Az erdőben a vadászat egy gazdasági tevékenység aminek a hozadékából fizeti a vadászatra jogosult azokat a vadkárokat, amit az állam tulajdonában lévő vad okoz...
A búzatáblát sem járod össze mert tudod, hogy kárt okozol vele valakinek, aki ott gazdálkodik. Ugyanez a helyzet az erdővel és a vadgazdálkodóval is.
Hogy egész hegységet lezárnak-e a zöldek, azt nem tudom, de a fél drávapartról és a fél fertőpartról már rég kitiltottak minden élőlényt... A bent lévő magasleseken ne csodálkozz, a zöldek is végeznek vadászati, vadgazdálkodási tevékenységet, sok területre épp ezért tették rá a kezüket.

Napjaink · http://napjaink.blog.hu/ 2007.12.03. 17:50:51

No pont ezt mondom én is!

Tegyék ki azokat a táblákat, vagy tájékoztassanak arról, hogy most épp nem mehetek be az erdőbe (és melyik részére)! Próbáltam többször telefonon is utánajárni, hogy pontosan mikor lehet és nem lehet arra menni, amerre a legtöbb gondom volt ebből, de semmit nem sikerült kinyomoznom. (Kivéve az általánosságokat, de konkrét időpontokat nem, még dátum szerint sem.)

Szinte mindig turistaúton megyek!!! (Ezt légyszives fogadd már el!) Észrevenném, ha lennének táblák és nyilván másnap nem mennék be ugyanoda a szomszéd (jelzetlen) úton sem, ha épp aznap lenne az a kivételes hóbortom, hogy letérek a jelzésről.

Ahhoz mit szólsz, hogy nincsenek ilyen tájékoztató táblák? Egyszer láttam ilyet, de az már vagy 1 éves figyelmeztetés volt.

November-január? Most azt mondod 2 további hónapon át ne menjek erdőbe? Ez baromság!

Már megbocsájts, de igen sokan szeretnek éjszaka is az erdőben járni. Ilyenkor télen korán sötétedik és az aki dolgozik csak ilyenkor ér rá. Gyönyörű tud lenni egy havas erdei éjszakai séta holdfénynél, de járnak ki kutyát sétáltatni, kocogni és biciklizni is az emberek.
Nem olyan sokan, mint nappal, de azért ezek az emberek nem hülyék. Ne hasonlítsd már őket az út közepére fekvő idiótával.

Gondolom vadász vagy, hogy ennyire egysíkúan látod a dolgokat és mindenben a saját igazad látod. Az együttműködési szándék benned sincs meg, mint a legtöbb vadászban.
Ha én el tudom fogadni, hogy amikor nektek fontos alkalmazkodom, akkor nektek is el kellene fogadni, hogy
- magunktól nem fogjuk kitalálni hova nem mehetünk,
- éjszakára, hónapokra, hegységekre vonatkozó "tiltásnál" sokkal pontosabb korlátozásokra van szükség,
- ALKALMAZKODNOTOK nektek is kell!

Boar 2007.12.04. 09:25:21

Én nem akarok együttműködni veled, én csak felhívom a figyelmed arra, hogy az erdőben nem hobbimészárlás folyik hanem egy gazdasági tevékenység a maga szabályaival, és ezeket a szabályokat lehet ugyan köpködni, de ettől függetlenül érdemes betartani.

Napjaink · http://napjaink.blog.hu/ 2007.12.04. 16:27:28

Pont az a bajom, hogy a vadászok nem tartják be ezeket a szabályokat, így nekem két választásom van.

1. Nem, vagy nagyon korlátozva megyek az erdőbe.
2. Én sem tartom be a szabályokat.

Hogy szerintem mit nem tartanak be a vadászok:

1. Miért nem tudják a vadászok kitáblázni, hogy mikor és hol van vadászat? (legalább a turistautakra a vadászat idejére)
2. Előbb hiányában miért nincs egy telefonszám, ahol megtudhatom a szükséges információkat?
3. Miért akarnak hónapokra elzavarni egy egész hegységből?

A sort folytathatnám, de a kirívó esetek (részeg vadász, fegyvert emberre fogó vadász, ordítozó vadász) felemlegetése nem lenne korrekt.

Ez az én problémám és ezért írok róla.

kisálmosfarkas 2012.01.20. 14:33:55

@KicsiSáti: "MAGÁNTERÜLET, BELÉPNI TILOS" - olvasom a táblán, melyet legutóbbi gyűlésükön a Kecskeméten alapított Magánerdő-tulajdonosok Egyesületének elnöke ajánl megvételre egyesületi tagjainak. A tábla szövege elgondolkodtat. Hogy is van ez? A magánerdő-tulajdonosok ki kívánják tiltani erdeikből az erdőtulajdonnal nem rendelkezőket? Mi lesz, ha minden erdőbirtokos vásárol a táblából s kiteszi erdejének mind a négy sarkára? Hová vezethet ez?

Akinek nem lesz erdeje, az nem fog erdőben sétálni, kocogni, síelni, Az nem fog a hét végén erdei kirándulást tenni, s tisztáson szalonnát sütni? Az nem fogja érezni a tavaszi erdő illalát? Soha nem ízleli meg az erdei szamóca zamatát? Az nem fogja hallgatni ősszel a lehulló levelek zizegését? Nem fog frissen hullott hóban rókanyomot követni?

Akinek nem lesz erdeje, az nem ír verset az erdőről? Az nem fog tájképet festeni? Az nem fog kedvesének ibolyát, gyöngyvirágot szedni? Az nem fog saját szedésű gombából pörköltet főzni, s magagyűjtötte csipkebogyóból készített teát kortyolgatni? Az nem fog méhészkedni?

Akinek nem lesz erdeje, az nem tudja majd, hol terem a makk, és nem tudja megkülönböztetni a bükköt a gyertyántól? Annak óvodás gyermeke azt hiszi majd, hogy az erdő olyan, mint amilyennek Wald Disney-ék rajzolják?

Akinek nem lesz erdeje, az nem csak néhány aranykoronával lesz szegényebb?

Azt hiszem józan, európai gondolkodású ember nem kívánja ezt a lehetséges végeredményt. Nem kívánhatja, hogy a magyar erdők jelentős része elveszítse közjóléti, szociális szerepét. Ha az erdőtulajdonosok kitiltják a társadalmat az erdőből, hogyan várhatják majd el, hogy az közpénzeket juttasson erdeik védelmére, gondozására és fejlesztésére!?

Megértem az erdőtulajdonosok féltő aggodalmát. Féltik erdeiket az alkalmi tűzrevaló-gyűjtőktől és a profi fatolvajoktól, a gondatlan túzokozóktól és a szándékos gyújtogatóktól. Féltik a bőgő motorkerékpárral mindehová behajtóktól, a kirándulni csak autóval tudóktól. Féltik a szemetet maguk után hagyó piknikezőktől és az építési hulladékot teherautószámra az erdőbe hordóktól. Pedig ezek ellen semmiféle tábla oltalmat nem ad. Inkább nyújt védelmet az erdőt szerető és kulturáltan látogató emberek óvó figyelme.

Teljes mértékben tiszteletben tartva a tulajdonosi jogokat, szeretném, ha minél többen osztanák véleményemet, miszerint a magánerdő nem csak magántulajdon, de közvagyon is, mégha ez a tulajdoni lapra nincs is rávezetve. Baromfitelepre, csavargyárra, hétvégi telekre vagy teniszpályára kitehető a tábla: "MAGÁNTERÜLET, BELÉPNI TILOS", erdőre nem.

Mellesleg az érvényben lévő erdőtörvény 26. § (2) bekezdése így szól: "Az erdei utakat közlekedésre, az erdőt üdülésre, pihenésre bárki használhatja." Sőt él még, "horribilie dictu", a 8. § (2) bekezdése is: "Erdőben, fásításban virágot, gyümölcsöt és gombát - ha jogszabály kivételt nem tesz - mindenki szedhet." Tudom, ez az erdőtörvény már a múlté, elszállt felette az idő, s parlamenti tárgyalásra vár az új. Csak remélni merem, hogy minden erdőtulajdonos és nem erdőtulajdonos, minden erdész és nem erdész érdekében a két idézett mondat helyet kap abban is.

Ez egy 1994-ben íródott erdészeti folyóiratban közölt cikk!
Szerencsére a törvény ebből a szempontból azóta sem változott, ezért eléggé téves megfogalmazás, mely a konyhámban történő kávézást az erdei sétához hasonlítja!

80. § (1) Az erdőterületen - annak rendeltetésétől függetlenül - üdülés és sportolás céljából gyalogosan bárki saját felelősségére ott tartózkodhat, melyet az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte.

Mindezek mellett egy normálisan gondolkodó erdőlátogató természetesen megfogadja a vadász tanácsait merre ne menjen adott időszakokban!
süti beállítások módosítása