Napjaink

Egy blog napjainkról. Mindennapokról, különleges alkalmakról, arról ami nem tetszik és arról ami igen. Ötletekről és lehetőségekről melyeket megfontolásra alkalmasnak tartok.

Hirdetések

Utolsó kommentek

  • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
  • goldblum: Mindenki, aki állatokat gyilkol és felhasznál, az barbár. Ennyi. (2018.06.18. 13:16) Minden vadász barbár!?
  • goldblum: @Gergő: Vadászati kultúra nincs. A vadászat gyilkolás, olyan kamu indokokkal, amin mindenki halálr... (2018.01.22. 18:38) Minden vadász barbár!?
  • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
  • Balkáni: Micsoda tudáshiány! Ahogyan az iró azt gondolta, hogy a vadász a lesről gyilkolászik, én azt gond... (2016.11.20. 14:09) Minden vadász barbár!?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
  • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
  • Reactor: Azt nem értem, az ilyen mesés csodaüzletekbe miért interneten, meg közösségi oldalakon keresik az ... (2013.09.26. 21:23) MLM, azaz Multi-level Marketing
  • kisálmosfarkas: @KicsiSáti: "MAGÁNTERÜLET, BELÉPNI TILOS" - olvasom a táblán, melyet legutóbbi gyűlésükön a Kecske... (2012.01.20. 14:33) Vadászat! - Nem szeretem!
  • Szélvédő Klinika: A kezdetektől hallgatom őket és pokol volt az életem, amíg nem velük ébredtem. Te, "kedves" blog-... (2010.02.01. 09:20) Boros - Bochkor: a két paraszt

A távközlés jövője

2006.05.27. 18:34 Napjaink

Néha elgondolkozik az ember azon, hogy hova vezet a fejlődés, mikor egy idegen helyen 4-5 wireless hálózatot fog be a laptopjával és ingyen internetezhet vele, vagy mikor rokonainak felkínálja, hogy hívják csak fel számítógépéről az amerikában élő ismerős vezetékes számát. Ez utóbbi is ingyen van, akár órákig, ha az ember kicsit is utánajár a dolgoknak.
Hova vezet ez az egész? Mi lesz itt 5-10 év múlva?
Több helyen a világban egész városokat látnak el ingyen internettel, mely egyszerűen csak ott van a levegőben.

Fejlődnek a wifi routerek, hálókártyák is. Egyre gyorsabbak, egyre nagyobb a hatótávolságuk. Mi lesz akkor ha ezeknek annyi fölös kapacitása lesz, hogy önmagukat egy hálózatba szervezhetik anélkül, hogy eredeti feladatukon ez bármit is befolyásolna?
Gondoljuk csak bele! Nekünk is van WLAN-unk és a szomszédunknak is, meg az ő szomszédjának is és így tovább...
Ha ezeket a hálózatokat összekapcsoljuk (persze kábelek nélkül), akkor egy hatalmas hálózatot kapunk, mely mondjuk lefedi Budapestet, vagy egyéb városokat.
Elő is állt egy "alternatív internet", mely egymás között teljesen ingyenes és villámgyors, ráadásul nem központosított, nincs szolgáltató.
Ha ennek a hálózatnak a tagjai közül valakinek eszébe jut külső internetelérését megosztania az "alternatív" hálózat tagjai felé, akkor máris egész Budapest kapcsolódik az internethez. Ingyen és szolgáltató nélkül.

Ez itt a lényeg. Kiesett a képből a szolgáltató!
No de mi lesz ezzel a szolgáltatóval? Nem fizetnek neki az internetért. Marad a TV és a telefon. Nem mindenki szeret bajlódni mikrofonnal és webes TV adások keresésével, így gondolhatnánk, hogy ez a két terület megmarad bevételi forrásnak a távközlési cégeknek.
Ez így is lenne, ha nem fejlődnének a telefonok és a TV-k is. De fejlődnek!
A TV majd szépen magától felcsatlakozik egy wireless hálózatra és ezzel az internetről ingyen elérhetővé teszi a világ összes TV adását.
A telefon szintén rákapcsolódik a WLAN-ra és ezzel együtt a netre. Hívásunk egészen a hívott félhez legközelebbi wireless routerig az interneten megy. A hívott fél telefonja pedig szintén kapcsolódik WLAN-on át, így hívásunk ingyen történhet kihagyva minden szolgáltatót.
Ráadásul az internet mindenhol ott lesz a levegőben, így ezek az eszközök - a TV és a telefon is - teljesen mobilak lesznek. Vihetjük őket ahova akarjuk és használhatjuk őket teljesen ingyen.

A világ tehát lehet, hogy rövidesen elérkezik abba a korszakba, amikor az adatok továbbítása teljesen ingyenes lesz. Legyen szó bármiféle adatról.

Hogy ez mikor jön el? Nem tudni, de elég abba belegondolni, hogy mióta van internet (10-15 éve ha hallottunk róla először), vagy hogy mióta használunk wireless eszközöket (a többség max. 1-2 éve) és beláthatjuk, hogy ez az idő szinte már el is érkezett.

Szólj hozzá!

Címkék: jövő elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://napjaink.blog.hu/api/trackback/id/tr430481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása