Napjaink

Egy blog napjainkról. Mindennapokról, különleges alkalmakról, arról ami nem tetszik és arról ami igen. Ötletekről és lehetőségekről melyeket megfontolásra alkalmasnak tartok.

Hirdetések

Utolsó kommentek

 • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
 • goldblum: Mindenki, aki állatokat gyilkol és felhasznál, az barbár. Ennyi. (2018.06.18. 13:16) Minden vadász barbár!?
 • goldblum: @Gergő: Vadászati kultúra nincs. A vadászat gyilkolás, olyan kamu indokokkal, amin mindenki halálr... (2018.01.22. 18:38) Minden vadász barbár!?
 • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
 • Balkáni: Micsoda tudáshiány! Ahogyan az iró azt gondolta, hogy a vadász a lesről gyilkolászik, én azt gond... (2016.11.20. 14:09) Minden vadász barbár!?
 • Utolsó 20

Friss topikok

 • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
 • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
 • Reactor: Azt nem értem, az ilyen mesés csodaüzletekbe miért interneten, meg közösségi oldalakon keresik az ... (2013.09.26. 21:23) MLM, azaz Multi-level Marketing
 • kisálmosfarkas: @KicsiSáti: "MAGÁNTERÜLET, BELÉPNI TILOS" - olvasom a táblán, melyet legutóbbi gyűlésükön a Kecske... (2012.01.20. 14:33) Vadászat! - Nem szeretem!
 • Szélvédő Klinika: A kezdetektől hallgatom őket és pokol volt az életem, amíg nem velük ébredtem. Te, "kedves" blog-... (2010.02.01. 09:20) Boros - Bochkor: a két paraszt

Ezért szép a piacgazdaság!

2008.05.13. 11:34 Napjaink

Fura helyzetben vannak a volt szocialista országok, így Magyarország is.
Egyszer csak a nyakunkba szakadt a piacgazdaság és ezáltal kimaradt az a tanulási folyamat, ami Nyugat-Európában és Amerikában végigkísérte a kapitalizmus fejlődését. Ezt sok helyen olvasni és meg is van az alapja.
A szocializmus elmúltával azt gyorsan megtanultuk, hogy hangosan is szabad elégedetlenkedni, jogainkat követelni és ez rendjén is van. A szabad világ azon eszméit azonban elfelejtettük magunkra venni, hogy a saját sorsunkat elsősorban magunk irányítjuk. Sokszor még mindig várjuk a sültgalambot, felülről jövő segítséget követelünk, mi magunk meg alig teszünk valamit.
Ezt nem lehet a piacgazdaság hirtelen beköszöntére fogni sem, hisz több volt szocialista és ázsiai ország is hamar megtanulta a leckét, nálunk legalábbis előrébb járnak.
Lehet persze mindent a politikusokra is fogni, de ez is csak a régről maradt beidegződés. A politikának megvan az emberek életére gyakorolt hatása, de amíg a saját portánk táján bőven van mit rendbetenni, addig illene a saját dolgunkkal foglalkozni és majd csak utána másokon elverni a port.
A kapitalizmus magával hozta azt, hogy majdnem minden a pénzről szóljon. Mi magunk viszont nem tudunk és nem is akarunk megtanulni a pénzel bánni.
Kedvenc példám a banki költségek, amin a fél ország háborog. Sokan úgy gondolják, hogy a bankok pofátlanul magas számlavezetési és bakkártya költségeket az ügyfelek nyakába varrva gazdagodnak meg. Ezzel kapcsolatban nem is téved nagyot, aki így gondolkodik, ám abba már szinte senki sem gondol bele, hogy erről ő maga tehet.
Lusták, sőt megkockáztatom buták vagyunk bankot váltani. Ötszörös, sőt tízszeres havi fix költséget hagyunk legombolni magunkról és még nekünk áll feljebb.
Az egészben a legszebb, hogy nem csupán magunknak spórolnánk ha rugalmasabbak lennénk és bankot váltanánk, hanem azoknak is akik régi bankunknál maradnak. A pénzintézetek ugyanis nincsenek igazán rákényszerítve a piaci versenyre. Minek is versenyeznének komolyan, ha mi alig reagálunk a lépéseikre. Ha a tized akkora költségek nem csábítanak el minket, akkor milyen alapon várunk huszad akkora költségekre?
Sajnos ez még igen sok területen így működik nálunk. Egészen egyszerűen mi magunk gátoljuk a kapitalizmus teljes kialakulását azzal, hogy nem vagyunk elég rugalmasak, elég árérzékenyek...
Lehetne sorolni a példákat és a statisztikai számokat. Többek között nem vagyunk hajlandóak költözni egy jobb munka reményében sem.
Azért szerencsére van remény. Kezdünk beletanulni a piacgazdaság működésébe, mert bizonyos területeken már jó kapitalista módjára választunk a lehetőségek között. A sima bevásárlástól kezdve a lakáshitelekig sok terület van, ahol már megtanultuk a leckét. Nem véletlen, hogy ezekért mi sem fizetünk többet, mint mások.
 
A sorsunk elsősorban a mi kezünkben van! Ezért szép a piacgazdaság!

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság elmélkedés gondolatébresztő

Sztrájkoljon a kurva anyád

2007.11.22. 11:23 Napjaink

Ha egyeseknek baja támad munkaadójával, vagy a kormánnyal, akkor hogy jut eszébe minket, egyszerű állampolgárokat büntetni?
Ez a gondolat merült fel bennem a mostanában szaporodó sztrájkokat tapasztalva és annak hatásait elszenvedve. A dologban még nem is ez a legszörnyűbb, hanem az, hogy mindezt az én befizetett adómból teszik. Fizetésüket ugyanis nagyrészt az állami költségvetés biztosítja.
Vegyük példának a vasutat. Az egy dolog, hogy nem nyereséges, hisz sehol a világon nem az. Legalábbis a személyszállítás része. A gond az, hogy a példátlan állami támogatás ellenére is veszteséges és mindemellett olyan "színvonalat" biztosít, ami alulmúl minden várakozást.
Hogy ezt mégis hogyan csinálják? Hát a nullához közelítő hatékonysággal.
A napnál is világosabb, hogy komoly változásokra lenne szükség a MÁV-nál, ám ők mindezek ellen most sztrájkoltak! Menjenek ezek a kurva anyjukba! Mi a francért akarnak az én zsebemből még több pénz kihúzni?... rajtam élősködni?
Mindez még nem elég, hisz sztrájkolnak mások is. Fizetésemelést és még kedvezményes nyugdíjkorhatárt akar a rajtunk élősködő réteg nagy része!
Olyan megterhelő azt a buszt vezetni, hogy azt már 50 éves korban el kell kezdeni kipihenni?
Mennyivel jobb mondjuk takarítani, vagy szalag mellett dolgozni, esetleg árut szállítani? Ezek az emberek tán el tudnak előbb menni nyugdíjba? Több pénzt kapnak? NEM!
Hát akkor meg mit akarnak a sztrájkolók? Gizi néni a takarító abban a percben repülne, ha sztrájkolni próbálna, pedig nem tenné tönkre százezrek napját, csak kicsit piszkosabb lenne a padló.
Ha nem tetszik a munka, a fizetés, akkor lehet munkahelyet váltani! Ez mindenki előtt nyitva áll!
Ja, hogy kényelmesebb a századrangú mellékvonalon naponta 1x oda vissza fordulni és közben 2 tucat ember jegyét ellenőrizni?
Sajnálom. Nem érdekel. Az a 2 tucat ember nem fizet annyit a jegyért összesen, mint a kaller aznapi fizetése és akkor még nem beszéltünk a mozdonyvezetőről, az állomások dolgozóiról, szerelvény és a pálya fenntartásáról.
Ehhez ragaszkodik most az a sok sztrájkoló. Elhiszem, hogy nekik jó. Megszokták az elmúlt 10-20-30 évben. Csakhogy rajtuk kívül ez senkinek sem jó. Még a saját gyerekeiknek sem, akik majd miattuk fizethetnek magasabb adót az államadósság törlesztése okán.
Egy buszsofőr, vagy MÁV kalauz tán olyan nagyon tanult ember, hogy nem lehetne őket pótolni?
Persze hogy nem, de azért ők úgy érzik nyugodtan zsarolhatják azt a másik 9 millió embert akiknek az adójával játszanak.
Akinek nem tetszik valami a munkahelyén az mondjon föl!

189 komment

Címkék: sztrájk bosszúság elmélkedés gondolatébresztő

Nem csak a foci létezik

2007.11.22. 10:51 Napjaink

Nézegetem a blog.hu címlapját és a kiemelt bejegyzések között azt látom, hogy az egyik blokk egyetlen címkéje a sport szó.
Alatta pedig nem látok mást, mint labdarúgó bejegyzések linkjeit. Mintha a magyar foci jelentené a magyar sportot. Na ne nevettessük már ki magunkat. Egyébként ugyanez a helyzet a nemzeti sportban, a sport TV-ken és mindenhol máshol is. Foci, foci, foci...
Nyomjuk a mi kis szánalmas focinkat és időről időre istenítjük csapatainkat egy-egy jobb meccs után és lehúzzuk azokat akik a helyén próbálják kezelni azt. Nem megmondtam, hogy nincs itt a kánaán?
Mindenki a megváltót látta a válogatottunkban erre most itt van minden idők leggyengébb EB selejtező szereplése. 5. helyen rangsorolt csapatunk még a várakozásokat is alulmúlta és 6. lett csoportjában.
Nem kell belerúgni a fiúkba. Ők a legjobbak, ez van, ennyit tudunk.
Én csak azt mondom, hogy néha kellene mással is foglalkozni sport címén, nem csak a focival. Van ugyanis egy réteg, mely már irtózik tőle. Ők nem fogják megvenni az újságot csak a foci miatt, nem fognak a Sport TV-re kapcsolni egy meccs miatt, de ettől még szeretik a sportot.
Én is ilyen vagyok, bár a focit sem vetem meg teljesen. Ha a helyén lenne kezelve nem is lenne vele bajom. Mondjuk úgy 10-20% a Nemzeti sportban és a sport TV-ken. Ennyi kellene és nem több.
A többit kapja meg az összes többi sportág. Van millió versenysport, melyek közt igen látványos is akad, de én személy szerint örülnék ha a szabadidősport is nagyobb szerepet kapna.
Ne vegye hát el a foci a helyet más sportágak elől!

2 komment

Címkék: sport bosszúság gondolatébresztő

Boros - Bochkor: a két paraszt

2007.11.22. 10:28 Napjaink

Munkába menet a dugóban araszolva rádiót szoktam hallgatni. Néha rátévedek a Sláger rádióra is, de most megfogadtam, hogy soha többé nem teszem. Épp elég, hogy a munkahelyen a kollégák azt hallgatják.
Ül a stúdióban ugyanis két seggfej, név szerint Bochkor Gábor és Boros Lajos. Nem tudom ki hogy van vele, de én személy szerint úgy tucatszor éreztem úgy, hogy ezek a görények belém rúgtak. Szerintem ezzel mindenki így van, mert ez a két primitív alak ész nélkül szemétkedik bármely csoporttal.
Volt, hogy a nemdohányzókból igyekeztek hülyét csinálni, máskor a kerékpárosokat akarják eltenni láb alól, vagy a kínaiakat kiirtani, most pedig a futók városból kitessékelését és egyben megszégyenítését tűzték ki célul.
Érdekes, hogy az "értékek" amiket képviselnek a 40 IQ-s újgazdag vastag aranyláncos BMW-jét bőgető cigiző, betépve vezető kopasz állatok szintjén van! Körülbelül ez az a réteg, ami célközönsége lehet ezeknek a parasztoknak, hosszú távon legalábbis biztosan.
Hiába van, hogy a hét 5 napjából 4-en teljesen semleges, kissé primitív dolgokkal poénkodnak, de a hét 5. napján tuti belegázolnak pár millió rádióhallgató lelkébe.
Én ebből nem kérek többé. Remélem más sem nagyon. Talán a helyére kerülhet ez a két primitív figura, ha munkaadójuk azzal szembesül, hogy miattuk tekernek át a Sláger rádión a hallgatók.

9 komment

Címkék: bosszúság

A mi emberünk mindig ártatlan

2007.11.10. 20:45 Napjaink

Szeretjük a hazánkat, szeretjük sikeres sportolóinkat, ami nagyon jó dolog. Az azonban már nem feltétlenül, ha túlértékeljük őket, vagy úgy gondoljuk nem vonatkoznak rájuk a szabályok.
Kovács Ági esete a túl kevés szolgáltatott vizeletmintával és az aláírt papírokkal sajnos elég egyértelmű. Senki nem állítja, hogy doppingolt, de az gyakorlatilag tény, hogy doppingvétséget követett el. Aláírt egy papírt, amit nem lett volna szabad. 
Ebből már semmiképp sem fog jól kijönni és ez mindenképpen az ő hibája. Tanult, tapasztalt versenyző. Tudnia kellett volna, hogy a szó elszáll, az írás megmarad. Ez még így is a jóindulatú verzió, hisz ehhez feltételeznünk kell, hogy minden amit Ági mond az igaz.
 
A doppingellenőrök megítélése már egy másik kérdés. Most gyakorlatilag össztűz alatt állnak, a fél ország mocskolja őket és a másik felének 49%-a is csak azért nem, mert nem érdekli az egész.
Nincs ez így jól. A dopping ellen küzdeni kell. Nem csak a 2 méteres kínaiaknál, az izompacsirta amerikai sprintereknél, vagy a szőrös arcú hölgyeknél, hanem idehaza is. Még a kedves, aranyos, mindig mosolygós, dobogón sírós Ágink esetében is, akit annyira szeretünk!
A mostani helyzetben természetesen vizsgálni kell a doppingellenőrök szerepét, de nem szabad nekünk ítéletet mondani felettük. Adott 2-3 érintett doppingellenőr, akiket most egyetlen ember szavai alapján támad a fél ország. Lehet félrevezették Ágit, lehet nem. Nem tudhatjuk, de a jelenlegi helyzet szerint erre nincs semmi bizonyíték.
Nyilván ki fogják vizsgálni az ügyet és ha beigazolódik, hogy félrevezették Ágit, akkor az egész Kovács Ági felmentésével fog zárulni, netán egy olimpiai éremmel. Erre azonban kevés az esély, mert az egy szem bizonyíték Ági aláírásával a doppingellenőröket igazolja.
 
Mit lehet ilyenkor tenni? Nekünk leginkább semmit, maximum drukkolni Áginak. Majdcsak lezajlanak a vizsgálatok, melyeknek aztán az eredményét el kell majd fogadnunk. Nem hiszem, hogy az olvasottak, TV-ben látottak alapján jobban tudnánk a dolgokat megítélni, mint azok akik a vizsgálatokat lefolytatják.
A többség azonban nem így tesz és feltételek nélkül Ági igazát szajkózza, mint tették azt Fazekas Róbert és Annus Adrián esetében is. Pedig náluk aztán teljesen tiszta volt a helyzet. Nem teljesítették a rájuk vonatkozó szabályokat, ezért kizárták és eltiltották őket. Minden más csak mese és összeesküvés elmélet! Hinni akarunk valakinek, akit szeretünk és ezért csak egy szempontból látjuk az egészet.
Persze! Drukkoljunk annak, akinek és amiben hiszünk, de azért legyünk realisták.
 
Jelen helyzetben például melyek az alternatívák?
 
1. Ágit megvezették, ő elkövetett egy nagy hülyeséget a papír aláírásával. Ezek után vagy bebizonyítják a félrevezetés tényét, vagy nem. Utóbbi esetben azonban még így is 1-2 év eltiltás vár Ágira.
 
2. Ági kapkodott, nem tudott eleget pisilni és anélkül, hogy belegondolt volna a következményekbe aláírta a papírt. Miután szembesült azzal, hogy ez mivel járhat kitalálta ezt a történetet, hogy mentse ami menthető.
 
3. Ági doppingolt és mikor megjelentek az ellenőrök tudta, hogy bukta lesz. Ami ezek után történt az mind azért volt csupán, hogy a becsületét a drukkerek nagy részének szemében megőrizhesse. Sajnos ez az elmélet is elképzelhető, hisz a kevés minta, de akár a napokkal korábban, illetve később adott minta is hozhat más eredményt.
 
Bármely verzió is az igaz, Ági sajnos semmiképp sem fog jól kijönni a botrányból. Annusékkal ellentétben hiszek abban, hogy ő nem élt tiltott szerekkel, ám az tény, hogy hibát követett el.
Ezért a hibáért minden bizonnyal meg fogják büntetni. Ha így lesz el kell fogadnunk, hisz a szabály a mi emberünkre is érvényes!
Ettől még szeretjük őt és sajnáljuk, de a szabályok alól őt se mentsük fel!Miért van az, hogy a mi emberünk mindig ártatlan?
Minket mindig összeesküvések, mocskos doppingellenőrök sújtanak?

Melyik sportoló nem védekezett valami eszement magyarázattal? Mindegyik megpróbálja. Ehhez képest azokat még tisztelni is lehet akik beismerték!

- Belecsempészték a fogkrémembe az ellenfelek
- Fogdosták a fütyim ezért nem tudtam pisilni
- Szolidarítok a haverommal ezért inkább vegyék el az olimpia aranyamat
- Azt hittem nem azt írom alá, ami a papírra van írva
- Pont a vizsgálatra siettünk, mikor motorbaleset ért minket
- Mexikoban voltam egy eldugott faluban, ezért nem találtak az ellenőrök
- Nem tudtam mit szedek, az edzőm azt mondta vitamin

Alapvetően mindegyik hihető azzal a többszáz egyéb mesével, amit most nem írok ide.
Összességében viszont nektek nem gyanús, hogy az eltiltott sportolók mindegyike egy fatális véletlen, vagy összeesküvés áldozata?

Mindegyik sztár szimpatikus, mindenkiért százezrek, milliók lelkesednek, de pont a mieinknek kell hinni?

Nem mondom, hogy Ági doppingolt, nincs és nem is lesz bizonyítva. Remélem nincs is mit, de az tény, hogy hibát követett el és ezért viselnie kell a következményeket.
Ha nem akkor mentsünk fel minden doppingost is, mert nekik is volt egy hihetőnek tűnő történetük!

9 komment · 1 trackback

Címkék: sport elmélkedés dopping

Vadászat! - Nem szeretem!

2007.10.25. 17:12 Napjaink

Korábbi vadászattal kapcsolatos bejegyzésem annak apropóján íródott, hogy nem sokkal előtte rámfogta a fegyvert egy vadász. Talán nem véletlenül írtam, akkor számukra igen negatív bejegyzést!
Mostanában meglepődve tapasztaltam, hogy egyre több háborgó vadász jelenik meg a blogomon és szól hozzá akkori bejegyzésemhez. Gondoltam kicsit utánanézek mi áll ennek a hátterében és higgadtabban írok a témáról.
Mint kiderült a vadászok kedvenc fórumáról özönlik pár napja ide a nép. A fórumban nem tudom mit írnak, mert azt csak regisztrált tagok olvashatják, de gondolom nem szeretnek engem.
Hát igen. Mit lehet erre mondani?
Én is szégyellném a helyükben azt amit tesznek és én sem szeretném ha más ezt olvasgatná. :)))
Nyilván jól kitárgyalják majd ott ezt a bejegyzésemet is és mindent elkövetnek "a vadászatról kialakult negatív kép" megváltoztatása érdekében.
Üzenem nekik, hogy a kialakult képet maguknak köszönhetik! Hiába irogatnak ide, vagy hiába hívnak meg egész hétvégés ingyenes vadászatra én akkor sem fogom szeretni őket, véleményem nem változtatom meg. A vadászatra köszönöm, de nem megyek el!
Vannak saját tapasztalataim, nyilván nem véletlenül írtam és írok erről. Előző bejegyzésemben is írtam a rossz tapasztalataimról, de azóta is értek további atrocitások vadászoktól. Pedig nem csinálok semmit, csak gyalogolok a turistautakon ( Sőt, néha letérek róla. Ez főbenjáró bűn? ) és nem átallom azt néha délután, estefelé tenni.
Kérdem én: ki a hibás? A turistaúton gyalogoló turista, vagy a vele ordítozó részeg vadász?
Nem mondom, hogy minden vadász részegen vadászik, de sokszor előfordul és az ordítozás még gyakoribb.
Két hete már hosszabban elbeszélgettünk az egyik "ismerős" vadásszal. Nem emlékezett rá, hogy korábban már többször ordítozott velem, így egész normális hangon tudtunk beszélni. Biztos jó napja volt, hogy most nem ordított, mindazonáltal az erdőből most is kiparancsolt! Nem ajánlott más útvonalat, hanem azonnali távozásra szólított fel!
 
Mi lehet a helyzet megoldása? Mit várok ettől az egésztől? Miért írok erről?
 
Egyrészt fel vagyok háborodva. Kikívánkozik belőlem.
Másrészt viszont remélem hogy egyszer szemléletváltozás fog bekövetkezni a vadászoknál. Aligha érek el bármi konkrét eredményt negatív tapasztalataim és véleményem leírásával, hisz ettől még nem fognak jogszabályokat módosítani, de a vadász sem sajnálja meg szegény turistát / kerékpárost / kutyasétáltatót és fog ritkábban kezébe puskát.
Azt azonban remélem, hogy talán hatást tudok gyakorolni néhány vadászra. Én is találkoztam olyan vadásszal, aki normális volt.
Megkért, hogy ha tehetem ne balra, hanem jobbra menjek tovább a másik jelzésen és másnap lehetőleg eleve arra induljak. Eleget is tettem kérésének. Semmiből nem állt. Kultúrált volt, nem követelőzött, hanem kért és tisztában volt vele, hogy mindketten csak vendégek vagyunk az erdőben. Ez lenne a követendő példa. Ha minden vadász így tenne nem is szólna róluk egy betű sem ezen a blogon.
 
Azt azonban sem én sem mások sem fogják elfogadni, hogy hónapokig folyamatosan ki vagyunk tiltva az erdőből és az ordítozó, fegyvert ránk fogó vadász hatására sem fogunk pozitívan gondolni a vadászokra. Nekik kell változni, nem nekünk.
Menni fogok az erdőbe, ha akarják, ha nem. Egyesek a kutyájukat is ki fogják vinni, mások biciklivel mennek, akármit is tesznek ellene.
Az erdő mindenkié és szerencsére ezt mostanában egyre többen fedezik fel. Kezd divatba jönni bizonyos rétegeknél a természetben való kikapcsolódás és nem a puskával a kézben történő változatra gondolok.
 
Kérésem tehát annyi, hogy:
 
Ne megtűrt idegenként tekintsenek ránk, hanem fogadják el, hogy az a normális, ha az átlag ember az év bármely napján és bármely napszakában nekiindul az erdőnek!
Ne éljenek vissza fegyverükkel, azzal különösen nagy óvatossággal bánjanak, mert nekik se jó, ha lelőnek minket.
Ne védjék egymást mindenáron, hanem zárják ki köreikből, azt aki szégyent hoz rájuk, azt aki lejáratja őket!
 
Végezetül csak annyit, hogy ha a vadászok fenntartják eddigi szemléletüket hamar idegbajt fognak kapni. Megyünk az erdőbe és egyre többen leszünk!

9 komment

Címkék: természetvédelem rombolás bosszúság gondolatébresztő vadászat

Milyen autót láttál lerohadva?

2007.09.18. 10:22 Napjaink

Nap mint nap látni az út szélén lerobbant autókat és elgondolkoztató, hogy bizonyos típusú autókból sokkal több rohad le.
Arra gondoltam, hogy ide mindenki hozzászólásban beírhatná, hogy milyen márkájú autót látott lerobbanva, amit a bejegyzésben én rendszeresen frissítenék, ezáltal kialakulna egy statisztika. Érdekességnek biztos megteszi majd, ha elég nagy a minta, de ki tudja: Lehet, hogy valaki ez alapján fog más márkát választani.
Kezdem is én két autóval, melyeket tegnap és ma reggel láttam és szenvedtem meg a mögötte araszolást.


HelyezésAutómárkaLerohadás (db)Arány (%)
    
 1.   Lada5   16,12%   
 1.   Volvo4   12,90%   
3.   Renault3   9,67%   
 4.   Seat2   6,45%   
 4.   Volkswagen2   6,45%   
 6.   Citroen2   6,45%   
 6.   Ford2   6,45%   
 6.   Fiat1   3,22%   
 6.   Skoda1   3,22%   
 6.   Trabant1   3,22%   
 6.   Suzuki1   3,22%   
 6.   Wartburg1   3,22%   
 6.   MAN1   3,22%   
 6.   Opel1   3,22%   
 6.   Peugeot1   3,22%   
 6.   Aleko1   3,22%   
 6.   Mazda1   3,22%   
 6.   Honda1   3,22%   
 Összesen:31

 

Adatok frissítése: 2007.11.02 19:45

 

31 komment

Címkék: autó érdekesség

Magyar foci és a gonosz bíró

2007.09.13. 22:26 Napjaink

Nem láttam a Török-Magyar meccset. Nem érdekelt.
Ma viszont minden hírportálon ott virít az eredmény és a csaló bíró története. No ez már valami! Mindenki azt harsogja, hogy már megint elindultunk felfele, már megint jó úton haladunk és már megint mások tesznek keresztbe a magyar focinak!
Nem akarom bántani a fiukat. Lelkesek, sőt tehetségesek. Mindenképpen tehetségesebbek, mint én vagy bármelyikőnk aki nézi őket, vagy olvassa a hírek közt a meccs beszámolóját. Nem véletlenül ők a Magyar Labdarúgó Válogatott.
A gond azzal van, hogy már megint többet látunk a dolgokban, mint ami. Szép siker legyőzni az olaszokat barátságos meccsen. Lehet neki örülni. Megverni a bosnyákokat is eredmény. Ettől azonban a magyar foci még magyar foci marad.
Ugyanúgy nincs már magyar csapat az európai kupákban. Ugyanúgy szánalmas, sétálgató focisták poroszkálnak az első osztályú bajnoki mérkőzéseken és ugyanúgy csak a nagy ligák második vonalában kapnak lehetőséget tehetségeink.
Jön ez a mostani meccs. Fogalmam sincs, hogy mi történt pontosan, csak azt látom, hogy 3-0 és mindenki a bírót szidja. Elhiszem én, hogy hatalmasat hibázott a spori, de lépjünk már túl rajta. Most a média, az emberek mással se foglalkozik csak azzal, hogy a világ legrosszabb bírójának titulálja a Skótot és ezzel meg is van magyarázva az eredmény. Az az eredmény, ami amúgy egyáltalán nem számít. Már rég kiestünk és a jövőre kellene koncentrálni, de mi inkább a bizonyítványunk és még inkább a bíró bizonyítványt magyarázzuk.
Nem ismerős ez valahonnan? Még ha igazunk is van ebben az egy esetben. A 3-0 az 3-0 és biztos vagyok benne, hogy nem csak a bírón múlt. Ne mondja nekem senki, hogy egy hasonló ítélet ugyanilyen vereségbe kergette volna mondjuk a Svéd, Belga, vagy Skót válogatottat.
Direkt nem írtam nagy focinemzeteket. Arra a szintre kellene csak felérnünk egyenlőre, amin az említett 3 ország van. Messze vagyunk még tőle. Nagyon messze.
Mindenki boldog volt az olasz meccs után és a bosnyákok megverése után már egyenesen bizonyítottnak láttuk, hogy jók vagyunk. Én nem. Azt a meccset sem láttam, de az az 1-0, ráadásul tizenegyesből lőtt góllal nem valami egetrengető siker. Mondhatni éppenhogy megvolt.
A fene se tudja. Nem lehet, hogy a bosnyákok akkor kiáltottak csaló bírót?
Nem az a lényeg, hogy adott helyzetben jó, vagy rossz ítéletek születtek. Mi mind nagyon értünk a focihoz, csak épp az eredmények sose minket igazolnak.
Én nem értek a focihoz. Igen! Magyar vagyok és mégsem értek hozzá!
Azt viszont látom, hogy a fél ország odáig van valamiért, ami nem megy nekünk. Milliókat, sőt milliárdokat költünk erre a sportágra mindhiába. Még a megyei másodosztályban is kapnak "költségtérítést" a játékosok, melyek közül van aki ebből tartja el magát. Egy ilyen csapat tud szponzort szerezni, támogatja évi több millióval az önkormányzat. Miért?
Az a falu, aki mondjuk 5 milliót ad a focira évente összesen nem költ el 100.000 forintot az összes többi sportágra, sportrendezvényre vagy az egészséges életmódra!
 
Ébredjünk már fel emberek! A magyar foci tart ahol tart. Nem fog az egyik napról a másikra megváltozni. Lesznek részsikerek és kudarcok is, csak épp ezeket nem kellene a magyar foci felemelkedéseként, vagy hatalmas tragédiaként megélni. Évek, vagy évtizedek alatt juthatna előrébb a magyar foci. Ehhez azonban nem ártana, ha normálisan állnánk a helyzethez.
Mi magunk termeljük ki a sok bunkó kisvárosi focistát, akinek minden második szava káromkodás. Sportembernek aligha nevezném, az amúgy cigarettázó, sörhasú, ám kicsit tehetséges vidéki játékost, aki ebből még meg is él. Miért van ez így és miért nincs így más sportágban? Alapvetően sportban sikeres nemzet vagyunk, de ez alól a foci nagyon kilóg. Elrontottuk, elkényeztettük focistáinkat és most is ezt tesszük azzal, hogy megmagyarázzuk a történteket.
Lehet változtatni kellene a hozzáállásunkon! Kevesebb figyelmet kellene a focinak szentelni és talán a pénzt is lehetne legalább részben más sportágakra fordítani.
A foci nem minden. Ne próbáljon mindenki érteni hozzá és a körülményeket, pénzhiányt... okolni az eredménytelenségért! Hagyjuk focizni a fiukat! Ígyis-úgyis saját kezükben van a sorsuk és egyben a válogatott sorsa is.

2 komment

Címkék: sport foci elmélkedés gondolatébresztő

Jet-Ski, Quad - A természet terrorizálása

2007.08.22. 10:39 Napjaink

Kisebb fajta vihart kavart Hannibál bejegyzése, miben képekkel illusztrálva próbálta bemutatni, ahogy a 20.-i ünnepségről elvonuló Jetski csapat egy a Dunán kajakozó párt háborgat. Persze ez az ő véleménye volt, amit el lehet fogadni, vagy más megközelítésből vizsgálni, mint tette a Jet-Ski szövetség képviseletében az egyik érintett Jet-Ski-s.
Függetlenül a történtektől azt kell mondjam a probléma valós.
A hagyományos sportágak képviselői igen komoly atrocitásokat kénytelenek elszenvedni az új technikai sportágak szerelmeseitől.
Ez fennáll a Jetski - Kajak-Kenu viszonylatban éppúgy, mint a Quad - Biciklizés, futás, lovaglás, túrázás... viszonylatban.
Én nem feltételezek szándékosságot, de úgy vélem az új technikai "sportok" szerelmeseinek nagy részében nincs meg az a természet iránti tisztelet, ami a hagyományos sportok kedvelőiben.
Utóbbiak évtizedek óta ott vannak a vízen, vagy az erdőben. Megszokták a nyugodt, békés környezetet. Ezért is szeretik azt amit csinálnak.
Az elmúlt években viszont megjelentek a motorosok, quad-osok és jetskisek a természetben és felborítanak mindent. Ha mást nem hangzavart biztos okoznak, de gyakran a talajt is tönkreteszik és a levegőt se éppen tisztítják erőgépeikkel.
Mindezek mellett olyan sebességre képesek, mely földön és vízen eddig egyáltalán nem volt megszokott. Ezáltal korábban nem tapasztalt váratlan helyzeteket okoznak. Nem véletlenül nem szabad motorozni, quadozni a hegyeinkben és nem véletlenül van tiltva a Jet-Ski is a vízfelületeink nagy részén. A többség védelmében van mindez.
Ezt azonban az új generációs "sportolók" nem mindig tudják elfogadni és sokan járnak tilosban. Teszik mindezt olyan természetességgel, hogy épp tilosban járva is jófejnek tartják magukat, mikor a másik tábor mellett haladnak el.
Két személyes történetet tudok felidézni.
Az egyikben Quad-osok csoportja haladt el mellettem egy olyan helyen, ahova jóérzésű ember már biciklivel se nagyon menne be. Nem mellesleg egy gyepes, virágos hegyoldalt tartoltak le a föld legfelső rétegének lehordásával. Azon kívül, hogy majdnem elsodortak amúgy normálisan viselkedtek, ám épp ez volt a fura. Magamban a pokolba kívánt, épp a természetet romboló Quadosok ugyanis fennhangon köszöngettek nekem. Én persze visszaköszöntem de pár perc múlva már részben bántam, hogy nem mondtam el nekik a véleményem.
Másik történetben csupán a 10 éves kisgyerek dicsekedte nekem, hogy van neki egy Quad-ja, amivel a közeli parkerdőbe szoktak menni az apukájával. Erre mit lehet mondani? Törjem le a 10 éves gyerek lelkesedését azzal, hogy elmondom neki, hogy amit szeret az szabálytalan és károsítja a környezetet...?
A gond tehát a fejekben van. A többszázezres, milliós gépek megvásárlásával együtt nem tanulják meg az emberek tisztelni a szabályokat és a hagyományos természetszerető sportok űzőit sem.
Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy a vizek a fürdőzőké, kajakosoké, az erdő pedig a turistáké, kétlábú sportolóké és természetesen az állatoké. A Jet-Ski, Motor, Quad csak megtűrt idegen ezeken a helyeken, már ahol engedélyezik egyáltalán használatukat.

16 komment

Címkék: természetvédelem rombolás bosszúság gondolatébresztő

A dohányzás kitiltása a vendéglátóhelyekről

2007.06.23. 13:53 Napjaink

Mikor megszületik egy politikai döntés, akkor ritkán lehet vele teljes mértékben egyetérteni, vagy elutasítani azt.
Nemrég azonban nagy örömömre szolgált, hogy komolyan felmerült a dohányzás kitiltása a Magyar vendéglátóhelyekről. Ezt teljes mértékben támogatni tudom és várom mielőbbi bevezetését.
Én, mint nemdohányzó, az egészségére figyelő ember ki nem állhatom, ha mások okoznak nekem kellemetlenséget, netán egészségkárosodást azzal, hogy saját szenvedélyüknek hódolnak. Eddig ezt tűrni kellett, ám hamarosan a helyzet megváltozik és nem leszünk passzív szenvedői a dohányzásnak.
A dohányosok persze már most tiltakoznak és sorolják érveiket melyek között elsőként azt említik, hogy a hasonló intézkedéseket bevezetett Írországban nem csökkent az intézkedés hatására a cigaretta forgalma, sőt kis mértékben még nőtt is.
Ennek az intézkedésnek azonban nem is az volt a célja, hogy a dohányzókat megszívatva csökkentsék a saját egészségüknek ártó cigizők számát, hanem a dohányzás passzív elszenvedőinek védelme volt a fő szempont.
Újabb érvük a dohányosoknak, hogy más egészségre káros dolgokat sem tiltanak be, így amíg az autók által okozott légszennyezéssel sem törődnek, addig őket is hagyják békén. Ez ügyben csupán az a bökkenő, hogy míg az autók azért nem kis mértékben hasznos feladatokat látnak el, addig a dohányzás semmi ilyen pozitív hatással nem jár.
Persze ha már nem marad egészségügyi érv a tarolyban, akkor előkerül a pénz. A dohánytermékekre kivetett adókkal ugyanis úgy érzik a dohányosok, hogy a dohányzás visszaszorulása a gazdaság összeomlásához vezetne, hisz ők nem kevés jövedéki adót fizetnek a cigaretta megvásárlásakor. A vendéglátóhelyek pedig komoly forgalomcsökkenésre számíthatnának a dohányzási tilalom bevezetését követően, ami újabb adókiesést jelentene az államnak, ráadásul munkahelyek sokasága szűnne meg.
Az ilyen felvetésekre én mindig csak azt tudom mondani, hogy "a pénz nem vész el csak átalakul", vagyis az a pénz, amit egy vendéglátóhelyen nem költünk el, vagy nem vásárolunk belőle cigarettát nem fog felszívódni. Ezt a pénzt az ember ilyenkor másra költi, ezzel máshol teremt munkahelyeket és máshol fizet adót. Persze a jövedéki adó jóval több, de legalább az így megmaradt pénzt is el lehet másra költeni, ezzel további munkahelyeket teremtve és további adóbevételeket generálva.
A csődbement kocsma helyett tehát majd fagyizó nyílik, a be nem fizetett jövedéki adóból meg vehetünk bármit.

5 komment

Címkék: politika dohányzás egészség elmélkedés

Fekete és fehér birkák

2007.06.23. 12:53 Napjaink

A politika olyan terület, ami könnyen befolyásolja az ember értékrendjét. Ha az általunk támogatott politikai oldal vet fel valamit, akkor azt általában jó ötletnek tartjuk, de a másik oldal vetette volna fel ugyanazt akkor simán rámondanánk, hogy hülyeség. Természetesen ezzel így vannak a pártok is, így amit a másik oldat tesz, tervez, vagy mond azt egyből támadni kell.
Ezáltal hamar eljutunk egy olyan állapotban, ahol már nem a mi értékrendünk befolyásolja, hogy melyik párttal szimpatizálunk, hanem a pártszimpátiánk alapján ítélünk meg helyzeteket. Ez amolyan csordaszellem. Amerre a "társak" mennek, arra megyünk mi is.
A világ azonban nem fekete vagy fehér. A mai megosztott politikai viszonyok között is hol az egyik, hol a másik oldal képviseli azokat az értékeket, melyek közel állnak hozzánk, ám aktívabban politizáló körökben ciki lenne, ha ellentmondanánk a pártunk álláspontjának.
Néha azonban fel kellene, hogy nyíljon mindenkinek a szeme és elfogulatlanságunkat bizonyítva színesben kellene látnunk a világot.
Én magam rengeteg mindenben liberális gondolkozású vagyok, de ezt elsősorban a gazdaság területére értem. Így aztán nem ellenzem a piaci gázárat, vagy a vasút magánosítását és állítom, hogy a jól szabályozott magántulajdonú társaságok sokszorosan jobban működnek, mint bármi ami állami tulajdonban van. Más területeken azonban konzervatív vagyok. Eszem ágában nincs például támogatni a melegházasságot, vagy a könnyűdrogok legalizálását.
Szocialista értékeket kevés területen érzek magaménak, de azért azt vallom, hogy az állam feladata lenne megteremteni a szabadidősport feltételeit az országban, így igenis szükséges lenne az állam nagyobb szerepvállalása a sportegyesületek támogatásában. Ezt azonban jelenleg egyik politikai oldal sem érzi magáénak, hisz ha valamelyik párt a sportra szavaz meg milliókat, akkor is többnyire az általam nem támogatandónak ítélt élvonalbeli focicsapatok költségvetését duzzasztják csak fel.
Mindezen tényezők alapján reálisan végiggondolva mindenki láthatja, hogy a helyzet egyáltalán nem fekete, se nem fehér. Nincs az a párt a mai politikai palettán aki legalább nagyjából azt az értékrendet képviselné, mint én.
Talán éppen ezért vagyok ennyire kiakadva az ország megosztottságán. Hogyan láthatja a fél ország fehérben, a másik fele feketében a helyzetet, ha egyszer valójában minden a lehető legszínesebb?
Lehet okolni a pártokat, hisz ezen a területen ők mutatják a rossz példát, ám gondolkozzunk el azon, hogy ki az aki feltétel nélkül követi bármely oldalt? Igen, mi szavazópolgárok vagyunk azok, akik önként lettünk birkák és bégetünk, mint a többiek.

2 komment

Címkék: politika elmélkedés gondolatébresztő

Magyar siker: A Mount Everest tetején Jelinkó Attila

2007.05.23. 10:56 Napjaink

Szép csendben a mai napon egy újabb Magyar hódította meg a föld legmagasabb pontját a Mount Everestet. Jelinkó Attila sikeresen felért a csúcsra és már úton van lefelé, épségben és biztonságban. Nem semmi teljesítmény, csak gratulálni lehet hozzá! Az ember azt gondolná, hogy ez a hír bejárja a hazai sajtót, ám nincs így. Nemcsak az előzményeket aludta át a média, de a sikert is. Akit érdekelnek a részletek, az a Magyar Everest Expedíció 2007 honlapján tudhat meg többet.

Weboldal: http://www.humanedgetech.com/expedition/hungary/

3 komment

Címkék: siker teljesítmény

Újabb információk Pallasz Hotel ügyben

2007.04.18. 10:03 Napjaink

Az e-mail szerzője készségesen válaszolt neki küldött levelemre és tájékoztatott, hogy különböző TV műsoroknak és Internetes oldalakat is felkeresett az ügyben, így alighanem lesz folytatása az ügynek.
A Pallasz Hotel egyetlen fellelhető e-mail címéről nem érkezett válasz, így feltételezhetően nem kívánnak semmit sem hozzáfűzni az ügyhöz, persze ezt még a későbbiekben is megtehetik. Náluk a labda.
Honlapjuk 2006 év eleje óta elérhetetlen, de a www.pallashotel.hu cím a következő adatokkal van regisztrálva:

domain-használó:MESE 2000 Bt.
admin-kontakt:Bónas Tamás
cím:Vörösmarty u. 13 f/1
cím:3530 Miskolc
telefon:+36703101561Az interneten kutakodva azért még fellelhető egy-két negatív vélemény a Pallas (vagy Pallasz?) Hotelről.
Újfent idemásolok egyet:

Tisztelt Fogyasztóvédelem!
2007. január 26-án az esti órákban szobát foglaltunk két éjszakára párommal a Pallas Hotelben (3519 Miskolctapolca, Bencések útja 6.) azzal a céllal, hogy barátainkkal egy kellemes hétvégét töltünk el Magyarország nevezetes barlangfürdőjének szomszédságában.
A Pallas Hotelt előzetesen internetes oldalukról nagyon szépnek találtuk, szobáik igényesnek, szolgáltatásaik színvonalasnak, igényeinket kielégítőnek tűntek, így bizalommal foglaltuk le szállásunkat előzetesen telefonon. Január 26-án este érkeztünk meg és a recepción készpénzben fizettük ki a szoba árát 44.000.-Ft-ot két éjszakára két főre reggelivel, melyről sem nyugtát, sem számlát nem kaptunk a készpénzes fizetés ellenére. A szobánk fürdőszobájában elhelyezett törölközők szennyezettek és vizesek voltak, melyet a recepción az Úrnak jeleztünk, és cserébe olyan törölközőket kaptunk, melyről az árbiléta le sem volt szedve, nemhogy kimosva. A fürdőszobában a padlózat és kád sajnos nem megfelelő higiéniai tisztaságról árulkodott, valamint a padlózatból több helyen hiányos volt a fugázás. Barátaink földszinti apartmanjában a mellékhelységben használat után ömlött a víz a padlózatra, a földszinti apartmanban barna színű víz folyt a csapokból. A függöny több helyen lógott a karnisról és a padlószőnyeg erősen szennyezett volt. A hotel egész területén több helyen beázások foltjai voltak láthatóak. Az első este rendkívül hideg volt a szobában, hiszen lehet hogy a fűtőtest melegnek tűnt, de a nyílászárók olyan rosszul záródtak hogy 15-20 cm-es távolságból érezhetően ömlött be a hideg. Kisgyerekek is voltak társaságunkkal, így ez a hőmérséklet a gyerekek egészségét különösen veszélyeztette, melyre reagálva az Úr egy hősugárzót bocsátott rendelkezésükre, ami előzőleg az étterem helységét melegítette fel. Az úszómedencében a víz hőmérséklete elviselhetetlenül hideg, tehát fürdésre nem alkalmas és a szauna rendszere is csak „bizonyos időközönként használható” az Úr tájékoztatása szerint.
Az első eltöltött átfázott éjszaka után társaságunk úgy döntött, hogy ezt az állapotot ezért az előre kifizetett összegért esetünkben 2 éjszakára 44.000.-Ft-ért nem tűrjük tovább és kijelentkezünk a szállodából. Nem ezeket az igénytelen állapotokat, és használhatatlan szolgáltatásokat fizettük ki előre 2 éjszakára készpénzben. A recepción az Úr közölte velünk, hogy semmi reklamációnk nem lehet és az előre kifizetett két főre 2 éjszaka felét 22.000.- Ft-ot nem adja vissza részünkre. Természetesen minden elégedetlenségünket közöltük vele, mire Ő azt válaszolta, hogy márpedig innen pénzt vissza nem kapunk. A panaszkönyvet kértük, melyet első kérésünkre nem is akart átadni. A tulajdonost kértük értesíteni, mivel a kötelezően kihelyezendő „felügyeleti szerveink” táblán tollal felfirkált adatok olvashatatlanok voltak, erre azt válaszolta, hogy sajnos azt nem lehet.  Miután közöltem vele, hogy több felügyeleti szerv szabályait (fürdőszoba higiéniája miatt például ÁNTSZ) sértik az itt uralkodó állapotok és sajnos illetékes személy nincs a helyszínen, így a rendőrséget kell értesítenünk. A panaszkönyv átadása után szinte nem is meglepődve tapasztaltuk, hogy nem a mi esetünk az első ebben a szállodában. A panaszkönyv kitöltése közben hallottuk, hogy a recepción az Úr számláz. Véleményem szerint, mivel a tegnapi napon (január 26-án) vett át 44.000.- Ft. készpénzt tőlünk, arról a tegnapi napon lett volna köteles kiállítani vagy átvételi bizonylatot, vagy nyugtát, mivel készpénzben fizettünk, erre ismételten a „nem érdekel” választ adta. A számla első példányát nem kaptuk meg, csak láttuk a rendőrök jelenlétében, de vevőt sem tüntetett fel rajta. A helyszínre kiérkező rendőr Uraknak feljelentésünket megtettük. A panaszkönyv kitöltését és visszaadását követően az úr nem volt hajlandó sem észrevételeit jelezni, sem példányunkat aláírni, de az adószámot a rendőrök jelenlétében ekkor javította át, és az első példányt átadta részünkre. Az előre kifizetett összegek felét annak ellenére, hogy a második éjszakára a szolgáltatásokat igénybe sem vettük, a rendőrök jelenlétében sem volt hajlandó visszafizetni. Csak mellékesen jegyezem meg, hogy táraságunkon kívül külföldi vendégek is voltak a hotelben 26-án este, akik szintén 27-én reggel (gondolom az „eltöltött csodás éjszaka után”) német nyelven ugyan, de a hangerejüket hallva felháborodottan távoztak erről a helyről.
Természetesen a minket ért anyagi kárra (esetünkben 22.000.-Ft, amiért a második előre kifizetett éjszakát nem töltöttük el) igényt tartunk a Pallas Hotellel szemben, nem beszélve a kellemetlenségekért, amit senki nem várna el ezért az összegért.
Megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy Magyarország Európai hírű barlangfürdőjének közvetlen közelében ilyen felháborító körülmények uralkodnak. Ezzel a szolgáltatással, ha egyáltalán lehet ezt annak nevezni, amikor az ember arra kényszerül, hogy a rendőrséget értesítse, ezzel még Miskolctapolcán a turizmust és az idegenforgalmat is tönkreteszi. Mert a Pallas Hotel internetes hirdetésével, melyen a szobái, fürdőszobái tiszták és igényesek, szolgáltatásai közt ajánlja az uszodát és szaunát, csábítja ugyan az idelátogatókat, de személyesen csak a koszt, igénytelenséget és használhatatlan szolgáltatásokat nyújtja a vendégek részére. Nem szólván az anyagi megkárosításról. Nem is értem, hogy a Pallas Hotelt hogy nyilvánítják 4 csillagos szállodának (internetes oldalon ez van feltüntetve), mi még a fent leírtak alapján azt is megkérdőjeleztük, hogy működési engedéllyel rendelkeznek –e egyáltalán.
Kérem Önöket barátaim nevében is, hogy esetemet felülvizsgálni szíveskedjenek, hogy ne essen senki ekkora csalásnak és megkárosításnak áldozatául, amit a Pallas Hotel művel.
Sajnáljuk mindannyian, hogy csak rossz élménnyel távozhattuk, és bizalommal remélem, hogy levelem elegendő bizonyságot nyújt Önöknek arra, hogy ezt az ügyet felülvizsgálva, valamint a megfelelő intézkedéseiket meghozva újra olyan állapotot sikerül megteremteniük, ami mind a felügyeleti szerveknek, mind a belföldi és külföldi vendégek számára elégedettséget nyújt majd.
Válaszára várva maradok tisztelettel: Az egyik károsult és csalódott vendég, S. Mónika

Szólj hozzá!

Címkék: átverés lánclevél

Pallas Hotel Miskolctapolca - Bűnös, vagy áldozat?

2007.04.17. 20:35 Napjaink

Egy levél terjed a neten, melyet most változtatás nélkül közlök, majd a végén kommentálom is.
Leírok nektek egy történetet, ami átéléséhez talán nem szükséges a naivság. Kérlek minél több embernek adjátok tovább, hogy másokat ne tudjanak megkárosítani a lenti cég tulajdonosai.
 
2007. 04. 06-tól lefoglaltunk 2 éjszakát egy wellnesshotelben Miskolctapolca Pallas Hotel (Bencések útja 6.) Délután 18 óra körül egy gyönyörű, új (talán 4 éve ha épült) hatalmas épület eléérkeztünk. A hotel belseje is az igényességet tükrözte. A portán előre kifizettünk 67000 Ft-ot (2fő, 2 éjszaka félpanzió), én otthon kevesebbet számoltam, de gondoltam egy ilyen extra helyen minden rendben van. Az sem tünt fel, hogy 2-3 autó áll a zárt udvaron, mivel húsvét előtti péntek volt, gondoltam mások csak szombaton érkeznek.
A portástól megkérdeztem, mikor zárják a kaput éjszaka és utána hogyantudunk bejönni, a szobakulcsot megkapni. A válasz az volt, hogy elvihetjük a szobakulcsot, de nagyon vigyázzunk rá, mert csak ez az egy van a szobához. Megvacsiztunk, majd elmentünk (este fél 8 körül) a Barlangfürdőbe. 23 óra után érkeztünk vissza.
A szobaajtó nyitásakor feltünt, hogy a zár 2X fordult az ajtóban, holott én csak egyszer zártam rá. A fürdőszobában égett a villany, az ajtó zárva volt. Ezt az ajtót résnyire nyitva hagytuk, mert nehezen záródott, szorult. Takarékos emberként minden villanyt lekapcsolok magam után.
Rögtön megnéztem a táskámat, és kiderül, hogy elloptak 20.000 Ft-ot.
 
Azonnal lementem a portást megkeresni, aki többszöri kiáltozásomra sem került elő. Reggel 6-kor azonnal mentünk hozzá, elmondtuk mi történt és hogy a tulajdonossal szeretnénk beszélni. Kiderült ő a tulajdonos, a vezető, a pincér stb.
Elmondása szerint felelősséget nem vállal a szobában hagyott értékekért, erőszakos behatolásnak nyoma nincs különben is hagyjuk békén sok a dolga. Végül felhívtam a rendőrséget: (részlet a beszélgetésből) "- Miskolctapolcán vagyunk egy szállodában, az éjszaka kiraboltak minket míg nem voltunk a szobában, táskából pénzt vittek el.

- Melyik szállodában vannak?
- Pallas Hotel.
- Jellemző.
- Nem mondja, hogy nem ez az első eset!?
- Hölgyem, hetente járunk ki hozzájuk."
 
Ezek után még próbálkoztunk a pénzünk visszakövetelésével amire szinte semmi esélyünk nem volt, majd elhagytuk a hotelt.
 
Miskolci rendőrségen szerettük volna megtenni a feljelentést, de elküldtek, hogy megindult az eljárás, nyugodtan menjünk haza. Vagy ha ragaszkodunk a meghallgatásunkhoz várnunk kell ami lehet, hogy 2 órát jelent lehet, hogy 4-et, nem tudni. Nem értettem a dolgot felhívtam egy rendőr ismerősömet, aki azt mondta, hogy ez nem eljárás kérdezzem meg hol lehet panaszt tenni ez miatt. Visszamentem a rendőrhöz, persze megint elhajtott. Újabb telefon ügyvéd barátnőmhöz, aki azt tanácsolta írjam meg a feljelentést egy lapra, majd vetessem át vele. Megint vissza a rendőrhöz, eddigre előkerült az ügyeletes tiszt, aki nem akart velünk foglalkozni, kijelentette, hogy ha panaszt akarok tenni ellenük menjek a minisztériumba mert kevés emberük van. Mikor a kollegái kimentek a hotelhez meghallgattak bennünket. Megdöbbenten válaszoltam, hogy nem volt kint senki, csak telefonon jeleztem a történteket. Erre kiderült, hogy aznap már egy másik esetben voltak kinn, a portás, tulajdonos stb. többszörösen büntetett előéletű.
Ezután minden segítséget megadtak és azt tanácsolták mondjuk el minél több embernek a dolgot. (Megjegyzem: a rendőrök eddig a pontig sem voltak bunkók, udvariasan "hajtottak" el. A félreértés végett számomra is érthető. Semmi panaszom nincs rájuk.)
 
A cég neve MESE 2000 Bt. Székhelye: 4440 Tiszavasvári, Margaréta u. 29-31.
Panzió neve: Pallas Hotel Miskolctapolca, Bencések útja 6.
 
A fentiek hitelességét a rendőrségi pecséttel ellátott feljelentéssel tudom igazolni. Valamint ha valaki megkérdezi a miskolci rendőrséget, a fenti hotellel kapcsolatban biztos vagyok benne, hogy azt fogják tanácsolni, másik hotelben szálljon meg.
 
Kérlek juttasd el minél több emberhez és ők is tovább. Bárkinek van valami javaslata a fentiekkel kapcsolatban, illetve van-e olyan honlap, ahová a " tilos látogatni" jelzővel ellátott helyeket fel lehet tenni kérem értesítsen.
 
Kis összesítés: Szállás 67 000
Lopás 20 000
Bérelt autó, benzin: 28 000
 
Összesen 115 000 Ft-ba került egy éjszaka, 17 Cesius fokos szobában, egy elrontott hétvégén.
 
Kemecsei Zsóka
06-70-70-376-00
Budapest
zsoka.kemecsei@freemail.hu
A gond ezzel a levéllel az, hogy a többség nem fogja ellenőrzi a hitelességét, így akár az is megtörténhet, hogy egy amúgy becsületes panziót járat le a sok segíteni szándékozó levélküldözgető.
Pánikba is esne Kemecsei Zsóka, ha mindenki őt hívná telefonom, vagy naponta kapna több ezer levelet.
Persze én sem kívánom megkérdőjelezni azt, hogy a sajnálatos esemény megtörtént és a panzió tulajdonosának a hűvösben lenne a helye, de nem ez a módja a tulaj megfékezésének. Egy futótűzként terjedő levéllel ugyanis nem tehetne az esetleg vétlen áldozat se semmit. Akár az is megtörténhet, hogy a konkurens rosszindulatú lejárató kampányáról van szó.
Sokkal inkább az a megoldás, hogy blogokon, fórumokon publikáljuk a történteket. Itt ugyanis lehetőség van a hozzászólásra, így adott eseten lehet cáfolni, vagy megerősíteni a történteket, esetleg még egy szkennelt rendőrségi feljelentéssel is nyomatékot adni a történet hitelességének.
A levél megállíthatatlan és megváltoztathatatlan, ám a honlapokat, blogbejegyzéseket át lehet írni. Még az is lehet, hogy Zsóka már legszívesebben visszaszívná elhamarkodottan közölt adatait, hisz még így is elég sokan kereshetik fel.
Teszek én is egy próbát!

1 komment · 1 trackback

Címkék: átverés elmélkedés gondolatébresztő lánclevél

Kis játék: Desktop Tower Defense

2007.04.16. 21:28 Napjaink

Azthiszem mindenki szeret néha egy kicsit játszani, ha más nem is de a pasziánsz, vagy a madzsong mindig kéznél van, utóbbi az interneten.

Ezek az egyszerű játékok sokaknak jelentenek kikapcsolódást, rövid szüneteket. Egyszerűek, ám mégis nagyszerűek, sőt még le is kötik az embert.
A tengerentúlon most egy új játék arat nagy sikert, sőt tesz egyeseket függővé. Szóval mindenki csak óvatosan közelítsen a Desktop Tower Defense című netes játékot.
Szabályok igen egyszerűek, angolul sem kell tudni hozzá, egy próbajáték alatt mindenki meg fogja érteni.

Szólj hozzá!

Címkék: játék érdekesség

A boldogság nyomában

2007.03.26. 14:22 Napjaink

Nem igazán erre számítottam, mikor elhatároztam, hogy megnézem a Boldogság nyomában című filmet. Nem olvastam a filmről semmit, csak az előzetesét láttam, amiből én valamiért arra következtettem, hogy vígjáték lesz. Hát nem éppen vígjáték, de azért nekem tetszett, még annak ellenére is, hogy várakozásommal ellentétben éppen az a film egyik üzenete, hogy a pénz boldogít.
Kicsit fura volt Will Smith ebben a szerepben, de mindenképpen jól játszott. Kicsit nyomasztó is, ha a néző beleéli magát a nem túl vidám helyzetébe. Amibe viszont szerintem túl kevesen éljük bele magunkat az a saját sorsunk iránti felelősség. Ez ugyanis a film fő mondanivalója. Az, hogy a sorsunk a saját kezünkben van és ha teszünk érte, akkor előbb-utóbb kiérdemeljük a sorsunk jobbra fordulását.
Egy több, mint fél éves időszakot mutat be a film, amiben Chris a poklok poklát járja meg, de nem adja fel. Elhagyja felesége, elveszíti a lakását és mivel korábbi munkájából nem tud megélni fedél nélkül marad. Sorsa azért is nagyon nehéz, mert mindeközben még a fiáról is gondoskodnia kell. Azthiszem mindenki elgondolkozik azon a film után, hogy saját sorsa ehhez képest mennyivel szerencsésebb. Aki már megteheti, hogy egy filmre időt és feltehetőleg még pénzt is szán az mindenképpen jobb helyzetben van, mint a főhős és ennek következtében a lehetőségei is jobbak a felemelkedésre.
Chrisnek mégis sikerül az, ami legtöbbünknek nem. Sikerül felemelkednie, sőt meggazdagodnia és mindezt önerőből éri el hatalmas küzdelmek árán. Ez az, amit mi Magyarok többnyire meg se próbálunk.
Ha ez a film hazánkban játszódna, akkor politikával lenne átitatva, ahol Chris a kormányt szidja, hogy nem tud megélni munkájából. A brókertanfolyam helyett minden bizonnyal tüntetni járna és nagyobb segélyt követelne, majd a film végén ötöse lenne a lottón.
Nézzük végig ezt a filmet és utána gondolkozzunk el azon, hogy milyen helyzetben vagyunk és milyenek a lehetőségeink. A film azt nagyon jól megmutatja, hogy sorsunkon csak magunk változtathatunk és ezért bizony dolgoznunk kell.

3 komment

Címkék: mozi gondolatébresztő filmkritika

A helyzet változatlan, sőt romlik

2007.03.23. 15:38 Napjaink

Emberek! Elgondolkoztatok már azon, hogy hova vezet az, hogy "Mocskos MSZP", "Hülye Fidesz", "Gyurcsány takarodj", "Viktor dögölj meg"...?
Egyre inkább szétszakad országunk, mégpedig pont azért, mert belevisszük érzelmeinket a politikába. Jó lenne, ha csak higgadtan kerülne szóba a politika. Azzal, hogy fröcsögünk úgysem érünk el semmit. A sorsunkat, az ország sorsát úgysem tudjuk szavakkal befolyásolni, főleg nem indulatos szavakkal. A döntést a szavazófülkében hozzuk meg.
Persze megértem, hogy akik a kormány leváltására szavaznának, azok ezt minél előbb szeretnék megtenni, de ha reálisan belegondolnak úgysem tehetnek ezért nagyon semmit. Aki mérsékeltebben hőbörög azt meg se hallják már, aki pedig tör-zúz az rosszabb, mint bármelyik kormány.
Szélsőségeket látva sokunkban felmegy a pumpa, de az értelmesebbje nem válaszol hülyeséggel a hülyeségre, hanem inkább csöndben marad. Netán dolgozik, saját jövőjét igyekszik épp jobbá tenni, de semmiképpen sem ordítja ismerősei képébe azt amit az egyik politikai párt érdeke megkíván.
A legnagyobb hazai fórumon, az Index Törzsasztalán jelen pillanatban ezek a legfrissebb topikok:
Index Fórum - Legfrissebb topikok
Elszomorító, hogy emberek legfőbb időtöltése az, hogy másokat szapuljanak. Ez akkor is így van, ha történetesen igazuk van.
Ez az egész nem vezet sehová, csak legfeljebb még lejjebb csúszunk és még nagyobbak lesznek az ellentétek.
Tudom sokan úgy gondolják, hogy a hozzám hasonló "tétlen tömeg" miatt nem változik semmi, de ez a tétlen tömeg biztos, hogy boldogabb és többet tesz az ország felemelkedéséért, mint a fő politikai szószólók.

1 komment

Címkék: politika elmélkedés

Az ország, ahol az InterCity is késik

2007.03.06. 09:43 Napjaink

Diákként rengeteget utaztam vonattal, elsősorban a fővárosba, de mindig is utáltam. Többnyire személyvonattal, néha gyorsvonattal utaztam, mert az IC pótjegy mindennapi használatban megfizethetetlenül drágának tűnt, főleg, hogy összesen 60km megtételéről van szó.
Persze ezek a nem pótjegyes vonatok lassúak, piszkosak, tömöttek voltak és többnyire sokat késtek. Ennek következtében hol 10-20, hol 60 perccel késtem el a tervhez képest, de ezt szinte már belekalkuláltam az útba.
Azóta eltelt pár év és dolgozni kezdtem. Ha Budapestre kellett mennem azt kivétel nélkül autóval tettem, hisz kevesebb lett az időm és a vasúti kedvezmény sem járt már nekem. Azért pedig nem szálltam vonatra, hogy nagyjából ugyanazon az áron lassabban utazzak.
Most azonban a Keleti pályaudvar közelében akadt dolgom, így gondoltam egyet és a reggeli dugókat kivédendő vonatra váltottam. A teljesárú menetjegyhez és a benzinhez képest már nem tűnt olyan drágának az IC helyjegy, így mellette döntöttem. Reggel a többi vonat úgyis tömve van, időben is lassabbak, ráadásul egyik ismerősöm szerint az IC-n még Wireless hálózat is van.
Gondoltam, hogy ha minden jól megy, akkor rendszeres InterCity utas leszek, legalábbis, míg nem kell a vonaton kívül más járművet használni. Ha BKV-ra is fel kellene szállnom az már végképp gazdaságtalan lenne az autóhoz képest, na és persze lassabb is.
Kimentem hát a pályaudvarra és megvettem a jegyeket, ami most is 5 perc sorbaállással járt. Hiába! Most is rá kell számolnom az időre 10 percet, ha nem akarom lekésni a vonatot. Kiálltam az azóta mit sem változó peronra és vártam a vonatot. Bemondták, hogy egy ellenkező irányba közlekedő személyvonat 15 percet késik, ami felelevenítette a régi emlékeket, a sok késést, felsővezeték szakadást. Sebaj. Én most IC-vel utazom az csak nem késik!
Közben a szemközti vágányon valaki majdnem beesik a vonat alá, mert indulás után próbált felugrani. Persze ez automata ajtóknál szóba sem jöhetne, de hát Magyarországon vagyunk és ez azt jelenti, hogy a vasút nem a modernizálás útján halad. Nagyon sokáig fogunk még a személyvonatokon 30-al zötykölődni az eredetileg kék, de azóta összepingált kocsikban. No, de az InterCity, az más nyugtatom magam.
Várok, várok, a vonatom csak nem jön, pedig már 3 perccel ezelőtt el kellett volna indulnia. Bemondják, hogy 10 percet késik. Ekkor már kínomban röhögök és elhatározom, hogy a mai vonatozás csak kaland volt és holnap visszaülök az autóba, beállok a dugóba hisz az még mindig gyorsabb és talán még olcsóbb is, mint az IC. Persze a vonat csak 15 perc késéssel indult el, de ez már mit sem számított ekkor.
Fent aztán lelkesen kapcsolom be a laptopom és azzal vígasztalom magam, hogy legalább haladok a munkámmal egy keveset, de csak nem találok hálózatot. Hát ezek szerint az ismerősöm vagy jó vonatra szállt, mikor Wifi-t lelt, vagy csak a változatosság kedvéért még egy dolog nem működik a MÁV háza táján.
Azért, ha a laptop már a kezemben volt, akkor elhatároztam, hogy megírom azt a történetet. Itt tartok most.
Mi ebből a tanulság?
Csupán annyi, hogy csak az utazik ma Magyarországon vonattal, aki nem tud máshogy. Semmi pluszt nem nyújt ugyanis az autóhoz képest még akkor sem, ha az egyik pályaudvar tövéből utazna a másik pályaudvar közvetlen közelébe az ember és nem sajnálja a pénzt a "legelitebb" vonatra sem.
Nem gyorsabb, nem olcsóbb és nem is kényelmesebb. Aludni talán még lehetne, de korábbi tapasztalatom alapján jobb, ha az ember ilyenkor magához láncolja a pénztárcáját.
A pótjegy nem tudom, hogy visszajárna-e ilyen esetben, de elnézve a 20 percesre saccolt sort a Keletiben inkább nem próbáltam meg. Tuti kivágnák magukat a 20 perces késésből, ha még nem törölték el a negyed órás IC szabályt, miszerint afölötti késésnél visszajár a helyjegy ára.
Holnap megyek autóval!

Szólj hozzá!

Címkék: máv bosszúság

Ennyit ér egy emberélet?

2007.02.25. 14:12 Napjaink

Ami felháborító, az felháborító.
Csupán 2 év börtönbüntetést kapott az a vadász, aki 2 éve megölt egy erdőben sétáló lányt. A vadász minden lehető szabályt megszegett amit csak lehetett nem csak a "baleset" bekövetkezte előtt, hanem utána is. 2005. június 14-én Ispánkon tilosban vadászott, nem azonosította a célpontot és alkoholt is fogyasztott, majd a lövés után se értesítette a mentőket, rendőröket egy órán át.
Miként menjen így az ember a természetbe kikapcsolódni? Hogyan merészkedjünk be az erdőbe, ha még a törvény se próbál megvédeni minket? Ez bárkivel megtörténhet és ez így nagyon nem jó.
A lövést leadó vadász korábban egyébként már okozott balesetet. Egy embernek lőtte el a kezét, ám akkor csak egy évre bevonták a fegyvertartási engedélyét. Megúszta ennyivel. Újra fegyvert fogott és most megölt egy ártatlan embert.
Megvannak a kapcsolatai, pénze is van bőven, hiszen a közelben éttermet vezet és a vadászok amúgy is összetartanak. Egy, (vagy akár több) emberélet ehhez képest semmi, legalábbis a mostani bírósági döntés szerint.

2 komment · 1 trackback

Címkék: bosszúság gondolatébresztő vadászat

Biblia és Spam?!

2007.02.22. 11:40 Napjaink

Spamelni több módon is lehet. Nem csak emailben, de akár fórumokban is és ez se kevésbé idegesítő, mint a levélszemét.
Egy ilyen spam tűnt fel nekem a minap és rögtön szembesültem is tömeges voltával. Ami miatt kiemelem ezt a kéretlen reklámot az a spam tartalma és annak terjesztői.
A fórumhozzászólás és az annak nyitott topik ugyanis vallási indíttatású, amolyan hittérítő jellegű:
Jézus Krisztus a Te bűneid miatt is meghalt a kereszten, hogy Neked ne kelljen bűnhődnöd.
Eltemették Őt, hogy Te is eltemethesd a régi életedet.
A harmadik napon újra életre kelt, hogy Te is új életet kezdhess.

Isten jóindulattal van feléd, meg akarja bocsátani a bűneidet, és új életet akar adni Neked.

Ha bármilyen kérdésed van Istennel vagy a Bibliával kapcsolatban, akkor írj nekünk bátran.
e-mail: tamas-eniko@bibliaikerdesek.hu
postacím: BIBLIAI KÉRDÉSEK 1242 Bp. Pf. 434
web: www.bibliaikerdesek.hu

Szeretettel: Tamás és Enikő
egy Bibliaolvasó házaspár
Egyébként a spam-re bárki könnyen rátalál, ha a lap.hu oldalak fórumait böngészi, hisz a kedves bibliaolvasó házaspár nem átallotta tömegesen elárasztani ezeket a fórumokat, függetlenül azok eredeti témakörétől. Így fordul elő, hogy a Melbourne.lap.hu fórumától kezdve a nőgyógyászat.lap.hu fórumáig több száz helyen megjelenik az illegális reklám TÁJÉKOZTATÁS címén.
Hát én most tájékoztatom a kedves Tamást és Enikőt, hogy amit tesznek az nem csupán illegális, de igen távol áll azoktól az eszméktől, melyeket terjeszteni igyekeznek.
Egy hívő embernek nem lenne szabad az emberek tömegének bosszantása árán küzdeni céljának elérésében, ám a bibliaikérdések.hu weboldal tulajdonosai erről szemlátomást magasról tesznek.
Kérdés, hogy mit érnek el ezáltal. Véleményem szerint pont ellentétes hatást váltanak ki az emberekből, mint azt szeretnék. Sokan ugyanis ellenszenvvel lesznek nem csak irántuk, hanem a vallás iránt is. Köszönhetően felelőtlen és illegális tevékenységüknek.
 

1 komment

Címkék: spam vallás bosszúság

Blogszolgáltató váltás

2007.02.08. 10:15 Napjaink

Nemrégiben a blog költözése mellett döntöttem, így áthoztam a blogger.com-ról a bejegyzéseket erre a címre. Ez sok szempontból jó döntésnek bizonyult, ám két dolog miatt most kicsit szomorú vagyok.
Egyrészt elvesztek a hozzászólások, pedig voltak szép számban, másrészt pedig hátrébb került a blog a keresőkben. Ez már csak azért is sajnálatos, mert sokan ebből a blogból tudták meg, hogy mégis mi fán terem a wellbiz, vagy mi áll a 303444900 telefonszámról küldött SMS mögött. A régi blogon többen is hangot adtak hálájuknak, hogy idejüket és pénzüket spóroltam meg ezáltal. Remélem most szintén feltalálják magukat és nem hagyják, hogy átverjék őket.
Biztos el kell telnie egy kis időnek, mire újból az első találatok között szerepelhetnek bejegyzéseim az adott keresőszavakra és akkor maradéktalanul elégedett leszek a blog.hu-ra való átállással.
Sok új és hasznos szolgáltatás van ugyanis a blog.hu-n és sokkal gyorsabb is, mint a blogger volt.

Szólj hozzá!

Címkék: blog

Te mit kezdenél a MÁVval?

2006.12.20. 18:51 Napjaink

Mostanában az egyik legnagyobb felháborodást kiváltó kormányzati intézkedés a vasúti és volán jegyek árának emelése és a kedvezmények megnyirbálása.
Valóban rettentően sokba kerül a közlekedés és ez nagyon nincs így jól.
A szintén nem olcsó benzinárak és egyéb autósokat terhelő költségek mellett lassan már nem kerül többe egyedül autózni, mint vonattal, vagy busszal megtenni ugyanazt az utat. Ha legalább ketten utazunk egy autóban, akkor már komoly összegeket spórolhatunk.
Legtöbben persze azért támadják a kormányt, mert sokat kell majd fizetniük a jegypénztáraknál, de abba már megint nem gondol bele senki, hogy a MÁV még így is veszteséges lesz, méghozzá nem is kicsit. Ezt a veszteséget adó formájában már megint nekünk kell fizetni, akárcsak a gázártámogatás esetében, de itt nem ez a lényeg.
A MÁV veszteséges és ez nem jó, mert nagyon sokba kerül nekünk. Minket mégsem az zavar, hogy hogy a fenébe lehet veszteséges valami, aminek elvileg sokkal hatékonyabbnak kellene lennie, mint a többi közlekedési formának, hanem csak azért nyavalygunk, mert sokba kerül a jegy. Tényleg túl sokba kerül, de a megoldás nem az, hogy az államon követeljük, hogy fizesse ki azt helyettünk.
Azt kell követelni az államon, hogy rakja rendbe ezt a hatalmas és rosszul működő társaságot és tegye hatékonyabbá. Persze ez már megint egy kényes ügy, hiszen bármi ami a MÁV megreformálásával kapcsolatos az felháborodást vált ki.
 
Te mit kezdenél a MÁVval?
Induljunk ki abból, hogy pénzt két forrásból szerezhetsz. Adókból és jegybevételből. Emelnéd valamelyiket? Gondolom nem, tehát egyetlen út marad, az pedig nem más, mint a költségcsökkentés.
Ehhez hogyan fognál hozzá?
Tuti borítanod kellene az asztalt és hatalmas változásokat kellene kezdeményezned, az ugyanis nem visz sehova, hogy elodázzuk a probléma megoldását, mert ezzel csak tovább növelnéd a gondokat. Tovább rohadna a vasút és tovább nőne az adóssága.
 
Ha tehát felháborít, hogy sokba kerül a vonatjegy, akkor ne a jegyáremelésen mérgelődj, hanem azon, hogy valahol elfolyik a pénz a MÁV környékén. Ezen kell változtatni, mert amíg ez így marad, addig nekünk ez is sokba kerül!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: politika máv bosszúság gondolatébresztő

Gázáremelés - Miért ne?

2006.12.13. 18:49 Napjaink

Nagy a felháborodás a gáz árának emelése miatt, ám azzal a legtöbben nem foglalkoznak, hogy tulajdonképpen csak egyik zsebünkből a másikba pakolgatjuk a pénzt.
Miért is jó, ha az állam kifizeti helyettünk a gázszámlánk egy részét?
A különbözetet ugyanis a mi adónkból fizeti ki helyettünk. Ott vagyunk ahonnét indultunk, azaz a teljes gázszámlát nekünk kell kifizetni. Te fizeted az enyémet, én fizetem a tiedet, mindenki fizeti mindenkiét.
Nincs menekvés! A gázszámlát ki kell fizetni és ezt mindenképpen a mi pénztárcánk bánja.
 
Ha nagy házunk van, vagy rossz a szigetelés, akkor sokat bukunk, ha kicsi a lakásunk és jól szigetelt akkor keveset. Látszólag mindenképp bukunk a dologgal, de csak akkor ha nem vesszük figyelembe, hogy a különbözetet egyébként is meg kellene fizetnünk adó formájában.
Persze erre mondhatjuk, hogy ezt a különbözetet a kormány hibái miatt kell most megfizetnünk, de mi lenne ha tökéletes kormányunk lenne és nem lenne államháztartási hiány? A gázszámlát akkor is a mi adónkból egészítenék ki és a gázártámogatás megszűnése ekkor se lenne hülyeség. Nekünk ugyan többet kellene fizetnünk, de mondjuk ugyanennyivel lehetne csökkenteni az adónkat és akkor pont annyival több pénzünk lenne havonta, mint amennyit a gázáremeléssel elvesznek.
 
Összességével még nyernénk is a gázáremeléssel, mert néhányan elgondolkoznának azon, hogy lejjebb tekerjék a garázs, vagy a 3. emelet fűtését és kevesebben tekintenének az ablakra elsődleges hőszabájzóként. Aki jobban odafigyelne a gázfogyasztására az nyerne a dologgal, aki nem törődne a gázáremeléssel, az épp ugyanúgy járna, mint korábban.
 
Persze nem lehetünk szociálisan teljesen érzéketlenek, mert mi van azokkal, akik már nem tudnak egy fillérrel se többet elkölteni a fűtésre és még az se kompenzálná a havi költségnövekedésüket, ha 10%-al kevesebb adót vonnának tőlük, mert annyira kevés a fizetésük?
Itt jön a feladat bonyolultsága, mert meg kell oldani, hogy aki valóban rászorul, az kapja meg nyugdíjemelés, segély formájában a különbözetet. Ezen kellene elmélkedni és nem azon, hogy milyen módon próbáljuk megakadályozni a gázáremelést.
 
Most csak pakolgatjuk a pénzt az egyik zsebünkből a másikba és közben nem vesszük észre, hogy szórjuk az aprót.

Szólj hozzá!

Címkék: politika természetvédelem elmélkedés gondolatébresztő

Eszközök vagyunk

2006.12.12. 18:48 Napjaink

A kapitalizmus az emberi önzőségre épül. Arra, hogy mindenki azt teszi ami önmaga számára a legelőnyösebb. Mindenki többet akar, mint ami éppen van neki. Ez egy teljesen természetes dolog.
Tetszik, vagy nem tetszik ma Magyarországon kapitalizmus van, tehát a társadalmat az vezényli, hogy mindenki arra törekszik, hogy a saját életét a lehető legtökéletesebbé varázsolja. Az, hogy kinek mi okoz boldogságot, mit tart elérendő célnak viszont már nagyban eltér.
 
Belegondoltunk már, hogy miért lesz valakiből politikus?
Elsőre a többség biztos azt vágja rá, hogy természetesen a pénzért. Ez azonban aligha lehet tökéletesen helytálló, ugyanis legtöbb vezető politikusunk kényelmesen eléldegélhetne már meglévő vagyonából. Persze erre is mondhatjuk, hogy akinek sok pénze van az még többre vágyik, de higgyük el, hogy az emberek önmagába véve nem gonoszak. Nem azért kezdett politizálni sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc, hogy meggazdagodjon. A kezdeti motivációjuk biztos nem ez volt és biztos vagyok benne, hogy most is azt gondolják, hogy ők tudnak majd segíteni az országon és az itt élő embereken.
El tudjuk képzelni, hogy valaki elviseli a fél ország haragját, állandó fenyegetésben él családjával csak azért, hogy még több pénze legyen?
A sajtó és a másik politikai oldal másra sem vár, csak, hogy lecsaphasson a politikus legapróbb hibájára, ez pedig több, mint kellemetlen.
Szerintem ez nem egy olyan élet, amit legtöbben akarunk. Bármennyire is jól és becsületesen csinálnánk a dolgunk, ha politikusok lennénk biztos, hogy minket is bemocskolnának. A politika ilyen. Minél jobban belekeveredik valaki, annál mocskosabb lesz.
 
Ha nem tudjuk túltenni magunkat azon, hogy a politika csak és kizárólag a pénzszerzésről szól, akkor is marad azonban valami amiért a politikus megpróbálja jól végezni a dolgát. Ha ugyanis egy politikus jól végzi a munkáját sokkal nagyobb az esélye, hogy pozícióban maradjon, mintha rosszul tenné azt. Ezért aztán a pénznyúláson felül a politikusnak érdeke, hogy az országot a lehető legjobb irányba terelje.
 
Ez eddig mind szép és jó, de akkor miért ilyen kaotikus a politikai helyzet?
Azért mert az ember hajlamos elhinni, hogy ő a legjobb, az ő szándékai a legtökéletesebbek és ennek következtében aki őt megpróbálja háttérbe szorítani az ellenfél lesz, rosszabb esetben akár ellenség.
Előbb-utóbb a hatalom már nem az eszköz lesz a cél eléréséhez, hanem maga lesz a cél. A politikus pedig elhiszi, hogy azzal, hogy rosszat tesz ellenfelével az ország érdekét szolgálja. Innentől tehát a cél szentesíti az eszközt, még ha ezt le is tagadják. Mi pedig egyszerű választók szintén eszközzé silányulunk, mert nem az lesz a politikus érdeke, hogy jobban éljünk, hanem, hogy rá szavazzunk és véleményünkkel, tetteinkkel is őt népszerűsítsük, vagy a másikat járassuk le.
 
Az egész olyan, mint a 22-es csapdája, hiszen ha a politikus nem támad, nem mocskolja ellenfelét, neadj isten még minket sem kíván hülyére venni, akkor ellenfelei földbe tiporják és ő eltűnik a politikai palettáról.
Az tehát, hogy valaki politizál és komoly szerephez is jut azt jelenti, hogy mindezt a sok negatívumot róla is el lehet mondani függetlenül attól, hogy melyik oldalon áll.
 
Mi akarok ebből az egészből kihozni?
Csupán annyit, hogy ne hagyjuk, hogy eszközként kezeljenek minket és ne mindent feketén vagy fehéren lássunk, mert azzal csak rontunk a helyzeten. Egyik oldal se szent és senki sem maga az ördög.
Kezdjünk el a fontos dolgokkal foglalkozni és minden esetben alaposan gondoljuk végig, hogy épp mi lenne a jobb, függetlenül attól, hogy melyik politikai erő mit képvisel. Ha így teszünk, akkor talán a politikusok is azzal fognak törődni, amivel igazán kellene.

Szólj hozzá! · 4 trackback

Címkék: politika elmélkedés gondolatébresztő

Ezen sokat buktunk - Zavargások Budapesten

2006.09.19. 18:46 Napjaink

Ledöbbentenek a mostanában zajló budapesti események. Elsősorban nem azért, mert nekem személy szerint nem tetszik, hogy a politikai ilyen mértékben kitört az utcára, hanem ennek az egésznek a várható hatásai zavarnak.
Sok mindenről beszélünk, csak épp arról nem, hogy mibe fog ez nekünk kerülni.
Gondoljunk csak bele mit gondolnánk, ha külföldön élnénk és nem sok mindent tudnánk Magyarországról! Szeretnénk turistaként ebbe az országba menni? Feltehetően nem.
Mi van azokkal, akik nem terveznek utazni? Bennük is biztos hagynak némi nyomot a BBC-n vagy egyéb külföldi tévében látott képsorok. Ha már minden rég lecsengett és utazásra szánják rá magukat ezek az emberek mi fog nekik beugrani? Tuti a most látottak és mivel még nem voltak se Budapesten, se Prágában utóbbit fogják választani.
A most történteknek tehát igen kemény hatásai lesznek és ezt hosszú évekig érezni fogjuk. Ritkán szerepelünk ennyit a külföldi médiában, így jobb híján ez fog megragadni az emberek emlékezetében. Ez aztán az Országimázs!
Arról már jobb nem is beszélni, hogy ugyanez igaz a befektetésekre is. Hiába javasolják majd esetleg befektetésre a hazai részvényeket nyugati elemzők, mert a laikus befektetők mégis rizikósabbnak fogják a MOL, OTP... részvényeket tekinteni a szintén ajánlott Cseh papírokhoz képest. Ez nekünk mind rossz és nem csak most. A jövőben is!
Nem csak az MTV székházat támadtuk meg, hanem a saját jövőnket is!

Aki nem rombolt, csak szimplán tüntetett az is gondolkozzon el egy kicsit azon, hogy jelenlétével mintegy bíztatta a rendbontókat. Megadta nekik azt a biztonságérzetet, hogy sokan vannak. Miért nem elég a választófülkében politizálni?
Unatkozunk, örök pesszimisták vagyunk és lázadunk, mint a kamaszok. Mondhatni hülyék vagyunk.
Előrehozott választásokkal csak tovább rontanánk az ország helyzetét, hisz oda lenne a stabilitásnak még a látszata is. Ha mégis nem tetszik valami, akkor írjunk blogot, vagy fórumozzunk és végső esetben se menjünk az utcára. Aki ezt nem bírja megállni az se a Kossuth térre menjen, hanem a Felvonulási térre! Ott nincs mit lerombolni, nem zavar senkit a sok magából kikelt tüntető. Aki ezt mind figyelmen kívül hagyja az Magyarország ellensége!

Egyesek úgy érzik ezzel mutatják meg magyarságukat. Nagy Magyarországért kardoskodnak, esetleg kiűznék a külföldi multikat, befektetőket. Nekik csak azt tudom mondani, hogy inkább más területen mutassák meg mekkora magyarok. Itt van a kultúra, a művészet, vagy a tudományok, melyben nagyot alkotva öregbíthetik országunk jó hírnevét. A legjobb példát a végére hagytam: Sport!
Miért nem a sportpályán mutatja meg magyarságát az, aki most Árpád-sávos zászlót lobogtat? A hazát képviselhetné a világban, szívére tett kézzel hallgathatná a himnuszt, de ők nem ezt akarják. A könnyebb utat választják, azaz nem csinálnak semmit, csak háborognak. Nem az a hazaszeretet, ha egymást gyilkoljuk, hanem az, ha megfeszülünk a magyar csapat, vagy váltó sikeréért, esetleg egyéni versenyszámban érünk el világraszóló diadalt!

A legfontosabb, hogy gondolkozzunk, mielőtt bármit is tennénk. Menjünk dolgozni, tanulni és ha még marad energiánk, akkor sportoljunk! Politizálni ráérünk a szavazófülkében.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest jövő politika rombolás bosszúság