Napjaink

Egy blog napjainkról. Mindennapokról, különleges alkalmakról, arról ami nem tetszik és arról ami igen. Ötletekről és lehetőségekről melyeket megfontolásra alkalmasnak tartok.

Hirdetések

Utolsó kommentek

 • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
 • goldblum: Mindenki, aki állatokat gyilkol és felhasznál, az barbár. Ennyi. (2018.06.18. 13:16) Minden vadász barbár!?
 • goldblum: @Gergő: Vadászati kultúra nincs. A vadászat gyilkolás, olyan kamu indokokkal, amin mindenki halálr... (2018.01.22. 18:38) Minden vadász barbár!?
 • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
 • Balkáni: Micsoda tudáshiány! Ahogyan az iró azt gondolta, hogy a vadász a lesről gyilkolászik, én azt gond... (2016.11.20. 14:09) Minden vadász barbár!?
 • Utolsó 20

Friss topikok

 • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
 • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
 • Reactor: Azt nem értem, az ilyen mesés csodaüzletekbe miért interneten, meg közösségi oldalakon keresik az ... (2013.09.26. 21:23) MLM, azaz Multi-level Marketing
 • kisálmosfarkas: @KicsiSáti: "MAGÁNTERÜLET, BELÉPNI TILOS" - olvasom a táblán, melyet legutóbbi gyűlésükön a Kecske... (2012.01.20. 14:33) Vadászat! - Nem szeretem!
 • Szélvédő Klinika: A kezdetektől hallgatom őket és pokol volt az életem, amíg nem velük ébredtem. Te, "kedves" blog-... (2010.02.01. 09:20) Boros - Bochkor: a két paraszt

Sztrájkoljon a kurva anyád

2007.11.22. 11:23 Napjaink

Ha egyeseknek baja támad munkaadójával, vagy a kormánnyal, akkor hogy jut eszébe minket, egyszerű állampolgárokat büntetni?
Ez a gondolat merült fel bennem a mostanában szaporodó sztrájkokat tapasztalva és annak hatásait elszenvedve. A dologban még nem is ez a legszörnyűbb, hanem az, hogy mindezt az én befizetett adómból teszik. Fizetésüket ugyanis nagyrészt az állami költségvetés biztosítja.
Vegyük példának a vasutat. Az egy dolog, hogy nem nyereséges, hisz sehol a világon nem az. Legalábbis a személyszállítás része. A gond az, hogy a példátlan állami támogatás ellenére is veszteséges és mindemellett olyan "színvonalat" biztosít, ami alulmúl minden várakozást.
Hogy ezt mégis hogyan csinálják? Hát a nullához közelítő hatékonysággal.
A napnál is világosabb, hogy komoly változásokra lenne szükség a MÁV-nál, ám ők mindezek ellen most sztrájkoltak! Menjenek ezek a kurva anyjukba! Mi a francért akarnak az én zsebemből még több pénz kihúzni?... rajtam élősködni?
Mindez még nem elég, hisz sztrájkolnak mások is. Fizetésemelést és még kedvezményes nyugdíjkorhatárt akar a rajtunk élősködő réteg nagy része!
Olyan megterhelő azt a buszt vezetni, hogy azt már 50 éves korban el kell kezdeni kipihenni?
Mennyivel jobb mondjuk takarítani, vagy szalag mellett dolgozni, esetleg árut szállítani? Ezek az emberek tán el tudnak előbb menni nyugdíjba? Több pénzt kapnak? NEM!
Hát akkor meg mit akarnak a sztrájkolók? Gizi néni a takarító abban a percben repülne, ha sztrájkolni próbálna, pedig nem tenné tönkre százezrek napját, csak kicsit piszkosabb lenne a padló.
Ha nem tetszik a munka, a fizetés, akkor lehet munkahelyet váltani! Ez mindenki előtt nyitva áll!
Ja, hogy kényelmesebb a századrangú mellékvonalon naponta 1x oda vissza fordulni és közben 2 tucat ember jegyét ellenőrizni?
Sajnálom. Nem érdekel. Az a 2 tucat ember nem fizet annyit a jegyért összesen, mint a kaller aznapi fizetése és akkor még nem beszéltünk a mozdonyvezetőről, az állomások dolgozóiról, szerelvény és a pálya fenntartásáról.
Ehhez ragaszkodik most az a sok sztrájkoló. Elhiszem, hogy nekik jó. Megszokták az elmúlt 10-20-30 évben. Csakhogy rajtuk kívül ez senkinek sem jó. Még a saját gyerekeiknek sem, akik majd miattuk fizethetnek magasabb adót az államadósság törlesztése okán.
Egy buszsofőr, vagy MÁV kalauz tán olyan nagyon tanult ember, hogy nem lehetne őket pótolni?
Persze hogy nem, de azért ők úgy érzik nyugodtan zsarolhatják azt a másik 9 millió embert akiknek az adójával játszanak.
Akinek nem tetszik valami a munkahelyén az mondjon föl!

189 komment

Címkék: sztrájk bosszúság elmélkedés gondolatébresztő

A bejegyzés trackback címe:

https://napjaink.blog.hu/api/trackback/id/tr38237986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sejk 2007.11.22. 16:26:26

Az nézőpont kérdése, ki hogyan áll ezekhez a kollektiv jogokhoz mint sztrájk, stb. Én személyesen például nem értek vele egyet, szerintem az észérvekkel sokkal "igazságosabb", pontosabban össztársadalmi szempontból fenntarthatóbb, optimálisabb végeredmény volna kihozható.

Nézzük pl. a buszsofőröket (vagy bármilyen sofőrt). Nyilván a többség tudja, hogy bárki nem ülhet csak úgy be buszt vezetni, szigorú, és rendszeresen megismétlendő vizsgát kell tenni. Ez jogos is, én sem szeretnék valami hülyegyerek mögé beülni. Akár helyijáratos, akár távolsági sofőröket nézünk, sajnos a munka nagyon leamortizáló. Ködben, hóban, esőben 50 ember életével a válladon vezetni 30-40 éven át az megteszi a hatását. A szem fókusztávolsága lassan kezd berögzülni a mindig ugyanolyan messzire nézéstől, a végén azon veszi észre magát, hogy alig lát, fáj a feje. Nem frankó 60 éves sofőrök mögött utazni! Az egész társadalomnak jobb, ha elhagyják a szakmát. Kérdés, mit tegyenek. Legyenek munkanélküliek? Tanuljanak 55 évesen új szakmát? Mert jelenleg kb 55 évesen mehetnek nyugdíjba, és ha ez a lehetőség megszűnik, és pár szerencsés kivételével alkalmatlanná válnak a vezetésre, akkor nincs más. A társadalomnak és az egyénnek is hasznosabb, ha ezeknek az embereknek nyugdíjat fizetnek. De ugyanezt elmondhatnám más állásokra is, amire rámegy a dolgozók egészsége: bányászat, textilipar, vegyipar...

Érdemes volna ilyen dolgokat is figyelembe venni, mielőtt a blogon flémelünk.

D-Fens 2007.11.22. 16:28:59

KopaszMercis
Nem tetszik ez a helyzet? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!

KicsiSáti · http://kskozlony.blog.hu 2007.11.22. 16:29:43

Üdv!

Nekem csak egy bajom van. Nem értem, miért kell valakinek 40-X évesen elmenni nyugdíjba? Vagy, ha már elment, akkor miért nem mondjuk azt, hogy bocs, de ha melózol mást, máshol, akkor sorry, de még bírod, nem kapod meg a nyugdíjacskád...

Johny Bravo 2007.11.22. 16:30:56

A posztnak maximálisan igaza van.

A sztrájkoló sutyerákok azért tüntettek, hogy ne akarja már az állam az ő kibaszott pazarló munkahelyeiket kicsit hatékonyabbá tenni, és ezáltal az adófizetők terhét kicsit csökkenteni.

Gratula.

BLOVI 2007.11.22. 16:31:14

Kedves névnélküli cikkíró!

Azzal tisztában kellene lennie, hogy nem minden ennyire fekete, vagy fehér. Lehet kurvaanyázó hagvételben írni, ha az jól esik, meg lekezelően beszélni másokról, de ezzel csak magát minősíti. Van a cikkben olyan amivel egyetértek, csak ez a hangvétel elég primitív és infantilis...
A sztrájkkal kapcsolatban meg az a véleményem, hogy ez a hajnali két órás sztrájk lepkefingnyi jelentőségű. Ezzel Ön is tisztában van, hiába is a túlzott felháborodása, ami nagyon mesterkéltűl hat.
Franciaországban, ahol két hete folyamatosan áll a közlekedés, na az sztrájk! Ez csak erős jóindulattal nevezhető annak. És itt most nem arról beszéltem, hogy egyetértek-e a sztrájkolók követelésével, vagy sem.

Meg azt nem értem még, hogy egy magát függetlennek mondott hírportál (index.hu) miért linkel ki nagybetűkkel a főoldalára egy blogot, ami csak egy embernek a véleménye. Ennek mi értelme? Aki blogot akar olvasni, megtalálja neten magától is. Vagy a szerkesztők a saját szimpátiájuk alapján döntik el ők mivel értenek egyet és azokról linkelnek be blogbejegyzéseket? Ellenvélemény meg ugye ki van zárva. Érdekes módja ez a közvélemény alakításának. Egyfelől le vannak védve, hisz ők függetlenek, hírnek nem írnak ki egyoldalú, objektívnek még csak véletlenül sem mondható cikkeket, ugyanakkor mégiscsak kint van főoldalon olyan ami egy objektív hírportálon nem lenne megengedett.
Ez most megint általánosságban értendő, nem csak ezzel a témával kapcsolatban. Sok ilyen van mostanában. Ha egy témában egyoldalúan akarnak tematizálni és közvéleményt győzködni, egyszerűen sunyimód blog formájában írják le azt amit úgy érzik le kell írniuk önös érdekből vezényelve. Gondolom valakik ezért kapnak pénzt valakiktől.

Johny Bravo 2007.11.22. 16:33:34

Cuki ahogy a seggmeresztő parazíták felkínálják a dolgozóknak, hogy el lehet hagyni az országot... :)

Bele is gebednétek, ha nem lenne adó ami eltartana benneteket. Lehetne nekiállni dolgozni, hű de szarul hangzik. :)

Dr Kotász.... 2007.11.22. 16:33:57

"A nyulat is megette, a bort is megitta, föl se akasztják..Hiába, egy brancs maguk mind, ne is tagadja...."

A tanu

Paranoid Android2 2007.11.22. 16:34:43

Mi a MÁV?
Egy olyan közlekedési hálózat, amelyen nagyon nagytömegű árút lehet, sok emberi munka igénybevétele mellett ugyan, az egész ország területén mozgatni, a közúti közlekedés alternatívájaként, sokkal, de sokkal kisebb energiafelhasználással(vagy szénnel, ha kell). Szerintem senkinek nem kell magyarázni, hogy az ilyen „olajbőséges” időkben, a globális felmelegedés következményeinek árnyékában, milyen lényeges fenntartani ezt a hálózatot. Azt, hogy milyen társadalmi következményei vannak a hátrányos helyzetű térségek közlekedési izolálásának, azt nem is magyarázom, mert ilyesmit egy balos értelmiségi csak akkor értene meg, ha összejön egy agyátültetés.

ricardo montelban 2007.11.22. 16:34:54

jácint rulez.
"Árpád vezérünk biztosan forogna a sírjában, ha meghallaná, hogy utódjainak ma már nem kedves a ló.", by Bács_Kiskun megyei online, kurvára nem jön ide, ellenben milyen jót röhögtem!

kispénz 2007.11.22. 16:38:26

A Gaskónak és a sok egyéb szakszervezetis majomnak mennyi a fizetése (500k biztos van havonta)
Ebből könnyű nekik lázítani a buta kalauzokat

KopaszMercis 2007.11.22. 16:39:08

D-Fens:
Egyelore neked nem tetszik a cikkiro velemenye...
En csak ramutattam, hogy ez a hisztis furdos kurvas "de joggggooommm van hozzzaja" ordernara faszsag nem erv, hanem mellebeszeles.

Mondom, kivanom hogy sztrajkoljanak az orbosok, amikor anyadnak eletmento mutet kell..
Kivancsi vagyok mi lesz azzal a fene nagy szolidaritasoddal..

KopaszMercis 2007.11.22. 16:40:13

Amugy valasztas szabadsaga: kirugnak mert nem kell mar senkinek a mellekvaganyod...
menj mashova dolgozni te lumpen kocsog te...

Tapper Harley 2007.11.22. 16:42:08

Nos hat gratulalok a cikk irojanak valoban. Ilyenek vagyunk mi magyar emberek nagy altalanossagban. Sosem azt nezzuk hogy hala istennek nekik meg vannak a torvenyes eszkozeik hogy tiltakozzanak/ sztrajkoljanak, neeem, mi mindig az ok k*rva anyjuka szidjuk, a sajat keseru sorsunk miatt is.

Vegyuk mar eszre hogy a vasutat nem csak az ott mondjuk zsebre dolgozo kaller tette tonkre, hanem nagyobb reszeben az akkori/mostani kormanyok voltak felelosok erte. Es hogy sztrajkolnak ha nem tetszik nekik valami? Miert ne tennek?

Nezzetek meg Nyugat-Europat! Ott a demokracia sokkal elobb koszontott be mint nalunk, es a mai napig tudnak sztrajkolni, es hangot adni az esetleges nemtetszesuknek.Mi van a magyarokkal? Aki felemeli a szavat, es sztrajkol az kocsog, szemetlada. Mindenki csak itt a forumon tud nagyszaju lenni. Es ilyenkor is kit kell bantani? Aki mer valamit tenni a helyzete javulasaert.

Ha a sztrajk letjogosultsagat kerdojelezzuk meg, akkor magat a demokraciat is valahol. El kellene torolni? - ezt mondta valaki. Akkor egyuttal tiltsuk be a szakszervezeteket, vezessuk be a cenzurat, es hozzuk vissza a partallami idoket, ahol latszatjolet volt. Ez kell nekunk?

Tapper Harley 2007.11.22. 16:43:22

Kopaszmercis: Az orvosok eletmento mutet helyett nem fognak elmenni sztrajkolni, ebben biztos lehetsz. :-)

ImreS 2007.11.22. 16:43:23

A nép egyszerű(?), együgyű(?) gyermeke megszólalt. Tele demagógiával. Neki már eljutott a kétbites tudatáig az MSZP összes szlogenje.
Sajnálom szegényt.
Sajnálom, mert nem veszi észre, hogy hülyét csinálnak belőle.
Meg persze az indexet is sajnálom. Az utóbbi időben tendencia náluk, az atinakiskegyedmeglepetés effektus. Nem vezet jóra. Azért egy bizonyos színvonal alá nem kellene menni. Sem tartalomban, sem stílusban.
Remélem, nem az a cél, hogy leszoktassák az olvasókat magukról.
Magát a cikket nem szivesen minősíteném. Tömény demagógia. Vitaalapnak alkalmatlan.

D-Fens 2007.11.22. 16:43:55

Pont fordítva, a cikkírónak nem tetszik azoknak az embereknek a véleménye, akik sztrájkoltak, és ezt ki is fejezte ezzel a cikkel. Erre reagálnak itt az emberek.

mjordan 2007.11.22. 16:44:05

Elégedetlen vagyok a fizummal,ezért holnap megyek és keresztbe állok a Margit-hídon...Hogy nem tudnak közlekedni?Kit érdekel...A lényeg,h én elégedetlen vagyok!!!!

nemvagyokvasutassajnostöbbeszemvanannál 2007.11.22. 16:44:07

A bloggernek teljesen igaza van. Az őt verbálisan inzultáló retardáltak pedig nyilván tehetségtelen, tanilatlan parasztok akik nem vitték semmire az életben. Pl vasutasok, rendőrök, tanárok. Szar alakok akik üldögélnek a meleg hugyban és felvont szemöldökkel méltatlankodnak, hogy nekik miért nem tellik arra, amire annak a másik milliónak. Azt nem értik a szegény faszfejek, hogy ebben az országban 17 éve elkezdődött valami, aminek része a verseny. Aki versenyben akar maradni, az képzi magát, próbál jobb munkát találni, ne adj isten vállalkozni próbál és ennek meg is van az eredménye. Igaz, hogy hamarabb őszülnek meg mint a faszfej tanárok, vasutasok, rendőrök sőt nagyobb esélyel kapnak szívinkfartust vagy agyvérzést, de ezt a sok böszme IGAZI MAGYAR AGYAR már nem látja.

Próbálna a sok retardált sztrájkoló böszme a versenyszférában sztrájkolni. Másnap az utcán találnák magukat.

Ez jellemző rátok sztrájkoló retardáltak. Csak pofázni tudtok a meló meg büdös. Ti is csak a harmatgyenge mindenkori kormánnyal mertek kikezdeni mert azok a szar alakok meg féltik a szavazatotokat.

Azt kellene a MÁV-val is csinálni mint annak idején a MATÁV-val. Privatizálni. Rögtön ki lehetne baszni a fél társaságot és csodák csodája lenne profit is.

BALFASZOK! A SPÓRKASSZÁBA ELŐSZÖR BE KELL TENNI, HOGY UTÁNA KIVESSETEK BELŐLE. TI LÓFASZT CSINÁLTATOK IDÁIG. CSAK NYELITEK AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁST (140 MILLIÁRD A VASÚTRA 2007-BEN).
ITT AZ IDEJE DOLGOZNI.

humm 2007.11.22. 16:44:57

Kopasz Mercis:

igy a megnyilvanulasaid alapjan, megtestesited a hatalmas negy sotetseget... nem is ertesz az egeszbol semmit, csak a szadat jartatod.

porthosz 2007.11.22. 16:47:17

Felteszek egy egyszerü primitiv kérdést:
-Mit érnek el a vasutasok/bkv-sok vagy bárki más a sztrájkal?

Mert speciel azt tudom hogy hány millió embert szopatnak meg a sztrájkal, de valahogy nehezen tudom elképzelni hogy gyurcsány meg kóka ül a villájában, éppen konyakozik és azon anyáznak hogy bakker megint nem tudunk a 7es busszal elmenni a munkába...
Pontosabban a mondatom első felét simán el tudom képzelni csak a második felét nem. A második felét inkább úgy hogy konyakozás közben gyorsan hoznak egy törvényt hogy mostantól minden politikusnak jár államilag biztositott helikopter...

Ugyanakkor a tököm ki van nekem is azzal hogy lassan már kéthetente attól kell félnem hogy vajon épp most nem-e barmokat kergetnek a barom rendőrők (hogy konzekvens legyek) valamelyik fontos csomopontban és ezért fel merjek e szállni a villamosra vagy megvernek rajta, vagy épp csak szimplán le van zárva a fele és ezért nem jár a bkv vagy épp most valaki éppen sztrájkol stb...
Ami pedig a legjobban felbosszant az az, hogy ettől függetlenül én nem látok sem azt hogy új kormányunk lenne, sem azt hogy a kormány tagjai megváltoztak volna vagy hogy bármelyiket leváltottak volna, azt sem látom hogy eltörölték volna a vizitdijat, azt sem látom hogy visszaállitották volna a dijakkedvezményt, gyakorlatilag semmilyen változást nem látom. Mivel ez a tüntetés/sztrájksorozat már több mint egy éve tart eredménytelenül, csak azt a következtetést tudom levonni hogy az egész értelmetlen és az egyszerü állampolgárokon kivül senki mást nem szivat meg.

Tessék kitalálni valami újat ami hat a politikusainkra és ne a népet szivassuk kérem. Lehet bérelni markolót tololappal, bele lehet tolni a parlamentet a dunában, de a bkv/máv sztrájkal senki más nem sziv mint mi egyszerü halandok.

uff

Preacherman 2007.11.22. 16:47:54

A cikkíró szerintem sok ember véleményét fogalmazta meg, és természetesen majdnem ugyanennyien a falra másznak tőle. Mondjuk a stílus tényleg inkább érzelmi, mint racionális, hogy finoman fogalmazzak. Amúgy meg azt gondolom, hogy ha ez egy demokratikus ország, akkor mindenki gyakorolhatja a jogait, amíg másokat nem sért vele (ez amúgy benne van az Alkotmányban is, már ha még azzal törődik valaki), de azt ne várja, hogy ehhez mindenki jó pofát fog vágni. Ennél is egyszerűbben: sztrájkoljon csak, aki akar, és ne csodálkozzon rajta, ha a fél ország elküldi a k..va anyjába.

Tapper Harley 2007.11.22. 16:52:47

Kedves nemvagyokvasutassajnostöbbeszemvanannál!

A vasut eves tamogatasa: 140 milliard nem fizetes emelesekre megy el ezt elhiheted. Privatizalni kellene? Teny. Fejleszteni kellene? Teny. Tobb fizetes kellene? Ez is teny.

De miert baj az ha valaki torvenyes jogat kihasznalva sztrajkol? Te nem tenned ha lenne ra eselyed? Szerinted van itt olyan ember, aki elegedett a fizetesevel a kozalkalmazottak kozott?

Kicsit mindenki nezzen magaba mielott duhongene. En nem tudom elitelni azt az embert, aki a torvenyes keretek kozott jobban szeretne elni.

Ellenben melysegesen elitelem a magyar vallalkozoinkat, a minimal beren bejelentett alkalmazottakat (habar javareszt nem ok tehetnek rola, am adot akkor sem fizetnek), az osszes "okoskodos", szamlazgatos "bunozot", akik miatt ott van az orszag ahol van.

Talan: 1. nem kellene elmenni minimal berert bejelentett melora, 2. Talan szamlat kellene kerni neha a boltban 3. nem kellene megorulni az afa nelkul "okosban" vett dolgoknak, 4. nem kellene mindent az eg vilagon elszamoltatni, 5. nem kellene zsebbe fizetni a kalauznak, 6. jegyet kellene lyukasztani a BKV-n, 7. nem kellene egy kategoriaval nagyobb autot venni 120 honap futamidore, minimalberre bejelentve, 8. allandoan potyazni mindenutt, es azt nezni minek a kifizeteset lehet elkerulni......9. A vallakozoknak nem kellene veszteseget jelenteniuk 75%ban, 10, 11, es meg sorolhatnam....Akkor talan ha minden utopikusan teljesulne, talan nem lenne ilyen szarban az orszag.

kalapocska 2007.11.22. 16:52:57

hat szerintem is min denkinek jo fizetest kellene kapnia atakaritononek a rakodomunkasnak meg a buszvezetonek es mar 90 tol sztrajkolni kellett volna ezert...
fiuk nem veszitek eszre hogy ezt mar kiprobaltuk? ugy hivtak kommunizmus. Ahol nem a hatekonysag alapjan kapnak az emberek fizetest. jo sok allamadosagot fel is halmozott az orszag meg aki sokat dolgozott az nagyon frusztralt lett..
ES itt nem csak a munka mennyisegerol van szo mert elhiszem hogy a mozdonyvezeto a mellekvonalon is 8 orat stresszel es teljesen mindegy hogy 8 utas van e a vonaton vagy 600 itt arrol van szo hogy semmi de semmi haszna nincs annak amit csinal. pont mint a kommunizmusban a rejtett munkanelkuliseg idejen.
A tanar az azert mas teszta mert csak egy szakkepzett munkaerovel rendelkezo orszag versenykepes a mai vilagban, es kell aki tanitja a munkaerot. Persze a tanarsag hivatas nem feltetlenul kapsz ketszer olyan jo tanart ha ketszeresere emeled a fizeteset.
A lenyeg ha nem akar az allam allamadosagot tovabb felhalmozni akkor csak annyit oszthat el ammenyi a ado befolyik a koltsegvetesbe. El lehet donteni hogy ki kapjon tobb penzt de csak egy mennyiseg van nem vegtelen sajnos. Ha az adopenzt a tanaroknak adjuk oke. ha sok nemzeti javat nem termelo gizi neninek az is oke. de nincs annyi hogy mindenkinek jutna, meg akkor se ha az osszes parlamenti kepviselot elbocsjtuk.

kochav 2007.11.22. 16:53:13

...és nem csak az adónkat lopják el a sztrájkolók.
Feleségem MÁV bérlete ca.13000 forint havonta. Legyen maszek a MÁV, legyen kicsit drágább, és akkor majd fel tudnak venni olyan embereket, akik tudnak ÉS akarnak dolgozni, ez a csürhe meg menjen ahhoz, aki majd alkalmazza.
A mozdonyvezető majd megtéríti nekünk, amit pl. buszra kell költeni a sztrájk miatt?

Az utsó fillérig ráterhelném a sztrájkolókra a kárt, amit okoznak, ideértve a megkárosított ügyfelek kártérítését is.

És ez még csak a vasút volt itt...

totya87 2007.11.22. 16:54:20

Paranoid,

ki mondta, hogy izolálni kell a kistérségeket? Csak nem olyan eszközzel szállítani 20 embert, ami 300 ember szállítására lett kitalálva.

Amúgy meg a villanyáram miből vagyon? Szerintem akkor lehetne (környezetvédelmi okokból) érvelni a villanyhajtású vasút mellett, ha megtaláljuk a módját a zöld energiának. Vagy az atomenergiát fejlesztjük. De azt is tabu említeni.

dd 2007.11.22. 16:54:32

Szerintem igaza van.
A szolidaritasrol azt gondolom hogy nehogyma azt varjak el tolem hogy azzal a buszsoforrel legyek szolidaris aki szarvasmarhanak nezi az utasait es ugy szallitja oket hogy meg az allatvedok is elpirulnak. A szolidaritas elso foka sajnos itt kezdodik. En azzal a noverkevel nem leszek soha szolidaris aki ugy banik a beteggel mint egy kapczaval. Meg ha szar is a fizetese es szivatjak is. A beteget ne szivassa. Itt kezdodik a szolidaritas.

BLOVI 2007.11.22. 16:54:55

Johny Bravo!

"A sztrájkoló sutyerákok azért tüntettek, hogy ne akarja már az állam az ő kibaszott pazarló munkahelyeiket kicsit hatékonyabbá tenni, és ezáltal az adófizetők terhét kicsit csökkenteni."

Hadd ne minősítselek jelzőkkel, amennyiben a fenti mondatot általánosságban minden sztrájkolóra értetted (nemcsak a vasutasokra)! Azokra is akik az egészségügyi "reform" hibáira és veszélyeire hívják fel a figyelmet! Mert tegnap elsősorban ezért volt tüntetés a legtöbb helyen, nem a vasút miatt!
De higyjetek csak Kókáéknak, hogy CSAK ÉS KIZÁRÓLAG ők tudják a tutit és a magánbiztosítók megjelenésétől majd javul az egyszerű emberek életesélye vagy legalábbis nem romlik.
Az ne zavarjon benneketek, hogy külföldi példákból levont tanulságokra alapozottan maga a WHO is azt mondja, hogy \"az egészségügyi alapok privatizációja negatívan befolyásolja szolidaritást, csökkenti a hátrányos helyzetűek hozzáférését és rontja az egészségügyi rendszer teljesítőképességét.\" Ha nem tudod mi az a WHO keress rá google-ben.

Gyurcsány Igazmondó Ferenc pedig 2006 tavaszán még szó szerint ezt mondta: "Azt gondoljuk, hogy ma együtt kell maradni biztosítási oldalon, mert különben el fog válni a szegények biztosítója a gazdagok biztosítójától. Ezt láttuk az Egyesült Államokban, és ezt látjuk Svájcban. És ez nem jó." Ma persze ezt már tagadja.

KopaszMercis 2007.11.22. 16:56:19

humm:
kurvara igazad van. Valoban sotet vagyok, egyszeruen nem fer fejembe hogy a siras rivas es gecizes helyett miert nem mennek rendes helyre dolgozni. Miert nem jonnek hozzank pl?
Azert mert nalunk hiaba lehet kurva jol keresni, sokat kell erte dolgozni?
Jah.. koszonom, abbol nem kerek.. dolgozni azt nem akarok, inkabb sztrajkolok es szopatom a nepet.
Hat igen ezt a hozzaallast nem ertem

KopaszMercis 2007.11.22. 16:57:42

-Csengetett Mylord?-

Abban sztrájkoltak a gumigyári munkások.
A rendőr indult, és mondta, hogy szétveri őket.
Mire, a szobalány nem értette, miért.

A rendőr:
- Nekik joguk van sztrájkolni, nekünk meg jogunk van szétverni őket. -

Tapper Harley 2007.11.22. 16:58:37

Kopaszmercis:

Szerinted akik sztrajkolnak azok mind a kommunizmusbol rankmaradt seggvakaro, semmirekello banda? Nem jut eszedbe hogy esetleg vannak koztuk ilyenek es olyanok is? Nem gondolsz ra hogy vannak, akik szar fizetesert kemenyen megdolgoznak?

Kicsit lass mar tul magadon

sünkutya 2007.11.22. 16:59:11

Milyen demagóg már ez az "én adómból" szöveg!
Fel kéne már fogni, hogy a tömegközlekedés az egy közszolgáltatás. Az EU-ban úgy működik a dolog, hogy kevés kivételtől eltekintve mindnféle közszolgáltatást ki lehet szervezni a magánszektorba, de biztosítani kell azt, hogy Szalacsi bácsi Kocsordról is be tudjon bumlizni a városba, ha akar. Ehhez elég napi két vonat vagy busz is.
De elárulok egy titkot: a MÁV-nak nincsenek objektív statisztikái az utasszámról. Tőlünk eggyel nyugatabbra az osztrákoknál pl. minden jegyet elektronikusan adnak el, regisztrálják, és darabra pontosan tudják, melyik járaton, mikor és hányan utaztak. Itt viszont találomra felszálltak utasszámlálók, és szemrevételezéssel megállapították, mennyien utaznak (lehet, hogy éppen szombat dél volt), és megmondták, hogy gazdaságtalan. Király.
Akkor inkább ritkítsák meg a járatot, de felszedni a síneket őrültség, különösen, amikor az EU 2007-2013-as költségvetésében kiemelt helyen van a vasútfejlesztés, vasúti teherszállítás. De mi inkább hallgatnánk a kamionok dübörgését... legalább valami "dübörögne" ebben az országban.

D-Fens 2007.11.22. 16:59:19

KopaszMercis
Ha mindenki csak olyan munkahelyen dolgozna, ahol a munkájához képest normális fizetést kap, akkor az egész országban csak idióta menedzserek és hasonlók lennének, akik egy szöget sem tudnak beverni.

isti77 2007.11.22. 16:59:33

Én elhiszem, hogy aki hétköznap 11 órakor blogot ír, az nem tudja elképzelni, hogy vannak, akik nehéz munkát végeznek, szar körülmények között. Hogy is tudná?

közalkalmazott 2007.11.22. 17:00:27

Rendben, cikkíró, legyen piac. De akkor jövő héttől mint vállakozó mérnökórában számlázok a volt szervezeti egységemnek. Természetesen ha erre neked, mint adófizetőnek nem lenne több pénzed, mint most, akkor jelzem, gondban leszel, mert a mostani közalkalmazotti fizetésemre biztosított összegből legfeljebb két hétre való előadás és gyakorlat tartásra fogja futni neked a kassza számlázással. A hónap másik két hetében tehát már a te gondod, hogy miként tartatod meg az előadásokat 0 forintból, mert hogy ingyen nem fogunk akkor dolgozni. Ja, még valami apróság: most a nap 8 órájában elérhetők vagyunk a hallgató számára a közalkalmazotti pénzért, a privatizáció utántól legfeljebb az órán, ha csak a külön konzultatív ott-tartózkodásért nem fizetsz külön.
Na, akkor csá, kis barátom!

BLOVI 2007.11.22. 17:01:15

\"En azzal a noverkevel nem leszek soha szolidaris aki ugy banik a beteggel mint egy kapczaval. Meg ha szar is a fizetese es szivatjak is. A beteget ne szivassa.\"

Kedves dd!

Durván általánosítasz és nővérkék sokaságára sértő amit írsz. Én kórházban dolgozok és van egy kicsit belelátásom. Egyébként múltkor az index is közzétett egy közvéleménykutatást, hogy - talán sokak számára meglepő módon - a szakszemélyzet bánásmódját messzemenően jónak ítélték és meg voltak elégedve annak ellenére, hogy ugye tudjuk mennyi pénzt keres egy nővérke mint közalkalmazott...nevetségesen keveset. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy aki nővérkének megy, az elsősorban azért teszi ezt, mert szereti a munkáját és szeret az embereken segíteni, nem egy idegbeteg tahó állat. Persze ha valaki kórházi ápolása alatt pont pechére kifog egy tahó idegbeteg állatot, akkor az már hajlamos általánosítani. Jelentkezzen az aki kórházi bentfekvése ideje alatt az őt vizsgáló és rá felügyelő orvosok és nővérek közül a nagytöbbséget negatívan ítélte meg! Szerintem nem sokan lesznek.

vasutasvagyok és tanár is éslusta vagyok mintállat 2007.11.22. 17:01:23

Kedves Tapper Harly Hot Shots,

"Nézzük meg a nyugati demokráciákat????????? Ott még élnek a sztrájk jogukkal????????????

????????????????????????????????????????????????????

Te visszaolvastad mit írtál??????

Az általad szeretett nyugati demokráciákban is csak az állami alkalmazottak mernek sztrájkolni, mert tudják, hogy a szavazataik számítanak a politikusok meg fosnak.

Szerinted most kik sztrájkolnak Franciaországban. Elárulom: A VASUTASOK MAG A TANÁROK.

Áruld el nekem, hogy hányszor sztrájkoltak az elmúlt években pl. a Nissan-Renault dolgozói?????

Elárulom: egyszer vagy kétszer és nem hetekig, hanem pár óráig.

Előbb olvasgass ne csak vadászgépen repülj.:)

aranyhaj.blogspot.com 2007.11.22. 17:01:59

Azért a szellemi munka is munkának minősül... ezzel nem kisebbíteni akarom a szakmával rendelkezők munkáját, de a másét sem kell lebecsülni.

aranyhaj.blogspot.com

KopaszMercis 2007.11.22. 17:02:18

Tapper Harley: akkor miert nem valtanak munkahelyet, hogy kemenyen jo fizetesert dolgozzanak? Miert sztrajkolnak? Nem kotelezo ott dolgozniuk ahol vannak.. vagy igen? Ismet rendszervaltas volt - most vissza kommunizmusba, csak en ataludtam, vagy mi a pcsa?

Drag 2007.11.22. 17:03:49

A cikk nyelvezete kritikán aluli, de van benne igásság. Vannak olyan területek, akik jogosan sztrájkoltak vannak olyanok akik nem. Lássuk be mindenkinek volt 2-3 olyan tanára - akármilyen szintet is végzett el - aki a minimálbért sem érdemelte volna meg. Azzal viszont egyetértek, hogy a többségüknek magasabb bér járna. Mondjuk, az egyetemi tanárok közül a jobbak nem a tanári fizetésükből élnek, és lássuk be ha valaki akar tarthat különórákat illetve ott az egész nyár. Lehet anyázni ez a mondat miatt, de nekem mind a két szülőm tanár volt, a két fent említett területről és igenis el lehet menni dolgozni nyáron, lehet ez különóra vagy bármi más. Persze ez sem ilyen egyszerű, vissza lehet menni egy lépést és megnézni miért kevés a fizetésük. Azért mert a főiskolák, egyetek ontják ki a tanárokat. Ez van. Az én volt osztályomban az akit nem vettek fel sehova elment tanárnak, Az a magyarázat, itt bukik meg, hogy ha keveset keres a pék akkor nem lesz kenyér. De lesz kenyér, mert ha kevesebb a pék nagyobb a kereslet rájuk és máris felmegy a fizetésük. Ettől függetlenül, a jó tanárokat igenis meg kell fizetni, de ki dönti el ki a jó tanár? A 16 éves suhanc, vagy az igazgató, aki valakivel jóban van, valakivel nincs? Esetleg a tanári testület, ahol - mint a jó kalóz - mindenki magára szavaz? A sztrájk helyett inkább ezekre kellene megoldásokat kitalálni. Nem azt kell, mondani a dolgokra hogy NEM, hanem hogy mit kellene helyette tenni. Lehet azt mondani, hogy ezeket ne zárják be, mert igenis megéri, van rajta elég utas, de ez kevés. Veszteséges az egész, azt kell mondani, hogy mit kellene esetleg helyette bezárni. Mert ha csak azaz indok, hogy emberek elvesztik a munkájukat, azzal engem nem győznek, inkább fizessék nekik a fizetésüket és maradjanak otthon, de ne generáljanak 10000szer akkora veszteséget. Igenis lehet máshol munkát keresni. A közszféra nem jótékonysági intézmény, azt nem várhatja el senki, hogy ha nincs szükség a munkájára, akkor is ott tartsák, ez már nem a kommunizmus. Lehet vitatkozni, hogy az jobb volt, vagy nem, de az emberek többsége a kapitalizmust választotta, ez van, ugyanúgy mint a kormánnyal. Ja, hogy most rosszabb azoknak akik rájuk szavaztak pár ezer odadobott forintért, most meg kevesebbet visz haza. Mindenki felelős azért amit tesz. Egyébként nem biztos, hogy a másik oldal nem ezt csinálta volna, csak most onnan könnyen támadnak.

Tapper Harley 2007.11.22. 17:04:20

vasutasvagyok és tanár is éslusta vagyok mintállat : mar miert ne sztrajkoljanak a kozalkalmazottak Nyugat-Europaban, ha egyszer megtehetik? Egyszeruen nem ertem ez miert baj?

KopaszMercis 2007.11.22. 17:04:58

D-Fens:
Piacgazdasag.. a piac elrendezi ezeket a dolgokat. Felteve ha nem "szarunk a palacsintaba" pl azzal, hogy valojaban csak nem akarunk dolgozni es inkabb lazsalunk, es ugy teszunk mintha.
Akinek munka kell jelentkezzen nalam. Kemeny, szopatos de kurva jol tud fizetni. Persze sokat kell dolgozni, de mondom keresni azt lehet belole - es meg csak be sem kell hozza szervezni semmilyen ismerosod.

KopaszMercis 2007.11.22. 17:05:55

Tapper Harley:
Mert mint irtam feljebb.. azt is megteheted, hogy anyad halalos agyan a feje melle szarsz...
De azert kerlek, ha egyszer majd lehetoseged nyilik ra.. ne elj vele ok?

Anthony Other 2007.11.22. 17:07:49

Minek kell ehhez kurva anyázni?

totya87 2007.11.22. 17:08:28

sünkutya,

szerintem sem kell utasszámlálás, nézzük meg a jegybevételt.

Ugye egyikünk sem feltételezi, hogy sokan lepacsizzák a kalauzzal :-) ?

Akkor az egy objektív adat. Ha 5-en vesznek jegyet, 5-n utaznak, ha 500-an, 500-an.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.22. 17:09:23

A vicc az, hogy tulk. a MÁVnak jó a sztrájk, mert ugye minden üzemi perccel csak vesztesége nő, tehát nem lehet kárról beszélni, inkább spórolásról ( mert a liberális mesékkel szemben nem jár bér a sztrájk alatt). Vagyis jobb lenne egy több hetes sztrájk.

Mielőtt bőgnétek, persze van társadalmi kár is, de pont ez az, amit ti se néztek a "reformoknál". Csak a pénz, az számít.

Totya87 vannak jó 5letem mindhárom témához, de most nem érek rá itt írogatni hosszasan, dolgoznom kell. De te egy köcsög neoliberális vagy ettől függetlenül. Nálam ez a két szó együtt jár:)

A Reakció nevű lapnak van kormányprogramja, na azzal kb egyet tudok érteni, ha nagyon érdekel, hogy mit gondolok, bár kétlem.

Diana 2007.11.22. 17:10:29

A cikkíró stílusa zavar. A hozzászólásokat egy darabig olvastam, az összeset nem. Nem is konkrétan csak acikkre, hanem néhány kommentelőnek írnék. Én azon emberek közé tartozom, akinek volt szerencséje közalkalmazottként is, és a versenyszférában is dolgozni. Közalkalmazottként egy szociális intézményben gazdasági ügyintézőként. Felsőfokú szakmai képzettséggel a fizetésem a bruttó 90 e Ft-ot nem érte el. A párom volt tanár is, nagyon szerette, ellenben két diplomával, a bruttó 140 e Ft-ot nem érte el a fizetése. Össze lehet adni, hogy két közalkalmazott egy családban mennyire nem nyerő kombináció. Ezt mindazoknak ajánlom figyelmébe, akik szerint abba rokkant bele az ország, hogy megemelték a fizetést. Ezek már amegemelt bérek!. Visszatérve közalkalmazotti munkámra. Pesrze egy érettségi nélküli, szakképzetlen ápoló tőlem jóval többet keresett. hogy miért, mert kapott ágy melletti pótlékot, ilyen-olyan műszuakpótlékot...stb. A 8 általáűnost végzett ápoló jóval többet keresett mint én, és ne is beszéljünk azokról, akik szakképzett, ne adj isten diplomás ápolók voltak. Félre ne értse senki, a szart nem cieplném semmi pénzért. De azért van sok igazságtalanság aközszférában. Én hiába adtam bele apait-anyait, hogy összehozzuk azt apályázatot...stb, anyagi megbecsülést nem kaptam, a vezetőm, pedig a telefonban az önkormányzatnak a saját fülem hallatára közölte, hogy mennyit dolgozott az anyagon, holott valójában semmit. Ha jól sült el valami, akkor őt szépen megdícsérték. Láttam, hogy gyógyászati segédeszköz rendeléseknél nem attól a beszállítótól rendeltek, aki a legjobb ajánlatot adta volna, hanem aki az ilyen-olyan utakra befizette az igazgatót. így volt Skóciában...stb. Persze ezek azok adolgok, amik a papíron nem jelentek meg, de így működik.
Van volt osztálytársam a MÁV-nál osztályvezetőként dolgozott. Saját bevallása szerint ő havonta eg yhétnél többet nem dolgozik, a többit csak úgy bent tölti, ellenben az alatta lévő emberek dolgoznak. Más vezető besosztású távoli ismerős is munkaideje alatt többet van távol mint bent. Nem, nem hivatalos ügyben, hanem van családi cégük és ott tevékenykedik, amúgy megkapja a magas lóvét. Közalkalmazottként, a vezetők nagyon jól keresnek, ugyanis velük bértáblán kívül mesés összegekről megállapodnak az önkormányzatok/fenntartók. Abban a szociális intézményben ahol korábban én dolgoztam, volt kiírva az igazgatói posztra pályázat, de ez csak a mese része, hogy a legjobb nyer. Melyik jelölt volt a képviselők puszi társa. Sok egyéb állás is alibiként volt meghirdetve, de már a hirdetés előtt tudni lehetett ki lesz az új kollega.
Pesrze köztisztviselőknél sem jobb a helyzet, de az ő bérük, lényegesen magasabb mint a közalkalmazottaké. Köztisztviselők között is, az önkormányzati ügyfélszolgálatosok...stb dolgoznak rendesen, magasabb szinteken pedig toligálják látzsatra az aktákat, és felveszik a magas lóvét. A közszférát, úgy ahogy van át kell alakítani. az alsó szinten lévő emberek több helyen megfeszülésig dolgoznak, míg fent semmit nem csinálnak.
Versenyszférai tapasztalatomban az a különbség, jobb a bér, ellenben eszméletlen sokat kell túlórázni, ami a családi életnek nem tesz jót. Örömmel tapasztaltam, hogy a multinál a felettem lévő vezetők hozzáértő szakemberek, ha meló van, ők is melóznak szakadésig, nagy dolgokat tezsnek le az asztalra, nem bújnak ki a munka alól.
Közalkalmazotti múltamban, az igazgató képes volt a nyakamba varrni eg ynagyobb pályázat elkészítését, míg ő unokázott otthon. Falazást is elvárt, ha dolgozó keresi, akkor mondjam azt, hogy az önkrományzatnál megebszélásen van, ha az önkormányzattól keresik, akkor jelezzem, hogy dolgozói megbeszélást tart, vagy amit jónak látok. Kezeljem le valahogy a helyzetet, csak extra fontos esetben hívjam. Nem csinált semmit, csak aláírta apállyázatot, és közölte, ha valami nem jó benne, akkor én vagyok a feleős érte, hiszen én vagyok a gazdaságis. Azt a mai napig nem értem, hogy gazdasági ügyintézőként, miért én feleltem volna az egész pályázatért (munkaügyi pert biztos én nyertem volna, de szerencsér eminden rendben volt). fölöttem volt pénzügyi csoportvezető, a fölött volt gazdasági vezető, igazgató helyettes a fölött pedig az igazgató. Egyikük sem csinált semmit. Ez a bajom a közszférával.

KopaszMercis 2007.11.22. 17:11:38

"A Reakció nevű lapnak van kormányprogramja."
MUAHAHAH MUAHAHAH MUAHAHAHH HUAHUHAHAHAHA
MUAHAHA :)
heheheheheh hihihi

KopaszMercis 2007.11.22. 17:11:38

"A Reakció nevű lapnak van kormányprogramja."
MUAHAHAH MUAHAHAH MUAHAHAHH HUAHUHAHAHAHA
MUAHAHA :)
heheheheheh hihihi

Diana 2007.11.22. 17:12:32

Az elgépelésekért elnézést, nem olvastam vissza írásom a küldés előtt-meglehetősen gyorsan írtam.

snoop 2007.11.22. 17:14:15

nem kell a sztrájkot betiltani, meg senkinek a kurvaanyját. nekem az nem tetszik, hogy olyanért sztrájkolnak, amit egyrészt már elértek, másrészt eleve elmebeteg dolog. bizonyos vasútvonalakat be kell zárni, mert gazdasági csőd a fenntartásuk. miért nem lehet ezt elfogadni?

nemvagyokvasutassajnostöbbeszemvanannál 2007.11.22. 17:16:37

Kedves Tapper Harley,


Egyetértek veled. Én sem szeretem a minimálbérre bejelentett vállakozókat (én sem vagyok az) már csak azért sem mert az ő adójukból a síma féléves fogorvosi ellenörzést sem tudja finanszírozni az OEP.


Ellenben az én fizetésem (ami dacára annak, hogy egy multinál dolgozom) járulékaiból símán el tudnak tartani egy minisztériumi főosztályvezetőt (szolgálati autóval együtt!!!!!!!!!!!!!), vagy 2-3 közvetlen beosztottját vagy 6-7 portást ugyanabban a minisztériumban.

Bocsáss meg, de amikor azt látom, hogy én 4x évesen 08:00-tól bent melózom este 18:00 - 19:00-ig ráadásul szinte teljesen ősz vagyok(és nemcsak a fejemen:)) és a járulékaimból (és mások járulékaiból) tartanak fent működésképtelen "jóléti intézményeket" vagy fogalmazzunk úgy, hogy elfekvőket, addig engedd meg, hogy ezeket e sztrájkolókat naplopó, lusta, tehetelen nímandoknak nevezzem.


:)

takarodó 2007.11.22. 17:17:08

Kedves Közalkalmazott! Nekem épp lenne az adóra több pénzem, de Ön miből gondolja, hogy mint vállalkozó mérnök, még igényt fognak tartani az Ön munkájára?

dd 2007.11.22. 17:17:53

Kedves Blovi,

Elnezest kerek azoktol a noverkektol akik nem kapczakent bannak a betegeikkel. Szemelyes tapasztalatom van a "rossz" noverkekrol es orvosokrol, sajnos, ezert irtam amit irtam. Szamszerusiteni nem latom ertelmet mert nem lenne statisztikailag relevans a sajat tapasztalatom de azt szerettem volna mondani elozo postommal hogy a szolidaritas legalso szintje rohattul szubjektiv.
Nem azt allitom hogy a noverkek mint osztaly ilyenek vagy a buszsoforok mint kaszt ilyenek. Az itten eldobalt "szolidaritas" eszmet szerettem volna kicsit elemezni. En szemely szerint nem tudok szolidaritast vallalni ezekkel az emberekkel mert szemelyes tapasztalatomban ok nem vallatak velem szolidaritast. kesz, ennyi, potty.

Egyebkent senkivel vazzee. A bolti eladokkal biztos nem, a szemembe reszeli a kormet es atvag, a postassal aztan sose, ellopta a csomagomat, a takaritoneni ram ne szamitson, budos ronggyyal torolte le az asztalomat. Az autos elgazol a zoldon, a gyalogos elemveti magat. Nem eleg hogy mindenki panaszkodik ebben a nyamvadt orszagban, meg azt is elvarjak hogy szolidaris legyek veluk. Kapjak be en mentem kulfoldre.

KopaszMercis 2007.11.22. 17:18:44

Gondolj bele ha nem kene tomni a veszteseges szarokba a lovedat mennyivel tobb maradhatna nalad?
Mar ha nem tolvajok uralkodnanak itt es tennek ra az enyves kezeiket minden forintra amire csak birjak...

totya87 2007.11.22. 17:19:59

Őrnagy,

köszi a cimkét, akkor már én is tudlak hová tenni :-)

Tényleg érdekelne a véleményed pár mondatban, de egy lapot azért most nem olvasok el. Ha hiszed, ha nem elsősorban a velem ellentétes vélemények érdekelnek, mert azon csiszolom a sajátom. Hogy a saját véleményem halljam vissza? Időpocsékolás.

BLOVI 2007.11.22. 17:23:09

Drag: \"Vannak olyan területek, akik jogosan sztrájkoltak vannak olyanok akik nem. \"

Ebben egyetértek veled. Szerintem az, hogy az egészségügyi rendszert szakmai egyeztetések során kellően megalapozva alakítsák át, ne pedig \"hűbelebalázs módjára\" az sokkal komolyabb téma, mint az ha valaki teszem azt azért tüntet, hogy x%-kal több legyen a fizetése. Én abban haragszom a szakszervezetekre, hogy nem nagyon tudnak disztingválni és hajlamosak elég hamar a sztrájkhoz nyúlni, főleg olyan területen ahol lehet is ezzel valamilyen szinten zsarolni. Az egészségügyben pl. évek óta volt sztrájk, gyakran olyan kérdésekben is amit nem éreztme olyan horderejűnek, hogy sztrájkhoz kéne folyamodni és én akkor pl. nem is támogattam.
Most itt egy nagyon nagyon komoly probléma, ami ellen muszáj tiltakozni! Most van szükség a sztrájkra, de így hogy korábban is mindig sztrájkoltak, veszít az egész a jelentőségéből. Pláne a laikus közvélemény szemében, aki csak annyit konstatál, hogy na ezek már megint sztrájkolnak. Ha ritkábban lenne sztrájk, csak az igazán komoly dolgok esetébne ám akkor erőteljesen, akkor a közvélemény is jobban odafigyelne.
Azt meg úgyse fogja a laikus megtenni, hogy megnézi a Magyar Orvosi Kamara honlapját, hogy ott a cikkek között megbújva található egy írás ahol elég jól össze van foglalva, hogy mi is az egész - amúgy tényleg szükséges - eü. reformmal alapjában véve a baj. Szakmai folyóiratokat se fog senki böngészni...Csak az jut el a legtöbb emberhez amit a politikusok, meg az őket kiszolgáló sajtóorgánumok szajkóznak.

KopaszMercis 2007.11.22. 17:23:52

MUAHAHA kormany program a reakcioban...
ehehe en vettem egy donald ragot abba meg Vilagbanki finanszirozasi terv volt.. ilyen benyalazod es tetovalaskent magadra ragaszthatod
EHHEHEH :)

Tapper Harley 2007.11.22. 17:25:25

Kedves nemvagyokvasutassajnostöbbeszemvanannál,

En megemelem a kalapon mindenki elott aki bruttositott berrel bejelentve dolgozik, es fizeti a jarulekokat, es teljesen igazad van, a joleti intezmenyeket a mi adonkbol, jarulekainkbol fizetik, es ez tenyleg verforralo. DE!
1. Ezt a kerdest az allam cseszte el
2. Ne az embereket okold a sztrajk miatt akik ott dolgoznak, ennek megoldasa az allam feladata lenne.
3. a Naplopokat, lehutoket, seggmeresztoket ki kellene rugni, fuggetlenul attol hogy kozalkalmazottak vagy a vadkapitalista vilagban dolgoznak. Ezt meg mindig nem tudom a sztrajkoloknal felroni, mivel nem mindegyik ember aki sztrajkol ilyen.
4. Az allam feladata lenne megszuntetni a BKV - MAV vizfejet, es koltseghatekonyabba tenni. De amig a kormany azon gondolkozik hogy hogyan lehet 5400 ember kedveert 70 000 munkaba jaro emberrel kicseszni (lsd. kormanyzati negyed elokeszuletek), addig a magyarok miert meg mindig a sztrajkolokat szidjak??? Miert nem emeli fel senki a szavat a kormany faszsagai ellen?

Tavolodjunk most el az arpadsavos zaszlot lengeto bohocoktol, es a kockakoveket dobalgato fiatal "csinytevoktol", de komolyan mondom nem hiszem el hogy nincs NORMALIS ember, aki szavat a kormany ellen emelne fel! Nem pedig a sztrajkolo, jelen esetben diplomas, ertelmisegi, emellett nem ertelmisegi dolgozokon vezetne le frusztraltsagat?

Ugy viselkedik itt a tobbseg mint az ovodaban. Ha a legerosebb Istvanka megverte Jozsikat, az inkabb a leggyengebb Pistikebe rugott bele hogy kielje megalazottsagat.

dd 2007.11.22. 17:29:16

"Csak az jut el a legtöbb emberhez amit a politikusok, meg az őket kiszolgáló sajtóorgánumok szajkóznak."

Tevedes, az emberekhez a sajat szemelyes tapasztalataik is eljutnak. Pl a fortelem ami a korhazakban van. Ne mondja azt nekem senki hogy a joerzest es kedvesseget allamilag kell finanszirozni vagy atalakitani ahhoz hogy legyen. Ha utaljuk a Fletot akkor utaljuk a beteget is, nem?

Tapper Harley 2007.11.22. 17:29:41

Kopaszmercis,

En ugy velem, aki nem hasznalja ki torvenyadta lehetosegeit azert hogy jobban eljen, azzal bajok vannak.

Szep dolog a becsulet, a tartas, es a szolidaritas, de nehogy mar azert ne emeljek fel a szavukat torvenyes kereteken belul, mert kellemetlenseget okoznak egy csomo embernek.

Esetlegesen haldoklo anyamat meg ne hozzuk be ide, mert szerintem ket kulon dologrol beszelunk. Es nem, nem fogok a feje melle szarni csak azert mert megtehetem.

KopaszMercis 2007.11.22. 17:30:27

Tapper Harley:
mutass egy a kormanyt tenylegesen es objektiven kritizalo politikai erot, ami eliteli az ellenzek tetlenseget es betartos faszkodasat, es nem vallal kozosseget a faszrago arpadsavos lehuto kocsog faszparasztokkal, es en mutatok egy olya politikai erot neked, ami 2/3-os tobbseggel tudna gyozni 2010-ben.

nemvagyokvasutassajnostöbbeszemvanannál 2007.11.22. 17:32:39

Kedves Tapper Harley!

Ezt így elfogadom, de azért azt látni kell, hogy a sztárjkolók a sztrájkkal azért nem a probléma (vízfej levágás) megoldását segítik elő, hanem a jelenlegi fos bebetonozását.


Gondolom azért azzal egyetértesz, hogy ebben felelősségük van.
:)

totya87 2007.11.22. 17:32:50

Tapper,

hogy a fenébe mondaná normális ember, hogy "folytassa koalícijó"?

Csak várnám az alternatív javaslatokat. Ne így? OK. Hogyan?

És tényleg azt gondolom, hogy kevesebb dolgot kellene állami kézen hagyni. Nem azért mert doktriner liberális vagyok (állam=rossz), hanem mert a politikusok nanyon hajlamosak egyéb szempontok szerint dönteni.

Pl: ha egy kormánypárti (mindegy melyik ciklusban) képviselő körzetében van egy rosszul működő kórház, a szomszédos ellenzékiében egy jó, kihasználatlanság esetén szerinted melyiket fogják becsukni? No ezért kellene minél kevesebb állami gyámkodás.

dixi 2007.11.22. 17:32:53

Blablabla!
Sztrejkolni joguk van!
Nekem meg hogy elküldjem őket a kurva anyjukba.
Mer persze hivatástudatból mentek BKV-snak meg tanárnak meg rendőrnek meg közalkalmazottnak (rokoni meg ismerettségi körben van belőlük több mint sok és nem én tudom hanem ők modják)nem azért mert tanulatlanok, közönyösek, számítóak de az orzság fizesse a nyugdíjukat (mert ő mindent megtesz de szar a rendszer - akkor miért nem az ellen lázad) korengedményeset.
Stersszes? Mennyen má' el dógozni egy multihoz vagy 10 évet oszt akkor pofázzon. Már ha egyáltalán felveszik. De nem. Ha igen akkor meg 10 év alatt 3-szor annyi adót fizet mint a közszférában egy élet alatt és ő fog legjobban vonyítani hogy "az én adóm terhére mindenki bassssza meg az annyááát".
Dödöjjmeghaazadómbólélszvagyteljesítsköcsög.
Osz biztos én vagyok antiszociális meg antiszolidáris.
Csak pl. és ez messze nem eseti.
Szomszéd buszsofőr és évente 3-4 hónapot beteg!, hogy el tudjon menni feketén kubikolni mert az állás biztos de nem hoz a konyhára. Feleség apehnál de 3-ig nem tud számolni.
Sör meg pörkölt az élet origója. Gyerek meg 13 évesen terhes. Te meg fizreted az adót, hogy ilyeneket eltarts. Fasza. (Amúgy aranyos emberek, mint a legtöbb ingyenélő.)

Tapper Harley 2007.11.22. 17:33:32

Nem tudok ilyet mutatni jelenleg. Ennek ellenere szerinted ez nem is letezik?

közalkalmazott 2007.11.22. 17:34:40

Kedves takarodó, ha hatékony (ez most a kulcsszavatok úgy is) akar lenni a Qrmányod, akkor bevezeti a dolgot. De hát ahhoz beszari alakok az 14+1%-os neolibsik, s csak rendőrcsizmák és viperát szorongató kezek mögül van nagyra nyílt szájuk :)p

dd 2007.11.22. 17:34:42

Mar bocsanat hogy folyton ezen lovagolok, de volt szerencsem az egyik budapesti korhaz vegnapjainal asszisztalni par honapja (mint beteg) es kifordul a belem ha ragondolok meg mindig. Volt vilagvege hangulat meg panik de ahogy azok az egeszsegugyi alkalmazottak viselkedtek a betegekkel, az minden bekapicsun aluli volt. Allambacsi kibaszott velunk hat dogoljon meg a beteg. Kb errol szolt. Ugyhogy ne is halljak tobbet az egeszsegugyrol. Az atalakitas rohatt nagy problema az biztos de amig olyan emberek dolgoznak ott akikkel en talalkoztam addig megverte a jojisten az egeszet.

KopaszMercis 2007.11.22. 17:34:53

Tapper Harley:
erted te a lenyeget.. en nem azt mondom, hogy ne eljenek semmilyen torveny adta lehetosegukkel, csak a szolidaritas egisze alatt ne mar szopassunk mindenkit. Raadasul kit szopatnak, a szegeny csorokat akiknek van eleg bajuk. Engem a verdambol mit erdekel, hogy nem jar a mav? Meg jo is, kevesebb az ember a varosban kisebb a dugo...
Nem okos dolog ez.
Sztrajkoljanak olyankor, amikor nem jar vonat.

Vircse 2007.11.22. 17:36:18

Számomra a legtanulságosabb kommentet Diana írta. Nem számít a gépelési hiba, bár ezt írja is később, hogy nem olvasta vissza. Ha így működik a közszféra, háát...

Tapper Harley 2007.11.22. 17:38:14

Kedves nemvagyokvasutassajnostöbbeszemvanannál,

Vizfejet leengedni, privatizalni (nem koma sogor jobaratnak), fejleszteni, gyerekemet 18 evesen nem tanarnak/ugyvednek kuldeni, hanem olyan helyre, ahol nincs tulkinalat. Egeszsegugyet fejleszteni, potyautasokat kiszorni, berletet ellenorizni, abbol nem bkv vezer premiumot novelni, hanem minoseget novelni, minimalberes bejelentesek ellen fellepni, gepjarmunyilvantartast, adohatosaggal/bevallassal osszevetni

es maris kicsivel jobb lenne

KopaszMercis 2007.11.22. 17:38:24

Tapper Harley:
Nem ilyen politikai ero ma magyarorszagon nem letezik.. ilyen EMBER nem letezik, nem hogy vmi csoportosulas. Valamelyik faszat, mindenki szopja.

Amugy ha valaki az en szimpatiama akarja, az gyuljon ossze faklyakkal a pusztaban, ahol nem zavarnak senkit legyenek jo sokat, legyen egy ertelmes szovivojuk, aki vegig haknizza a media osszes zugat, keressenek szimpatizansokat, es ha eleg sokan vannak akkor azt mondom zagschon demokracia, ha meg meg a celjuk is szimaptikus meg en is lemegyek veluk a pusztaba faklyat tartani.
Aki szejjel basz mas otthonat varosat kornyezetet eletet es kellemetlenseget okoz csak azert mert megteheti, az egy fereg patkany es az eletet nem erdemli, nem hogy az egyutterzesemet es tamogatasomat...

BLOVI 2007.11.22. 17:38:34

Diana!

Igen, sok igazság van abban amit írsz. Mondjuk amit a vezetőkről írsz, az nagyon sok helyen igaz...
Annyi apró kiegészítés, hogy azért a köztisztviselők fizetésével kapcsolatban kicsit néhányan túlságosan sokat képzelnek. Mármint, hogy minden köztisztviselő gazdag. Az tény, hogy jobban lehet keresni, mint közalkalmazottként, de azért alsó szinten ott se keresi halálra magát az ember. A versenyszférához képest pláne.
Én másfél évig voltam köztisztviselő egy megyi intézménynél. Igaz még fiatal vagyok (annakidején még pláne) és nem voltam magasan a ranglétrán. De akkor is köztisztviselő voltam egy elég jónak számító helyen. Nettóban 78 000 Ft-ot vittem haza, ami azért úgy gondolom diplomásként ciki(még akkor se ha vidéken kevesebbet fizetnek, meg ez 2003-as adat). Igaz az egyéb juttatások jók voltak (13. havi fizetés, ruhapénz), de mostmár az egyéb juttatásokat is beszüntették, v. drasztikusan csökkentették.
A másik tévhit a köztisztviselőkkel szemben, hogy ők semmi mást nem csinálnak, csak kávézgatnak és trécselnek munkaidőben. Az intézményünkben volt olyan osztály ahol tényleg volt erre példa és engem is dühített, hogy ők kevesebbet dolgoznak (őket nem sajnálom, hogy most megszivatták őket és több lett a munkájuk), de sok olyan osztály volt, ahol nagyon keményen kellett dolgozni + túlórázni (persze túlórát nem fizették ki). Csak ennyivel szerettem volna kiegészíteni írásodat.

gitáros 2007.11.22. 17:39:48

Kedves mávosok,békávésok!
Hülyék vagytok, egy fél ország szentségelt miattatok. Javaslom, hogy a legközelebbi sztrájkotoknál csak a pénztárosaitok, kalauzaitok, ellenőreitek ne vegyék fel a munkát.
Egy ország fog mellétek állni :-)

totya87 2007.11.22. 17:41:44

Tapper,

szerinted hogyan lehet a minimálbéres bejelentés ellen fellépni?

Praktikusan, nem elvileg..

BLOVI 2007.11.22. 17:44:09

KopaszMercis!

Megértem a te álláspontodat is, csak ez egy abszurd helyzet. A sztrájk munkabeszüntetést jelent, azt meg csak munkakörülmények között lehet. Valahol olvastam, hogy valaki azt mondta ő egyetért a tanárok sztrájkjával, de miért nem vasárnap sztrájkolnak, miért hétköznap (annak kapcsán mondta, hogy a gyereket emiatt nem tudta bevinni az iskolába). Szóval érted...
Amúgy tegnap az a tragikomikus helyzet állt elő, hogy nálunk a kórházban úgy alakult, hogy pont aznapra jöttek össze dolgok. Volt egy értekezelt, határidős munkát is be kellett fejezni, meg még egyéb dologgal is megerestek amit nem volt pofám visszautasítani. Egyszóval nemhogy nem sztrájkoltam, hanem egy órát túlóráztam...Utána viszont az esti demonstrációra kimentem! Szerintem így is lehet...

totya87 2007.11.22. 17:46:38

vircse,

ne hogy azt mondd meglepett amit diana írt!

Pl Orvosi hálapénz, két éve volt egy egyszerűbb műtétem, 'üzenték', hogy a díja 60eFt! (nem magán, hanem állami kórház). Aznap a doki 4 ilyen műtétet csinált! Biztos nem műt minden nap, csak hetente 2-szer. Mennyi is az? Szerinted nem fogja az orvosi kamarában azt képviselni, hogy "a kormány a változtatással a betegek biztonságát veszélyezteti"? Azt mégsem mondhatja, hogy "a pénztácám biztonságát"!

KopaszMercis 2007.11.22. 17:49:36

Blovi: mondom... tekintettel egymasra
Elni es elni hagyni.
Akinek nem tetszik, azt meg kivni leterdeltetni es fobeloni.
Ennyi.

Diana 2007.11.22. 17:51:13

BLOVI!

Volt ismerősőm a KSH-nál dolgozott korábban is, ellenben most fejezte be a diplomáját, új munkakörbe helyezték, majdnem kétszer annyit keres mint a párom keresett korábban közalkalmazottként tanárként. Pont erre akartam rávilágítani az írásommal, hogy igen, nem csak kávéznak a közszférában, de az a szomorú, hogy azok az emberek dolgoznak sokat, akiknek ez a bérezésében nem jelenik meg.
Lehet, rosszul fogalmaztam, közalkalmazottként is kellett túlórázni, de nem mérhető össze azzal amennyiséggel, amit multinál. Multinál a munkaügyi törvény miatt, megvan, hogy mennyinél többet hivatalosan nem dolgozhatunk. Ilyenkor mivel kártyás beléptető van, ki kellett blokkolni magunk, ha elértük a törvény szerinti maximumot, és a portás visszaengedett minket dolgozni... ez akülönbség. Közszférában mezei ügyintézőként tisztességes mennyiségű munkám volt, a multinál bele lehet rokkanni. Ellenben jó érzés, hogy a vezetők is iszonyatosan dolgoznak, és erkölcsi elismerésben is részesül a nagy projekt lezárása után az ember. Anyagiakban a túlórák törvényes részét kifizetik ugyan, a többi az ajándék a multinak. Ellenben ahogy tudja, próbálják a vezetők honorálni.
Közszférában nem fizették ki a túlórát, sőt, volt hogy aznap reggel jelezték, hogy új, extra fontos munka közbecsúszott. De az atúlóra nem mérhető össze a multis túlórákkal. Persze család mellett sokáig ez ahjtá snem kivitelezhető.

KopaszMercis 2007.11.22. 17:54:27

Nekem van egy cimbim koztisztviselo jogasz.. eddig tobb szazmilliot sporolt az allamnak.. nekunk.
Ott szopatjak a fonokei ahol tudjak, mert becsuelete szegenykem.
Ennyi

vircse 2007.11.22. 18:04:49

totya87

Részben meglepő volt Diana írása. Nem, nem az volt a meglepő, hogy mik vannak, hanem a bérezés. El lehet képzelni, hogy mennyi ember a közszférában irtó kicsi bérért dolgozik. Míg néhány vezető beosztású miként tesz zsebre dolgokat. Ő szociális intézményről írt, nem egészségügyiről. Nekem szociális intézményről idősek otthona...stb jut eszembe. Ott orvosok nem raknak el nagy pénzt, mert nagyon nincsenek is, ha nagy baj van, akkor viszik őket egészségi intézetbe. így az ameglepő, hogy aközszférában az olyan pozícióban lévő vezetők, akikről alap esetben azt gondolná az ember betegtől nem tud mit zsebbe tenni, mekkora juttatásban részesülhet egyéb beszállító cégektől. És ehhez még hozzáadjuk a bértáblán kívüli javadalmazást amit afenntartó biztosít. Ez lepett meg. Az egyértelmű, hogy áűllami szociális intézményben vezetőjét önkormányzat nevezi ki (ő a fenntartó), tehát azon nincs semmi fura, hogy sokszor az aktuálsi politika dönti el aszemélyt. De álmomban sem gondoltam volna, hogy egy szoc. otthon vezetője is szépen kaszálhat zsebbe-ha utazás formájában is.. Biztos az orvosi hálapénzt az egészségügyi intézetekben pedig megdobják a hasonló gyógyászati segédeszközös esetek. Fejtől büdös hal, és csak az amúgy sem megfizetett embereket küldik el, holott fent kéne kezdeni... Az pedig felháborító, hogy ezekért a juttatásokért pedig a szoc. intézetekben cserébe mennyire nem dolgoznaka vezetők.
Nem írtam le, de ilyeneken gondolkodtam.

Zoli 2007.11.22. 18:23:16

Magyarországon minden olyan téma, mely sokakat érint, politikai témává "kurvul", holott szerintem ez a szituáció marhára nem az. Vannak állami apparátusok, melyek iszonyat alacsony hatékonysággal üzemelnek. Ebben látszólag mindenki egyetért. Vannak ellenérdekelt felek természetesen és vannak mellébeszélések is bőven. Aki a huszadrangú és veszteséges vonalak fenntartásáért sztrájkol, az valójában a munkahelyét félti nem a vonalat, csak ezt még lehet magának sem vallja be. Az öreg néninek -a kihalófélben lévő faluban, aki azon szomorkodik, hogy a vonat volt számára az egyetlen értelmes közlekedési eszköz- elhiszem, hogy a vonalat félti, de másnak nem. Alapszabály, hogy normál piaci körülmények között mindenki annyi fizetést kap, amennyit az általa végzett munka ér...illetve ahhoz közelit. Ha valaki nem képes értéket teremteni, akkor ne is hisztériázzon, hanem pl. örüljön neki, hogy az állam alkalmazásában áll és jó eséllyel tovább megmaradhat a kényelmes munkahelyén mint egy hozzá hasonló, versenyszféra-alkalmazott. Ha pedig kikéri magának és azt mondja én igenis "jómunkásember" vagyok, általam fut a szekér, akkor pedig tessék elmenni egy olyan vállalathoz, ahol a teljesítményéhez és tudásához mérten a munkaerőpiaci árat megfizetik!
Aki igazán jó munkaerő, azt nem szokás ilyen helyzetbe kényszeríteni. Azok nem sztrájkolnak, azokat elcsábítják és megfizetik!!!
Akinek pedig a sztrájkolás marad, az jobb ha tudja magáról, hogy bármikor pótolható, tehát én a helyében meghúznám magam, nem szívatnék másokat, nem vonnék be másokat a saját bajom orvoslásába. A közérdek az, hogy minél olcsóbban, minél jobb színvonalon üzemeljenek az állami szolgáltatások és ehhez az első lépés a „kényelmes” munkahelyek felszámolása.

BLOVI 2007.11.22. 18:38:24

totya87!

A hálapénz is egy érdekes téma, hosszasan tudnék erről írni...
Ez egy nagyon összetett kérdés, ami túlmutat azon, hogy "minden orvos köcsög és pénzéhes". Ezt a témát is sokan túlságosan általánosan kezelik és kollektíven az egész orvostársadalmat hibáztatják (persze csak őket, mást nem).
Attól most tekintsünk el, hogy azért a hálapénz az orvos lelkiismereti kérdése is. Inkább arra szeretnék rávilágítani, hogy a hálapénz jelenléte nagyon szakmafüggő is! Nagyon sok olyan orvosszakma van, ahol egyáltalán nem jellemző a hálapénz! Viszont vannak olyan szakmák ahol ténylegesen jelen van ez a probléma és küzdeni kéne ellene.
A mostani formában jelenlévő egészségügyi reformnak van egy (mondjuk szerintem több is) hibája és veszélyforrása amiről sokan nem beszélnek és nem kerül be a köztudatba. Lehet, hogy furcsa amit írok, de sok új intézkedés éppen a hálapénzrendszert fogja erősíteni.
Gondolok itt a jelenlegi kórházátalakításokra, pénzforrásmegvonásokra, ágyszámcsökkentésekre. Nem azokról az itézményekről beszélek ahol ez jogos is lehetett akár (szerintem van ilyen) hanem azokról a kórházakról, ahol abuszrd helyzetet eredményezett. Ha már belekezdtek az eü. átalakításába, ott követtek el óriási hibát, hogy fonákul kezdték el! Egyébként ezt már kormánypárti részről is elismerte valaki. Volt indexen egy interjú nemrég, csak már nem emlékszem melyik kormánypárti politikussal.
Két dologról van szó: szervezeti átalakítás és finanszírozási átalakítás. Azon lehet vitatkozni, hogy mi hogyan legyen meg (állami biztosító hibáit korrigálják, vagy magánbiztosítókat vonjanak be, vagy vegyesen) ám a sorrend is igen lényeges. Jelenleg ugye volt egy rendszer ami működött úgy ahogy bizonyos hibákkal. Ezt szétverik és átalakítják (a fejetetejére állították országos szinten a területi elosztásokat és a kórházi ágyszámokat kellő szakmai egyeztetés nélkül önkényesen) úgy, hogy közben még nem volt készen az, hogy hogyan fogják az új rendszert finanszírozni. Erről csak most kezdenek el beszélni és mostmár igen sűrgőssé válik, ugyanis új rendszer régi finanszírozással nem tartható fent (jelenleg ez van kb. egy éve) és félő, hogy becsődöl az egész. Jókor jut eszükbe... Tehát az új területi kialakítást továbbra is a régi rendszer szerint finanszírozzák. Ezzel azt érték el, hogy teljes lett a káosz. Mind a kórházak gazdasági ügyintézés szintjén,mind a minisztériumi, ÁNTSZ-beli, OEP-beli és egyéb hatóságnál dolgozó ügyintéző szintjén. Nem tudják, hogy mit hogyan kell csinálni. Mert ha a törvényhozók is csak vitatkoznak, az egyszerű ügyintéző mit tehet? És ugye addig is valahogy működni kell meg megfelelni mindenféle egymásnak ellentmondó jogszabálynak. Egy példával élve előbb felhúztak egy házat, majd utólag kezdik a talajt egyengetni, meg alapozni, hogy nehogy összedőljön az egész. A kórházak így jelenleg kevesebb pénzt kapnak (ez a napidíj, meg viztidíj nem old meg semmit, elenyésző bevételt jelent a kórháznak, a megvonásuk sokkal nagyobb) és az az abszurd helyzet áll elő sok helyen, hogy anyagi okokból nem tudnak annyi beteget ellátni, mint amennyit törvényi előírás szerint el kellene látniuk. Hó végén taktikázni kell melyik osztálynak mondják azt, hogy nem műthetnek az utolsó héten és próbálják meg a műtéteket kitolni akkor is ha nagyon sűrgős lenne!! Arról kell dönteni, hogy 1 műtéti helyre van 3 jelentkező ugyanolyan sűrgősségi szintten és akkor kit műtsenek meg? A Józsit, vagy vagy Pistit, vagy a Sanyit. Szépen be fog jönni a hálapénz itt is, illetve ha már volt csak méginkább megerősödik. Sanyi ad zsebbe x ezret ha megtudja a dilemmát, lehet, hogy pont úgy fog alakulni VÉLETLENÜL, hogy ő kerül előre. Nem lesz mindenhol így, de lesznek helyek ahol igen. Tudok olyan kórházat, ahol bizonyos műtéti típusra már 2009-re jegyeznek elő beteget, mert a forráscsökkentés és ágyszámcsökkentés miatt feltorlódtak a betegek. A kórház bezárásokkal kapcsolatban még egy trükköt alkalmaznak sokan. Ha van hely az intézményben, hoznak létre magánosztályokat is magánbetegeknek. Bizonyos helyzetekben lehet ilyet is. Tehát van xy kórház, aminek területi ellátási kötelezettsége egy szakmára van mondjuk a 10. kerületre Budapesten. Ez azt jelenti, hogy ha onnan érkezik beteg azt nekik el kell látni TAJ-ra ingyen, OEP finanszírozással. Viszont létrehoznak egy emelettel feljebb ugyanarra a szakmára egy magánosztályt is. Ahova fizetős betegek kerülnek, akik bárhonnan jöhetnek. Ott fizetni a beteg fog magától. Sőt még azt is megtehetik, hogy többet kérnek, mint amennyibe a műtét kerül. Így az a magánszolgáltatásra épülő szervezeti egység termelni fog bizonyos nyereséget és abból ellensúlyozzák az OEP-es részleg veszteségét.
Hogy néz ki ez a gyakorlatban a beteg részéről? Megállapítják, hogy meg kéne műteni. Mondja neki doki, hogy nézze már csak 2009-re van hely. Ám ugyanaz az orvos ugyanabban a kórháznak ugyanabban a műtőjében akár már pár hét múlva is meg tudja műteni, ha a beteg kifizeti a költségeket és a magánosztályra jelentkezik, mert csak az OEP-esben nincs hely. Ez a legfurcsább helyzet és aki lelkiismeretes orvos, annak ez dilemmát okoz.
A lényeg röviden, hogy aki most az egészségügyben dolgozik és nem elfogultan kormánypárti valamilyen érdekből, az belátja, hogy ez így jelenleg nem jó irány! Különféle vélemények vannak, nem ért mindenki egymással egyet, de ezt a diktatórikusan, kellően átgondolatlanul ránkerőltetett irányt kollektíven elutasítja a szakma. Ha ezt az SZDSZ erőlteti, akkor tuti a kormány bukása.
Erről még órákat lehetne vitázni és beszélgetni, de most mennem kell! Üdv mindenkinek. Örülök, hogy itt legalább értelmesebben lehetett beszélgetni, nem ment az anyázás, mint index fórumon. Ott politikai fórumon lehetetlenség értelmesen vitázni, mert egyből jönnek az elvakult Gyurcsány-, Kóka-, Orbán fanok, akik vörös/kék/narancssárga szemüvegük mögül nem látnak ki.

vircse 2007.11.22. 18:38:40

Zoli!

Van sok igazság amit írsz. De szerintem az akkor is röhejes, hogy egy több diplomás tanár nem keres bruttó 140 e Ft-ot. Olvasd el Diana bejegyzését-ha nem olvastad volna. egyébként nem akartam elhinni a közalkalmazotti bérezéséről írtakat., és felhívtam egy jó ismerősömet, mert ő is tanárként dolgozik. Kiderült, hogy már csak dolgozott, mert nem élt meg belőle. Élt, halt atanári pályáért, de a műszaki diplomájával el tudott helyezkedni másutt, jobb bérért, a nettója is jóval több mint a bruttója volt. Szerintem akkor is röhejes, hogy több diplomás műszaki szakoktató tanárt nem becsülnek meg bruttó 140 e Ft-ra. Jó, bizto sszámít, az életkor is a közszférában...stb. De igen, ebből nevelni két gyereket?
Hidd el, hogy azok az oktatók, akik jó szakemberek, már leléptek, vagy folyamatban van az új munka keresésük a tanári pálya helyett. Nem tudom van-e gyereked, de nem agagszt, hogy a meg nem becsült bér miatt, a jó tanárok pattannak le, és a maradék, afelhigult réteg fogja okítani. Itt kiemelem, a műszaki vonalon oktatókról írok. Értelemszerűen egy töri tanárnak esélyes sincs más jól fizető állásba mennie, míg át nem képzi magát. DE a természettudományok az aterület, amiből hiány van. Ki fogja képeznia jövő szakembereit, ha a jó oktatók a meg nem becsülésükért lepattannak? Az is elgondoklkodtató, amit diana írt, hogy bruttó 90 e Ft-ot sem keresett. Nem tudom milyen felsőfokú szakmai végzettsége lehet, de gazdasági ügyintézői munkakörben mérlegképes könyvelő félére tippelnék elsőre. Tehát ő is eszes, le is pattant. Ergo, a hozzá nem értők maradnak a közszférában, ahelyett, hogy őket becsülnék meg, akik jó munkaerők, és a kávézgató/aktatologatókat rugnák ki. Persze sok egyéb más dolgot (más közszférai szakmával kapcsolatosan) is tudnék írni, de nem ragozom tovább.

BLOVI 2007.11.22. 18:49:37

\"Közszférában nem fizették ki a túlórát, sőt, volt hogy aznap reggel jelezték, hogy új, extra fontos munka közbecsúszott. \"

Dianának még egy mondatára egy nagyon rövid példa.
Amikor köztisztviselő voltam az volt a szerződésemben, hogy hétfő-csütörtök: 7:30-tól 16:00-ig, pénteken 7:30-13:30. Ez ugye 40 óra. A felettesem osztályvezető főorvos volt, akinek nem volt fix munkaideje. Ő egyébként inkább a lelkiismeretesen dolgó főnökök közé tartozott és ledolgozta ő is a 40 órát, de nem úgy, hogy olyan időbeosztásban, mint mondjuk én a beosztottja. Meg a főnököknek egyéb helyszínekre is kell járni, értekezletek, tárgyalások, stb. Szóval akár este nyolcig is bentmaradhatott.
Én bementem 7:30-ra....dolgozok, dolgozok...mondjuk 14:00-ra megjött a főnököm, mikorra én már ledolgoztam 6,5 órát a napból. Ő viszont akkor vetette bele lelkesen az aznapba és odajött, hogy akkor ezt kéne, azt kéne. 16 órakor nyilván nem jöhettem el. Hiába telt le a munkaidőm, ő még csak két órája volt bent és frissiben dolgozott, néha csupán feledékenységből nem is törődött azzal, hogy én 7:30-ra jöttem. 17:00-ig általában sose szóltam, ha kellett még valami megcsináltam (persze ott nem volt túlóra, jelenléti ívre mindig azt kellett írni, hogy 7:30-16:00). De amikor mondjuk már fél ha is elmúlott akkor olyankor elkérezkedtem, hogy főorvosnő hazamehetek, vagy kell még valami? Erre általában azt mondta, hogy menjek, meg hogy köszöni a segítséget. Csak nekem...hogymondjam kicsit megalázó volt. Ingyen túlórázok, amúgy se túl magas a fizetésem és még kérezkedjek el...
Persze ha egy gazdag múltinál lettem volna duplabérért, vagy triplabérért, akár minden nap túlóráztam volna ennyit ingyen!

Na mostmár tényleg megyek!

Diana 2007.11.22. 19:17:31

Blovi!

Én is ennyit dolgoztam közszférában mint te, többet keresek a multinál, de még a korábbi közszférai jelenlétiben meg nem jelenő túlórától is sajnos sokkal többet dolgozom jelenleg. Igen, ez utóbbiból tudja az ember a családját fenntartani -amíg szét nem esik a család, mert anya sosincs otthon...
Közalkalmazotti bérből nem tudnék gyereket nevelni (mármint nevelném, mert sokszor mire hazaesek Apa már rég lefektette...:(
Ma viszont a ki nem fizetett több mint 200 túlórámból egy napot itthon pihiztem :) ez a 200 túlóra csak az a szám, amit törvényesen már nem lehetne, tehát azon felüli gyüjtögetésem volt (ezt már nem engedték beléptető rednszerezni)

Minden esetre igazad van, tényleg a mezei, nem vezető beosztású közszférai alkalmazottak bére röhejes még túlóra nélkül is. Hát még ha túlóráznak. Tudom, hiszen benne voltam abban is. Abból sem gyereket nevelni, sem hitelt törleszteni...stb nem lehet.

rudi 2007.11.22. 19:20:32

A MÁV eddig is naponta sztrájkolt, csak nem volt benne a hírekben... Lassítósztrájk, munkabeszüntetés stb. Ha csak 30 percet késik be se nagyon mondják, lehet rá számítani...

Példa: általam sűrűn (autóval) járt vasúti átjáró, irányítótoronyból kézikapcsolással. Megyek haza éjjel, éhes, fáradt stb. Sorompó lenn, mint rendesen. Eltelik 10 perc, csendben nő a fű. Elmegy egy vonat, majd újabb 10 perc szünet. Elhúz egy mozdony. 5 perc múlva - már az ájulás határán - nekiállok dudálni. A többi várakozó lelkesen csatlakozik - dudakoncert az éjszakában. Bakter félrenyeli a szájában lógó kialudt csikket, felriad. Lemegy, feltesz egy kávét, és anyáz, hogy mit képzelnek ezek. Végül 40 perc és 2 db vonat után nagy kegyesen felemeli a sorompót - ami sajnos kikerülhetetlen amúgy.
Legyűröm a kísértést, hogy letépjem a sorompó karját és karóba húzzam vele, mielőtt meggondolja magát bő gázzal távozok.

Csak hogy sejtsd, nem a kallerok bunkók egyedül. És egyetértek a címmel... Bár a kedves mama biztos a lábánál fogva falhoz csapta volna a csemetét, ha tudja mi lesz belőle.

kozalkalmazott 2007.11.22. 19:30:17

---------------------------
Érdemes összevetni a a bejegyzés reakcióit különböző időközökben archivált állapotokra nézve, ugyanis itt-ott erősen fogynak a reakciók, úgy látszik, a blogíró csak a száját meg a DEL gombot meri jártatni, de az szűklátókörűségét és taplóságát szóvá tevő kritikát már nem viseli a finom lelkecskéje ...
---------------------------

Doug 2007.11.22. 20:34:50

A blogíró egy patkány

tercperc 2007.11.22. 23:09:45

Már megbocsáss Doug, de ez az értékelésed roppant sértő a patkányokra nézve! A blogger egy magát baromi képzetnek gondoló seggfej, aki Spártában a Taigetoszon végezte volna.

KopaszMercis 2007.11.23. 09:21:31

tercperc: igen es velhetoleg o hajitott volna le teged a picsaba, hogy ne rontsd a levegot nekunk...

Szakszervezetis 2007.11.23. 10:00:57

dd!

Kár általánosítani az egészségügyet illetően. Egy hete jöttem ki a kórházból egy műtét miatt. (Szent Imre Kórház Bp.) Biztos szerencsém volt, de nagyon jó tapasztalataim voltak. Mindenki nagyon kedves volt, de volt két-három igazán lelkiismeretes nővér, akik igen szolgálatkészek és tapasztaltak voltak és segítettek mindenkinek, anélkül, hogy bármit is kaptak volna előre. Utólag adtam nekik egy kis pénzt, mert nagyon rendesek voltak mindenkivel és hálás voltam: szóval ez igazi hálapénz volt. Noha ötven betegre felügyeltek, kétóránként szaladtak hozzám a kórterembe a műtét utáni kritikus napon. A sebész pedig nem fogadta el a borítékot, amit oda akartam csúsztatni neki.
Szóval nem kéne általánosítani és mindenkit leszólni és ócsárolni, aki a közszférában dolgozik. Ha sokan nem hivatástudatból és lelkesedésből dolgoznának, már régen összeomlott volna az egész egészségügyi, kultúrális és oktatásirendszer. Ezt az eddigi kormányok szépen ki is használták. Hülyék, naplopók a "versenyszférában" is vannak. Anyámat 57 évesen építették le egy "privatizált" MATÁV leányvállalattól, mert a főnökgyerek hozta a rokonait, szeretőit meg üzletfeleit. Ezek persze jóval több fizetést kaptak, mint a korábbiak, pedig se végzettség, se tapasztalat. Szóval igazi tiszta, versenyhelyzet volt.

A közszféra, MÁV stb. legnagyobb igazságtalansága az, hogy aki jól dolgozik az nem kap többet a lógosnál a merev bérrendszer miatt. Ha pedig leépítés van, fűnyíróelvet alkalmaznak, sokszor a lógos, de erős kapcsolati tőkés marad meg.

Littleboy 2007.11.24. 09:06:14

Sziasztok! Mint tudjátok tegnap sztrájkoltak sok helyen az országban. Jót röhögtem tegnap este egy idétlen mondaton, amit egy figura mondott az esti híradóban: "A sztrájk sikeres volt de nem értünk el vele semmit." Az igen mondtam magamban, az teljesen olyan mint amikor a mütét sikerült de a beteg meghalt. A sztrájk nem így működik szerintem ahogyan többen is csinálták, illetve nem is csináltak semmit. Gondolok itt például a reptéri dolgozókra akik éjjel sztrájkoltak olyan időpontban amikor már még a baglyok sem repkednek, nem hogy repülők. Üdv. Little Boy www.littleboy.blog.hu

A te kurva anyád 2007.11.25. 11:57:22

Nah először is a te kurva anyád. Agymosott barom. az általános sztrájkon kívül nincs más fegyver a kormány ellen. Az hogy az ország a gazdasági csőd közelében van nem a pár sztrájkoló vasutasnak köszönhető, hanem a sok bbüdös komcsinak, meg néhány thetelen baromnak, olyanoknak mint te,

főnix madár · http://5mp.eu/web.php?a=fonix 2007.11.25. 16:52:38

Ha egyeseknek baja támad munkaadójával, vagy a kormánnyal, akkor hogy jut eszébe minket, egyszerű állampolgárokat büntetni?
Ez a gondolat merült fel bennem a mostanában szaporodó sztrájkokat tapasztalva és annak hatásait elszenvedve. A dologban még nem is ez a legszörnyűbb, hanem az, hogy mindezt az én befizetett adómból teszik. Fizetésüket ugyanis nagyrészt az állami költségvetés biztosítja.
Vegyük példának a vasutat. Az egy dolog, hogy nem nyereséges, hisz sehol a világon nem az. Legalábbis a személyszállítás része. A gond az, hogy a példátlan állami támogatás ellenére is veszteséges és mindemellett olyan "színvonalat" biztosít, ami alulmúl minden várakozást.
Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád Sztrájkoljon a kurva anyád stb.

És büntetésből írd le még százszor!

Az, ha egy embert a sztájk bosszantja, azt jelenti, hogy nem érez szolidaritást a más emberek gondja iránt. Nem is igen fogadja el a törvényt, ami jogot ad a sztrájkra.
Csak fröcsköl! Ahelyett, hogy elemezné a helyzetet.

Az Magyar Álami Vasútak állami pénzekből és szolgáltatásaik bevételeiből működnek. És vannak olyan munkakörök, beosztások, (máshol is) ahol fizikailag, vagy szellemileg (idegileg) gyorsabb az elhasználódás. Hamarabb jelenkezik a teherbíró képesség csökkenése, és mindvégig nagyobb a veszélyessége a munkának, mint az irodában, ahol persze elő fordulhat, hogy leesel a székről és rád ömlik a forró kávéd.

Azt tehát ki-ki mérlegelte, mérlegeli, hogy ha vasutasnak megy, és veszélyes munkakört vállal akkor ennyi és ennyi lesz a fizetése, + a korkedvezmény. (mint máshol is)

Ez volt az alap megállapodás, a Munkáltató és a Munkavállaló között. A munkáltató mögött pedig ott áll az állam, "a munkáltató tulajdonosa" és egyben az állami Biztosítók tulajdonosa, és egyoldalú szerződés módosítást kényszerítene a munkavállalókra. De önkényesen egyoldalúan kényszeríti a népet is arra, hogy utazzon másképpen, ne vonattal.

Régen a tőke invesztált a vasúti közlekedés és fuvarozás kiterjesztésébe. Befektetet, és valószínűleg meg is térült, mert általános iskolás anyag a relációs jelek beírása a vízi út < vasút< közút< légi út szavak közé. (Persze azóta van még csővezeték is) A gazdaság fejlődése miatt ott ahol a tőke nem volt elég érdekelt az Állam hozott áldozatokat és közpénzből
valósította meg a vonalakat, szárnyvonalakat.
Majd villamosítottunk, sebességet növeltünk, vágányokat cseréltünk, és most sorvasztunk.

A gazdálkodás hatékonyságáról elszámoltatni az állam által kinevezett vezetőket, ellenőrizni, hogy valóban veszélyes munkakörben dolgozik mindenki, aki oda van bejelentve, (vagy fiktív ilyen szempontból a statisztika) senkinek nem jut eszébe, csak azt látjuk, hogy feneketlen zseb a vasút, és akik tengelyen vagy a sínek között vannak, gyenge pénzért éjszakáznak, gájáznak, és rettegnek, hogy munkahelyeik megszűnnek. Jogos hát a sztrájk igényük és a sztrájkjuk!

Még jogosabbnak fogjuk látni, amikor a vonalakat a veszteségesség miatt a tőke olcsón felvásárolja majd, és lám , nyereségesen működtetni fogja. Földet, vágányszelvényt, megépített és karbantartott vágányokat motorvonatokat és villamosított szakaszokat kapnak majd olcsón. Korszerűsített információs rendszert. Az elbocsátott dolgozók kis része lehet , hogy újra munkát kap, de addig is félnek. Jogosan!

Minden esetre nem kellene "kurva anyád"-ozni, hanem ezzel a vehemenciával és egy kis szolidarítással a sztájkolók mellé kellene állni és követelni, azt a szakértők által kidolgozott szervezet üzlet és üzemfejlesztési tervet, amely a helyzet elemzéséből indúl ki, racionalizál és szervez, gyorsítja és vonzóvá teszi a vasúti teherszállítást, akár azzal, hogy drágítja az autópályákon való szállítást, és gazdaságossá teszi a vasutat.

Nemmavos 2007.12.02. 10:02:20

Kicsit túlzás, hogy a MÁV-osok állandóan hőzöngenek. Több ismerősöm dolgozik ott és kevés munkáért jól meg vannak fizetve.
Ott még mindig van 36-37 órás munkahét, szabadjegy (vasútra a többségnek első osztályra, F.I.P jegy (ingyen vonatjegy bármely külföldi országba évente többször is, Cafeteria (asszem most 200 ezer fölött évente), sokan szolgálatilakást is kapnak, aminek 3-5000 Ft a havidíja. Szóval nem kéne sírni, hogy még több bér kell. Ja és szabadjegyet nemcsak a Start dolgozók kapnak, hanem minden MÁV-os, sőt családtagjaik, a gyerekeik egészen egyetemi tanulmányaik végéig.
Ja és sok munkakörben, kalauz, pénztáros jól lehet zsebre dolgozni.

donamarg 2008.01.01. 17:41:31

nem ki sztrajkol az hibas,aki hazudik az lop is,az hiba. Borzaztó hogy a Magyarnép túr mint a Birka.Mindent tehet a Rabló ,Tolvaj Kormany,számonkérés nélkűl lapott .Kulcsár Atilla és Zuschlag Janos is és még aminem tudunk!Hisz a Miniszter,a Fö hazug Tolvaj.! Hol a Demokrácia? Ki tudjá,az mitjelend ,mikor az mondot? A Diktatura az virul Magyarországon! Nép szenved éhezik ,a Kormany dőzsöl.

szumutku dávid 2008.04.01. 08:05:42

ne fürgyé le ANYÁD

szumutku dávid 2008.04.01. 08:10:12

a budös kurva anyád te rohatt geci te a rák egyen meg