Napjaink

Egy blog napjainkról. Mindennapokról, különleges alkalmakról, arról ami nem tetszik és arról ami igen. Ötletekről és lehetőségekről melyeket megfontolásra alkalmasnak tartok.

Hirdetések

Utolsó kommentek

  • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
  • goldblum: Mindenki, aki állatokat gyilkol és felhasznál, az barbár. Ennyi. (2018.06.18. 13:16) Minden vadász barbár!?
  • goldblum: @Gergő: Vadászati kultúra nincs. A vadászat gyilkolás, olyan kamu indokokkal, amin mindenki halálr... (2018.01.22. 18:38) Minden vadász barbár!?
  • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
  • Balkáni: Micsoda tudáshiány! Ahogyan az iró azt gondolta, hogy a vadász a lesről gyilkolászik, én azt gond... (2016.11.20. 14:09) Minden vadász barbár!?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
  • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
  • Reactor: Azt nem értem, az ilyen mesés csodaüzletekbe miért interneten, meg közösségi oldalakon keresik az ... (2013.09.26. 21:23) MLM, azaz Multi-level Marketing
  • kisálmosfarkas: @KicsiSáti: "MAGÁNTERÜLET, BELÉPNI TILOS" - olvasom a táblán, melyet legutóbbi gyűlésükön a Kecske... (2012.01.20. 14:33) Vadászat! - Nem szeretem!
  • Szélvédő Klinika: A kezdetektől hallgatom őket és pokol volt az életem, amíg nem velük ébredtem. Te, "kedves" blog-... (2010.02.01. 09:20) Boros - Bochkor: a két paraszt

Jet-Ski, Quad - A természet terrorizálása

2007.08.22. 10:39 Napjaink

Kisebb fajta vihart kavart Hannibál bejegyzése, miben képekkel illusztrálva próbálta bemutatni, ahogy a 20.-i ünnepségről elvonuló Jetski csapat egy a Dunán kajakozó párt háborgat. Persze ez az ő véleménye volt, amit el lehet fogadni, vagy más megközelítésből vizsgálni, mint tette a Jet-Ski szövetség képviseletében az egyik érintett Jet-Ski-s.
Függetlenül a történtektől azt kell mondjam a probléma valós.
A hagyományos sportágak képviselői igen komoly atrocitásokat kénytelenek elszenvedni az új technikai sportágak szerelmeseitől.
Ez fennáll a Jetski - Kajak-Kenu viszonylatban éppúgy, mint a Quad - Biciklizés, futás, lovaglás, túrázás... viszonylatban.
Én nem feltételezek szándékosságot, de úgy vélem az új technikai "sportok" szerelmeseinek nagy részében nincs meg az a természet iránti tisztelet, ami a hagyományos sportok kedvelőiben.
Utóbbiak évtizedek óta ott vannak a vízen, vagy az erdőben. Megszokták a nyugodt, békés környezetet. Ezért is szeretik azt amit csinálnak.
Az elmúlt években viszont megjelentek a motorosok, quad-osok és jetskisek a természetben és felborítanak mindent. Ha mást nem hangzavart biztos okoznak, de gyakran a talajt is tönkreteszik és a levegőt se éppen tisztítják erőgépeikkel.
Mindezek mellett olyan sebességre képesek, mely földön és vízen eddig egyáltalán nem volt megszokott. Ezáltal korábban nem tapasztalt váratlan helyzeteket okoznak. Nem véletlenül nem szabad motorozni, quadozni a hegyeinkben és nem véletlenül van tiltva a Jet-Ski is a vízfelületeink nagy részén. A többség védelmében van mindez.
Ezt azonban az új generációs "sportolók" nem mindig tudják elfogadni és sokan járnak tilosban. Teszik mindezt olyan természetességgel, hogy épp tilosban járva is jófejnek tartják magukat, mikor a másik tábor mellett haladnak el.
Két személyes történetet tudok felidézni.
Az egyikben Quad-osok csoportja haladt el mellettem egy olyan helyen, ahova jóérzésű ember már biciklivel se nagyon menne be. Nem mellesleg egy gyepes, virágos hegyoldalt tartoltak le a föld legfelső rétegének lehordásával. Azon kívül, hogy majdnem elsodortak amúgy normálisan viselkedtek, ám épp ez volt a fura. Magamban a pokolba kívánt, épp a természetet romboló Quadosok ugyanis fennhangon köszöngettek nekem. Én persze visszaköszöntem de pár perc múlva már részben bántam, hogy nem mondtam el nekik a véleményem.
Másik történetben csupán a 10 éves kisgyerek dicsekedte nekem, hogy van neki egy Quad-ja, amivel a közeli parkerdőbe szoktak menni az apukájával. Erre mit lehet mondani? Törjem le a 10 éves gyerek lelkesedését azzal, hogy elmondom neki, hogy amit szeret az szabálytalan és károsítja a környezetet...?
A gond tehát a fejekben van. A többszázezres, milliós gépek megvásárlásával együtt nem tanulják meg az emberek tisztelni a szabályokat és a hagyományos természetszerető sportok űzőit sem.
Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy a vizek a fürdőzőké, kajakosoké, az erdő pedig a turistáké, kétlábú sportolóké és természetesen az állatoké. A Jet-Ski, Motor, Quad csak megtűrt idegen ezeken a helyeken, már ahol engedélyezik egyáltalán használatukat.

16 komment

Címkék: természetvédelem rombolás bosszúság gondolatébresztő

A bejegyzés trackback címe:

https://napjaink.blog.hu/api/trackback/id/tr4145857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.08.22. 11:05:11

Úgy általában az úgynevezett technikai sportokkal baj van....

Bugár László 2007.08.22. 11:05:30

Igen, törjed. Kezét, lelkesedését. sajnos a quad, mitn oylan nem ismert a kreszben, nincs semmiféle meghatározás rá - tudtommal.
A köszöngetésről pedig csak a Nekem nyolc című film jtu eszembe, ahol a szatócsot a legnagyobb udvariassággal rabolják ki. Ettől a bolt kasszája mmég üres, ahogy a gépek is letarolják az erdei aljnöványzetet. És hát a kenusok is mondhatták, hogy kezitcsókolom. Bár a vízirendész bejegyzéséből ítélve sok jóra ne gondoljunk.

Napjaink · http://napjaink.blog.hu/ 2007.08.22. 11:09:49

Én úgy gondolom, hogy nekik is megvan a helyük a világban. Valaki vesz egy tavat és azon Jet-Ski parkot alakít ki, akkor joggal mondhat csúnyákat vagy jelentheti fel az ott úszkáló idiótát.
Ugyanígy lehet Quad pályákat kialakítani...

A lényeg, hogy mindent a megfelelő helyen és formában.

ludwig 2007.08.22. 11:29:45

"Valaki vesz egy tavat és azon Jet-Ski parkot alakít ki"
Nosza. Vegyen és menjenek oda mind.
"Ugyanígy lehet Quad pályákat kialakítani..."
Nosza. Vegyenek területet, alakítsanak stb...
Ehelyett olyan helyen játsszák az eszüket, amivel másik 100-1000-10000 ember pihenését, nyugalmát, szórakozását, békéjét, KÖZÖS tulajdonát teszik tönkre.

Deqi 2007.08.22. 14:20:46

jet-eseknek van külön tavuk ,nem is egy. ügye most azért szidják az emberek a jeteseket mert 40 gép közé beevezett 2 öreg.(mind a két fél hibás volt szvsz, errőn nem kell vitázni.)aug.20.án nem azért voltak a Dunán a versenyzők hogy jaszkarizanak a gépükkel ,hanem kaptak 1 felkérést hogy a parlament elött vonuljanak fel, de erről 1 kurva cikk nem jelent meg, csak arról ,hogy terrorizálják az öregeket.Ezek az emberek versenyzők akik a Dunán csak akkor jet-ezenek ha verseny van rajta(Dunaújváros).
Mielött leugatnátok az embereket gondolkozzatok kicsit, kialakult 1 véleményetek arról amit láttatok (nem 20.ára gondolok)-emberke fuxal rodeózik a dunán és ő a kemény legény.Ez a versenyzőknél nem így van ,nem kéne ezért minden jet-eset minősiteni mert van 1-2állat aki nagynak hiszi magát.
Részemről a téma lezárva kövezzetek meg ,köpjetek le ,de akkor is amíg nem tudjátok mi volt ott a szitu addig ne alkossatok véleményt a jet-esekről(lehet hogy az öreg leanyázott valakit.:)csak vicc).o/

Napjaink · http://napjaink.blog.hu/ 2007.08.22. 15:09:26

Ezért kezdtem az írást azzal, hogy függetlenül a történtektől, ám a probléma valós.

Nyilván vannak minden területen értelmes és hülye emberek. Én a mostani esetet nem kívánom minősíteni, de erről eszembe jutottak az általam tapasztaltak.

Sajnos sokan nem tudják hol a határ.
Biciklisek is építkeznek helyenként az erdőben: krosszpályát csinálnak. Az nem jut el az agyukig, hogy ami nekik egy szuper ugrató, az mindenki másnak természetkárosítás.

A bejegyzéssel arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a Jet-Ski-s, Quad-os embereknek (és persze mindenki másnak is) kell úgy hódolni szenvedélyüknek, hogy azzal ne zavarják a többieket és ne károsítsák a természetet.
Sajnos ez úgy tűnik közel sincs mindig így.

Zombi 2007.08.22. 17:02:45

Ez nem egyszerűen "szenvedély", ez egy státusz "sport", bár ez egy kicsit innovatív fogalom, egy csoportba rendezi a hasonló karakterisztikájú egyéneket. Ahhoz még szociológusnak sem kell lenni, hogy az embernek ne tűnjön fel, hogy a rendszerváltást követően kialakuló (nem szakszerűen használt fogalomként) deviáns magatartású csoportok mindig megtalálják a maguk kis szórakozásukat. Egy valami nagyon lényeges, ezek úgy vannak megválasztva, hogy valamiféle polgárpukkasztási vonalat kövessen, nem csak a látványon túl, hanem lehetőleg externáliaként jelentkező kárt okozzon (azt nehéz jogilag megfogni). Na az ebben való részvétel nem született adottság hanem vállalt magatartási vagy szerepforma, ugyanakkor nyilván jellemezhető a "többség" de legalábbis érdekelt/érintett más csoportok által használt jelzőkkel. Gondolok olyasmire, hogy primitív bunkók.

Dávid 2007.09.11. 11:24:40

Sziasztok
Nem értem miért okoz ekkora gondot a motorozás vagy biciklizés az erdőben vagy bárhol. Nagyon sokat járok erdőbe motorozni Quadozni a barátaimmal nemegyszer találkoztam már erdészel mezőőrrel amelyik keresztbe kasul megy az erdőn nem azért hogy kövesse a motorost hanem mert ismeri az erdőt és arra rövidebb és valami mást akar látni Fakitermelés ? nemtudom hogy valaki ismeri-e a tgk -k paramétereit amik hordják a fát az erdőből ( súly ,olaj fojás stb)én személyszerint már akadtam el ilyen jellegű úton nem volt kellemes. az a menyiségű olaj ami elfolyik egy ilyen jó minőségü Tgk-ból egy fakitermelés allat elegendő nekem 1-2 éves motorolaj cserére ,és az enyémből nem fojik .
Kérdezem miről beszélünk akkor gyerekek ne csak azt nézzétek hogy az állítólagos motoros meg Quados mitt csinál hanem egészen máshol kéne kezdeni

kicsimo 2007.09.12. 08:44:00

"Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy a vizek a fürdőzőké, kajakosoké, az erdő pedig a turistáké, kétlábú sportolóké és természetesen az állatoké."
He?
Az Erdő a tulajdonosoké és nem a turistáké, nekem is van erdőm és motorozok is benne és akkor mi van.
"A Jet-Ski, Motor, Quad csak megtűrt idegen ezeken a helyeken" aligha.

A minap menntem egy nagyforgalmú főúton és láttam nem egy véletlenül oda tévedt ragadozó madarat, biztos a forgalmat számolta ,hagyuk ezt a elzavarjuk a vadakat meg madarakat mert nem igaz .Télen nagyon sok helyen jól láthatóak a vadak legelészés közben a nagy forgalmú aútópályák mellet azokat roppant mód zavarja a nagy forgalom ezek szerint,pont úgy néznek ki.

Napjaink · http://napjaink.blog.hu/ 2007.09.12. 15:06:15

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy lehetőleg senki se akarja kiadni magát egynél több személynek.
Elhiszem, hogy nem tetszik neked, hogy az erdei Quad-ozás ellen vagyok, de ettől még nem kell több néven irogatni.

Eddig ez csak a Wellbiz és egyéb MLM rendszerek mellett agitáló személyeknél volt jellemző.

kicsimo 2007.09.13. 12:34:34

Bocsánat a kétszer írásért nem voltam még regisztrálva.
De nem hiszem hogy változtatna bármit is a tényen amit irtam

Napjaink · http://napjaink.blog.hu/ 2007.09.13. 22:30:59

Mármint a véleményeden!
Nincs gond, csak nem akartam, hogy tendencia legyen a több néven irogatás.

kicsimo 2007.09.14. 11:00:24

Hát nem is változtatom meg a véleményem egy ilyen témában ,ahol pont mind a akét oldalon tudok álni.Nem tudom hogy mi idézi elő mindenkiben ezt a gyülöletet a motorosok és quadosokkal szemben, nagyon kiváncsi lennék rá.

kutyafej 2007.11.07. 12:35:57

Higyjétek el, semmi rossz nincs a quadozásban. Én nagyon sok időt töltök az erdőben, rengeteg quadossal összefutottam már. De ezek a fiúk tudják mi a rend, nem az erdőn keresztül vágtáznak, hanem a traktorok által amúgy is használt sáros utakon.

turista 2007.11.08. 21:18:19

Hát én meg eddig nagyjából 20 quad-ossal találkoztam, ebből 1 kivételével mind olyan helyen rodaózott, ahol nagyon durván dongálja a környezetet. Turistaúton, vagy még jobban az erdőben.
Az már csak hab a tortán, hogy a Velencei hegységben saját krosszpályát tapostak ki maguknak. Ott csak a nyomokból látszik, hogy Quad járta ki.

öreg 2008.05.14. 10:05:51

Minden helyzet amibe az ember kerül TERMÉSZET-ES ha quaddal megy ha gyalog ha vizen ha aszfalton ha kifogdossa a halakat a vizekböl ha lelövi a vadat az erdökben stb.AKI MEZITÁB JÁRJA AZ ERDÖKET ÉS MESZTELENÜL ÚSZIK AZ AZ EMBER MONDJA MEG MIT HOGYAN CSINALJAK Ö BIZTOSAN NEM RONGÁLJA A TERMÉSZETET SEMMIJEN FORMABAN HA CSAK MEZITLÁB NEM LÉP RÁ EGY HANGYÁRA!Kiaz az ember aki tiszta lelki ismerettel válalja tetteit.HA BASZOGATJUK EGYMAST ROSSZ UTON JÁRUNK.ÉS AMUGY IS,VALAKINEK IGEN VALAKI NEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!EZ A TERMÉSZET
süti beállítások módosítása