Napjaink

Egy blog napjainkról. Mindennapokról, különleges alkalmakról, arról ami nem tetszik és arról ami igen. Ötletekről és lehetőségekről melyeket megfontolásra alkalmasnak tartok.

Hirdetések

Utolsó kommentek

  • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
  • goldblum: Mindenki, aki állatokat gyilkol és felhasznál, az barbár. Ennyi. (2018.06.18. 13:16) Minden vadász barbár!?
  • goldblum: @Gergő: Vadászati kultúra nincs. A vadászat gyilkolás, olyan kamu indokokkal, amin mindenki halálr... (2018.01.22. 18:38) Minden vadász barbár!?
  • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
  • Balkáni: Micsoda tudáshiány! Ahogyan az iró azt gondolta, hogy a vadász a lesről gyilkolászik, én azt gond... (2016.11.20. 14:09) Minden vadász barbár!?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
  • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
  • Reactor: Azt nem értem, az ilyen mesés csodaüzletekbe miért interneten, meg közösségi oldalakon keresik az ... (2013.09.26. 21:23) MLM, azaz Multi-level Marketing
  • kisálmosfarkas: @KicsiSáti: "MAGÁNTERÜLET, BELÉPNI TILOS" - olvasom a táblán, melyet legutóbbi gyűlésükön a Kecske... (2012.01.20. 14:33) Vadászat! - Nem szeretem!
  • Szélvédő Klinika: A kezdetektől hallgatom őket és pokol volt az életem, amíg nem velük ébredtem. Te, "kedves" blog-... (2010.02.01. 09:20) Boros - Bochkor: a két paraszt

Ezért szép a piacgazdaság!

2008.05.13. 11:34 Napjaink

Fura helyzetben vannak a volt szocialista országok, így Magyarország is.
Egyszer csak a nyakunkba szakadt a piacgazdaság és ezáltal kimaradt az a tanulási folyamat, ami Nyugat-Európában és Amerikában végigkísérte a kapitalizmus fejlődését. Ezt sok helyen olvasni és meg is van az alapja.
A szocializmus elmúltával azt gyorsan megtanultuk, hogy hangosan is szabad elégedetlenkedni, jogainkat követelni és ez rendjén is van. A szabad világ azon eszméit azonban elfelejtettük magunkra venni, hogy a saját sorsunkat elsősorban magunk irányítjuk. Sokszor még mindig várjuk a sültgalambot, felülről jövő segítséget követelünk, mi magunk meg alig teszünk valamit.
Ezt nem lehet a piacgazdaság hirtelen beköszöntére fogni sem, hisz több volt szocialista és ázsiai ország is hamar megtanulta a leckét, nálunk legalábbis előrébb járnak.
Lehet persze mindent a politikusokra is fogni, de ez is csak a régről maradt beidegződés. A politikának megvan az emberek életére gyakorolt hatása, de amíg a saját portánk táján bőven van mit rendbetenni, addig illene a saját dolgunkkal foglalkozni és majd csak utána másokon elverni a port.
A kapitalizmus magával hozta azt, hogy majdnem minden a pénzről szóljon. Mi magunk viszont nem tudunk és nem is akarunk megtanulni a pénzel bánni.
Kedvenc példám a banki költségek, amin a fél ország háborog. Sokan úgy gondolják, hogy a bankok pofátlanul magas számlavezetési és bakkártya költségeket az ügyfelek nyakába varrva gazdagodnak meg. Ezzel kapcsolatban nem is téved nagyot, aki így gondolkodik, ám abba már szinte senki sem gondol bele, hogy erről ő maga tehet.
Lusták, sőt megkockáztatom buták vagyunk bankot váltani. Ötszörös, sőt tízszeres havi fix költséget hagyunk legombolni magunkról és még nekünk áll feljebb.
Az egészben a legszebb, hogy nem csupán magunknak spórolnánk ha rugalmasabbak lennénk és bankot váltanánk, hanem azoknak is akik régi bankunknál maradnak. A pénzintézetek ugyanis nincsenek igazán rákényszerítve a piaci versenyre. Minek is versenyeznének komolyan, ha mi alig reagálunk a lépéseikre. Ha a tized akkora költségek nem csábítanak el minket, akkor milyen alapon várunk huszad akkora költségekre?
Sajnos ez még igen sok területen így működik nálunk. Egészen egyszerűen mi magunk gátoljuk a kapitalizmus teljes kialakulását azzal, hogy nem vagyunk elég rugalmasak, elég árérzékenyek...
Lehetne sorolni a példákat és a statisztikai számokat. Többek között nem vagyunk hajlandóak költözni egy jobb munka reményében sem.
Azért szerencsére van remény. Kezdünk beletanulni a piacgazdaság működésébe, mert bizonyos területeken már jó kapitalista módjára választunk a lehetőségek között. A sima bevásárlástól kezdve a lakáshitelekig sok terület van, ahol már megtanultuk a leckét. Nem véletlen, hogy ezekért mi sem fizetünk többet, mint mások.
 
A sorsunk elsősorban a mi kezünkben van! Ezért szép a piacgazdaság!

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság elmélkedés gondolatébresztő

A bejegyzés trackback címe:

https://napjaink.blog.hu/api/trackback/id/tr16466208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása