Napjaink

Egy blog napjainkról. Mindennapokról, különleges alkalmakról, arról ami nem tetszik és arról ami igen. Ötletekről és lehetőségekről melyeket megfontolásra alkalmasnak tartok.

Hirdetések

Utolsó kommentek

  • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
  • goldblum: Mindenki, aki állatokat gyilkol és felhasznál, az barbár. Ennyi. (2018.06.18. 13:16) Minden vadász barbár!?
  • goldblum: @Gergő: Vadászati kultúra nincs. A vadászat gyilkolás, olyan kamu indokokkal, amin mindenki halálr... (2018.01.22. 18:38) Minden vadász barbár!?
  • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
  • Balkáni: Micsoda tudáshiány! Ahogyan az iró azt gondolta, hogy a vadász a lesről gyilkolászik, én azt gond... (2016.11.20. 14:09) Minden vadász barbár!?
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Pilsonis: A vadászbarát kommentezők egyike sem reagál a posztban felhozott eseményekre, csupán mindent egy k... (2018.06.18. 15:55) Minden vadász barbár!?
  • Balkáni: Te ahogy rápillantok a blogjaidra, mindegyik csak arról szól, hogy mennyire nem tetszik neked a vi... (2016.11.20. 14:13) A világökörség része
  • Reactor: Azt nem értem, az ilyen mesés csodaüzletekbe miért interneten, meg közösségi oldalakon keresik az ... (2013.09.26. 21:23) MLM, azaz Multi-level Marketing
  • kisálmosfarkas: @KicsiSáti: "MAGÁNTERÜLET, BELÉPNI TILOS" - olvasom a táblán, melyet legutóbbi gyűlésükön a Kecske... (2012.01.20. 14:33) Vadászat! - Nem szeretem!
  • Szélvédő Klinika: A kezdetektől hallgatom őket és pokol volt az életem, amíg nem velük ébredtem. Te, "kedves" blog-... (2010.02.01. 09:20) Boros - Bochkor: a két paraszt

A dohányzás kitiltása a vendéglátóhelyekről

2007.06.23. 13:53 Napjaink

Mikor megszületik egy politikai döntés, akkor ritkán lehet vele teljes mértékben egyetérteni, vagy elutasítani azt.
Nemrég azonban nagy örömömre szolgált, hogy komolyan felmerült a dohányzás kitiltása a Magyar vendéglátóhelyekről. Ezt teljes mértékben támogatni tudom és várom mielőbbi bevezetését.
Én, mint nemdohányzó, az egészségére figyelő ember ki nem állhatom, ha mások okoznak nekem kellemetlenséget, netán egészségkárosodást azzal, hogy saját szenvedélyüknek hódolnak. Eddig ezt tűrni kellett, ám hamarosan a helyzet megváltozik és nem leszünk passzív szenvedői a dohányzásnak.
A dohányosok persze már most tiltakoznak és sorolják érveiket melyek között elsőként azt említik, hogy a hasonló intézkedéseket bevezetett Írországban nem csökkent az intézkedés hatására a cigaretta forgalma, sőt kis mértékben még nőtt is.
Ennek az intézkedésnek azonban nem is az volt a célja, hogy a dohányzókat megszívatva csökkentsék a saját egészségüknek ártó cigizők számát, hanem a dohányzás passzív elszenvedőinek védelme volt a fő szempont.
Újabb érvük a dohányosoknak, hogy más egészségre káros dolgokat sem tiltanak be, így amíg az autók által okozott légszennyezéssel sem törődnek, addig őket is hagyják békén. Ez ügyben csupán az a bökkenő, hogy míg az autók azért nem kis mértékben hasznos feladatokat látnak el, addig a dohányzás semmi ilyen pozitív hatással nem jár.
Persze ha már nem marad egészségügyi érv a tarolyban, akkor előkerül a pénz. A dohánytermékekre kivetett adókkal ugyanis úgy érzik a dohányosok, hogy a dohányzás visszaszorulása a gazdaság összeomlásához vezetne, hisz ők nem kevés jövedéki adót fizetnek a cigaretta megvásárlásakor. A vendéglátóhelyek pedig komoly forgalomcsökkenésre számíthatnának a dohányzási tilalom bevezetését követően, ami újabb adókiesést jelentene az államnak, ráadásul munkahelyek sokasága szűnne meg.
Az ilyen felvetésekre én mindig csak azt tudom mondani, hogy "a pénz nem vész el csak átalakul", vagyis az a pénz, amit egy vendéglátóhelyen nem költünk el, vagy nem vásárolunk belőle cigarettát nem fog felszívódni. Ezt a pénzt az ember ilyenkor másra költi, ezzel máshol teremt munkahelyeket és máshol fizet adót. Persze a jövedéki adó jóval több, de legalább az így megmaradt pénzt is el lehet másra költeni, ezzel további munkahelyeket teremtve és további adóbevételeket generálva.
A csődbement kocsma helyett tehát majd fagyizó nyílik, a be nem fizetett jövedéki adóból meg vehetünk bármit.

5 komment

Címkék: politika dohányzás egészség elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://napjaink.blog.hu/api/trackback/id/tr75104332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

volt cigis 2007.06.27. 11:55:30

Érdekes a cikked, néhány gondolatot szeretnék hozzáfűzni.
Személy szerint 8 évig dohányoztam (17-25), nemrégiben (fél éve) sikerült leszokni egy gép segítségével. Erről a gépről egyébként a www.antidohany.hu oldalon lehet további infókat találni, csak ajánlani tudom!

A dohányzás drága, egészségtelen és egyszerűen rossz, valóban küzdeni kell ellene. A probléma ott kezdődik, mikor a nem dohányzók elítélik a cigiseket. Valóban hibásak, hogy egyszer elkezdték és rászoktak, de a cigisek többsége komoly pszichés és fizikai függőségben szenved, segíteni kell, hogy leszokjon és nem elítélni ezért!

Valóban előbbre való a nem dohányzók védelme a dohányosokkal szemben, ne mérgezzék a környezetüket a füstjükkel, viszont egy dohányostól azt várni, hogy ne gyújtson rá egy sörözés alkalmával... Nem lesz könnyű!

Közgazdászként meg kell cáfoljam a \\\"pénz megmaradási elméletedet\\\", a pénz, amit nem költenek dohányzásra, kocsmázásra, stb, valóban megmarad, de nem a pénz puszta volta működteti a gazdaságot, hanem annak forgása. A vendéglátó ipar ebben nagyon komoly szerepet vállal, az általad vázolt kép a kocsmák helyén fagyizókkal, biztosan csökkentené a pénz forgási sebességét, ezáltal pedig a gazdasági teljesítményt.

Az intézkedés egy fontos problémával foglalkozik, reméljük hatásos lesz, de szerintem fontosabb lenne az embereket segíteni a leszokásban! Ehhez minden dohányosnak sok sikert kívánok!

Napjaink · http://napjaink.blog.hu/ 2007.06.27. 15:16:31

Ok. Abban igazad van, hogy kis mértékben lassíthatja a gazdaságot, hisz lassabban pörög a pénz.
Én arra akartam rávilágítani, hogy ezt a részét nem úgy kell felfogni, hogy ha 20 milliárd forinttal csökken emiatt a vendéglátóhelyek éves forgalma, akkor az egy az egyben kiesik a gazdaság számára.
A költségvetés bevételei sem csökkennének emiatt olyan mértékben, mint azt sokan gondolják. Ráadásul a dohányzással kapcsolatban mindig felmerül, hogy esetleg az egészségügyi kiadások minimális csökkenését lehetne elérni egy szigorítással. Jelen esetben például a passzív dohányzók száma csökkenne, ezzel némileg javulna egészségük és csökkennének egészségügyi kiadásaik.

Ha tehát valaki emiatt nem költ majd pénzt a kocsmában, az kivesz 10 egységet az állam zsebéből, de 9-et vissza is tesz egy másik zsebébe.

A dohányostól pedig igenis el lehet és el is kell várni, hogy ne gyújtson rá ott, ahol az másokat zavar, sőt károsít.
Eddig ez fordítva volt. A nemdohányzó tűrt. Most kénytelen lesz a dohányos tűrni és lehet nem lesz könnyű neki, de ez így helyes, ha tetszik neki, ha nem.

volt cigis 2007.06.30. 12:34:50

Egyetértek veled, sőt olyan számításokról is hallottam, melyek szerint a dohányzás következtében kialakuló betegségek kezelése többe kerül az államnak, mint amennyi jövedéki befolyik utána.

Ugyancsak helyes a szennyező alkalmazkodjon elv, de jó lenne valami köztes megoldás, kompromisszum: szigorúan szeparált dohányzó helyiségek (de épületen belül), tökéletes füst elszívó rendszer, bármi ilyesmi.

Napjaink · http://napjaink.blog.hu/ 2007.07.02. 12:06:20

A szeparált dohányzó helyiséggel szerintem minden nemdohányzó is egyet tudna érteni, így én is.
Ha egy kocsma, étterem megoldja, hogy a nemdohányzó helységen túl legyen egy másik a dohányzók számára kijelölt hely, akkor az senkit nem zavarna. (kivéve egy esetleges nemdohányzó felszolgálót)
Persze oda kellene figyelni egy csomó dologra, de ez már az üzemeltető gondja lenne.
- Nemdohányzó részbe tényleg ne legyen semmi füst.
- Ne alakuljon ki olyan helyzet, mint a MÁV vonalain, ahol ha kevés a hely, akkor az ember már csak a dohányzó fülkékben talál helyet.
- A nemdohányzó részből nyíljon a dohányzó és ne fordítva...

Persze egy ilyen konstrukció lehet még nagyobb felháborodást váltana ki, elsősorban a vendéglátóhelyek pluszköltségei miatt. Ráadásul a szabályok betartatása, ellenőrzése is nehezebb lenne.

Aranyosi Ervin · http://www.elcigi.boltaneten.hu 2008.04.09. 23:32:47

Kedves cikkíró és hozzászólók!

"Az éttermek dohányzó és nemdohányzó részre osztása nagyjából olyan, mint a strandon a medencék belepisilős és nem belepisilős részek elkülönítése." Idézet egy újkori bölcstől

A dohányzás erőszakkal történő megszüntetése szerintem nem megoldása a problémának. Magyarországon 3 és félmillió dohányos havonta 50 milliárd forintot költ cigarettára. A statisztika szerint 70%-uk le szeretne szokni káros szenvedélyükről. Sajnos a leszoktató módszerek túlnyomó része elsősorban a nikotinfüggőség kezelésére helyezi a hangsúlyt. Az, hogy ezt kezelni kell az tény, de nem elég csak ezt. Van egy, a dohányos ember számára legalább olyan fontos része a dohányzásnak, mégpedig a beidegződés, a megszokott mozdulatsor. Ennek hiányában a leszokás gyakran kényszerevésbe, elhízásba torkollik. Van egy jó hírem a leszokni vágyó dohányosok számára. Van már egy lehetőség, amely mind a nikotin, mind a mozdulatsor hiányát képes kezelni és ez az elektronikus cigaretta. Az elektronikus cigaretta a dohányos számára ugyanolyan érzést, élvezetet nyújtja, mint a normál cigaretta, de káros anyagok nem kerülnek a szervezetébe. Az elektronikus cigaretta különböző erősségű, nikotin tartalmú patronokkal kapható. Így fokozatosan csökkenthető a nikotin bevitel és a függőség, és ha valaki végképp nem akarja abbahagyni, végül teljesen egészségesen folytathatja szenvedélyét a nikotinmentes patron segítségével.
További információkat a elcigi.boltaneten.hu lehet találni.
süti beállítások módosítása